Как се става милионер от заплата в България?

Интересни факти от житието и битието на тези наши сънародници
11 мар 2014 07:07,
164
Как се става милионер от заплата в България?
Снимка: flickr

Работещ съсобственик или мениджър с опция за купуване на дялове на преференциална цена. С доход от различни източници - заплата, дивиденти, акции, рента, наеми. И като бонус - специални социални пакети. Без лични разходи за автомобил, мобилен телефон, семейни почивки, които поема компанията. Най-често фирмата, в която работят, е с чужда или смесена собственост, от браншове като телекомуникации, финансов сектор, застраховане, фармацевтичен или рекламен бизнес Възраст - около 45 години. В 90% от случаите мъж. С поне един влог в чужда или наша банка, но и с кредит и кола на лизинг. Все по-малко с градски апартамент и вила и по-често с къща около голям град. Поотраснали деца, които учат в чужбина.

Така изглежда портретът на заможните българи, които декларират доходите си пред данъчните, обрисува ги "24 часа".

Преди две години този портрет е бил по-различен. Заможните хора у нас тогава били работещи в рекламния, консултантския и развлекателния бизнес или изкарвали доходите си от т.нар. свободни професии - адвокат, лекар, зъболекар или зъботехник.

Тогава средната възраст на официалните ни милионери според данъчните декларации е била 47 години, мъжете пак са били повече от жените. Завидни приходи често декларирали еднолични търговци.

Средният доход е бил около 3 млн. лева преди облагане. Сегашният на заможните се е увеличил до 4,5 млн. лв. засега, тъй като данъчната кампания още не е приключила.

Заради кризата и фирмените фалити все по-малко стават заможните българи, които печелят като еднолични търговци. В тазгодишната класация на данъчните досега сред 25-те, обявили доход над 1 млн. лв., има само двама еднолични търговци.

Анализатори, обработващи данните, споделят пред изданието и други любопитни тенденции.

Като например че все повече хора у нас се замогват, когато стават част от чуждестранен бизнес - чрез различни форми. Много често те запазват мястото си в него – чрез съсобственост или чрез мениджърски договори, защото познават бизнеса у нас.

Расте броят на хората, които напускат големите градове и купуват къщи близо до тях, като пътуват всеки ден. На тяхно име обикновено се водят няколко автомобила - задължително поне един джип. Силно е намалял броят на богатите, които имат яхти. Освен че налозите им са високи, наемите им също растели.

Освен това заможните българи имат и допълнителни пари от наеми. Причината - инвестирали свободни пари в имоти и допълвали доходите си от наеми или продажбата им, ако получат добра оферта. В отделни декларации парите от наеми или продажба на имоти били повече от всички останали доходи.

Малка част от заможните българи отчитали и доходи от чужбина. Когато има такива, те най-често са от собственост. Около 60% декларират и пари от хонорар, платен им от чужда компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
stef23 преди 10 години
До az-Ако ти приятел изкарваш с труд парите си и те вървят към милион годишно няма по цял ден да пишеш тука.Няма да ти оставят време и до дома си да се добереш.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купуваш 1 ябълка - продаваш я - с печалбата купуваш 2 ябълки и ги продаваш - после 4 ябълки и ги продаваш и тн. След това вуйчо ти става депутат и те урежда с обществена поръчка от Европейския съюз и си милонерче :-)
105
0
 
5
 
! Отговори
реалност преди 10 години
В България заплатите са подигравка, животът тежък, а нацията се изражда в ***. Да живеят българските предатели, пардон милионери, те ще оцелеят , но са изключение и тогава манговците ще им видят сметката. Това ще е скоро съвсем скоро и тогава децата им пратени в чуждите пансиони няма да са българи, но светът вече няма да е предишното сигурно място. И всичко това предстои такива са пророчествата за последните дни.
104
0
 
9
 
! Отговори
вервайте ми преди 10 години
Само от една заплата не се забогатява. Това още навремето баба ми го казваше. Затова работеше все по няколко неща едновременно. Ама и всички наши съседи и те. Кой прасета гледаше и продаваше, кой по пазарите ходеше, кой на частно уроци даваше. Обаче инфлацията им видя сметката на труда и спестяванията и мястото им заеха ония дето ги окрадоха, размножиха се като вируси и завзеха всичко. Какви наеми, какви яхти. Приватизираха на безценица, крадяха и експлоатираха, но и това ще мине :)
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е това е новина, уникална информация... а сумарно не разбрах само колко джипа, яхти и т.н.притежава кой какво защо... тъпотия пълна сте написали... пак :)
102
0
 
3
 
! Отговори
курдоколенко преди 10 години
Питайте Ментата!
101
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Става ако живеехме средно не по 65 години а 6500 години без да ядем без ток и отопление и без инфлация
100
0
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
До мангоджери"Има и изключения, с голям талант и голям късмет."За късмета си много прав. А в случая не се говори за наистина богати хора, а за хора с добър доход или по-скоро заможни. За Бг. може и да изглеждат богати :)
99
1
 
26
 
! Отговори
мангоджери преди 10 години
богат от нулата не се става, не се става и с един живот, всичко се гради с поколения, с инвестиции в образование, възпитание, търговски дух, еснафщина и ред други онаследяващи се фактори. Има и изключения, с голям талант и голям късмет.
98
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
питайте за рецептата Дудуков и Пеевски те знаят
97
2
 
14
 
! Отговори
az- преди 10 години
До до 9"Ако с акъл се ставаше богат у нас, то тогава учени и хора на изкуството нямаше да умират в мизерия и крайна нищета."Не схванах логиката ти :). Като някой е човек на изкуството априори ли трябва да стане богат? Е в тая територия как да стане. Давам ти пример - последния филм на Ники Илиев - предпремиера, в салона сме аз, жена ми и още 20 човека. Как с подобни приходи да забогатее?А филма не е никак лош. Не е чудо на чудесата, но е по-добър от 80% хамерикански бози.
96
7
 
6
 
! Отговори
az- преди 10 години
Айде матряла пак почна да реве, че ей го на другите взимали, а на него не давали :).Матрял никой не ви е виновен, че работите за малко пари. Аз приблизително отговарям на посочения в статията профил - е дохода ми на година още не е милион, но пък имам и още пет-шест годинки да го стигна :).Никой не ви е виновен, че работите в предприятия с ниска добавена стойност. Заплата се плаща според изработеното. В посочените отрасли добавената стойност е висока, при хлебаря и магазинера не е :)
95
0
 
9
 
! Отговори
njkb преди 10 години
Питайте Дудук Аклев Фекалиев-той знае, ама няма да ви каже.Щото е тайна, която само Пеевски, Василев и цял народ знае!! "Протестна мрежа" го показаха как изглежда в документален вид :) Само институциите в БГ както винаги в БГ си траят, кво стана с проверката бе, Цацааа
94
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От написаното до тук тазбрах следното.БГ. работодател е готов да даде 1000 лв. заплата, но служителя трябва да отговаря на следните качества.1.Три пъти под силен от Херкулес.2.Два Пъти по-умен от Нютон и Айнщайн на квадрат.3.Да работи в събота и неделя и да почива на ония свят и без друго какво са някакви си 60-70 год. работа.4.Да изкарва на фирмата за месец милион.5.Да следва основния работен принцип:"Аз работя за слава, а за шефа парите".
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Работодателможе,може ;) повечето работодатели в Бг са със средно образование ,ти да видиш какви обявиза работа с правописни грешки има :),не може някой *** с претенции ,да търси квалифицирани кадри ,които да м уработят за 500лв -но в Бг всичко е възможно де ,аз затова не работя в Бг ,пък работодателите да си търсят кадри,цял Ес -пълно е с кадри ,Виетнам ,китай :))) отвсякъде ви дебнат кадри -айде работодателите -вие сте
92
6
 
27
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
Те затова свалиха бай Тошо, за да могат от кражби да станат милионери, защото при него имаше затвор и Белене за крадците!
91
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ставаш богат ако си изпълнителен директор на някоя банка,или на Лукойл например ,или главен юристконсулт на някоя руска фирма и зад гърба ти стои руски олигарх.Или точиш от БДЖ,ако си генерален директор на заплата.Занимаваш се със скрап и цветни метали.Работиш с европари,нищо че си на заплата.Работиш В Тец-ове от директор нагоре,В АЕЦ Козлудуй пак на ръководен пост и уж си на заплата.Богатееш и светът е песен
90
0
 
28
 
! Отговори
ем би ем не би преди 10 години
среден доход в България: 10.000 евро месечно след данъци и осигуровки и приспадане на месечните такси за поддържане на сметка на кайманите.източник: изследването е проведено сред 240 пълнолетни бг граждани, работещи в парламента.
89
1
 
3
 
! Отговори
XX MEN преди 10 години
105,го е написал много точно.Защо има платени драскачи,които слагат минуси.това е истината.
88
5
 
7
 
! Отговори
Anon преди 10 години
Най после една смислена статия. Описаните хора в нея- дай боже повече такива да имаме.