"Баба Марта" - сред най-почитаните ни обичаи

Ето и легендите за този празник
Обновена: 1 мар 2014 10:51 | 1 мар 2014 07:56, Петя Славова
40
"Баба Марта" - сред най-почитаните ни обичаи
Снимка: Булфото

Българите почитат днес "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически, пише БТА.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здравеи любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов. Този стародавен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния. Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец. Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете - отбелязва се в южните части на Молдова, където живеят етнически българи.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, "за да разсмее Баба Марта". В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанкитена всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка. В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, не те знам какъв си - ром *** демонстриращ до крайност простащината си или уж "националист", който си мисли, че като нагнетява напрежение е в полза на България, но на този чисто български празник би трябвало да се отнасяш с уважение към България. А не да пишеш на някакъв странен език, да не почиташ българския празник, да пишеш "***" вместо "българи" и да лепваш помия върху България и нейните народни обичаи.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от къде мога да си купя от ония мартеници с Камелия на тях?
9
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честита баба Марта сикем азънъзи!
8
1
 
8
 
! Отговори
fago преди 10 години
Ей, сетих се - да не би да има някоя нова Европейска директива, а? Никаква Баба Марта, може би, а? Че знае ли човек, тя простотията няма нито граници, нито почивен ден.
7
2
 
6
 
! Отговори
fago преди 10 години
Аман бе, братя! Припомнете си Паисий: поради що се срамиш да се наречеш българин, неразумний и юроде?!
6
25
 
4
 
! Отговори
ром преди 10 години
До 9след някоя и друга годинка сичките булгаре ще се редите да ни духате по маалите, щото нии ша колим и ша бесим. вие бугарете ще сте ни прислуга и малцинство. ша ва държим да ни работити и да ни плаштате помоштити само.
5
0
 
26
 
! Отговори
fago преди 10 години
Сутринта си пуснах телевизора и какво да видя: по Нова телевизия - водещата без мартеница; по БТВ Антон Хекимян си беше сложил една символична, но първите му гости, сред които и един бивш лидер на патриотична формация (Гергьовден), до един бяха забравили народния обичай. Жена ми каза, че сега така било модерно. И се питам: ако беше днес американският Свети Валентин или пък Вси Светии дали нямаше да ми се доповръща от безкрайните словоблудства по родните телевизионни програми?!
4
1
 
5
 
! Отговори
Култура ми Янко преди 10 години
До 5Мда...
3
6
 
6
 
! Отговори
Честит празник преди 10 години
След като видяхме азис и преслава по цици сега с радост научих,че има мартеници с цветовете и логото на любимия на целия български народ отбор Лудогорец.По време на възхода на псевдо демократите имаше мартеници в синьо и бяло.Очаквам мартеница Дудук в чест на новия месия,спасителя в ръжта.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кофти е, че някой показват неуважение. Но това е до обща култура.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито на Всички.