Пресъздадоха Преслав от времето на Симеон Велики

Уникален макет показва как е изглеждала старата българска столица
11 мар 2014 17:05, Красимир Ангелов
32

Откриването на макет. Снимка: Булфото

В Националния археологически институт бе представена макетната реконструкция на старата българска столица Велики Преслав от времето на цар Симеон и цар Петър. Така за първи път втората българска столица доби визуален вид.

Изработката е дело на екип на режисьора Съни Сънински с консултанти професор Николай Овчаров и професор Маргарита Ваклинова.

Община Велики Преслав, която е инициатор на уникалната реконструкция, има амбицията скоро макетът да прерасне в специално построена панорама, където туристите да могат да придобият още по-ясна представа за Симеоновата столица.

Преслав е втората българска столица след Плиска. Той става главен град на България през 893 година, като бързо се превръща и в седалище на първата българска книжовна школа.

В Преслав царуват цар Симеон Велики и синът му Петър, а през 971 г. византийците, начело с император Йоан I Цимиски, превземат града.

7 месеца и половина е било необходимото време на ателието, за да изработи макета на Велики Преслав. Предварителната работа по проучванията пък са отнели над 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Към недоволните преди 10 години
Четете научната книжнина относно българската архитектура от времето на Плиска и Преслав. Ако не вярвате на нашата, четете какво пишат чуждестранните историци. Имало е период, в границите на който българската столица е по-голяма от Константинопол. В сградите, чиито макети не ви харесват, е имало водопроводи с топла вода, басейни, монументална живопис, рисувана облицовъчна керамика, скулптурни изваяния и т. н.
25
1
 
3
 
! Отговори
do 16 преди 10 години
За твое сведение просто ГЕЙберче , ГЕРБ=ГРОБ също има съборена църква на сметката си , тази в Бургас ! *** то там няма да им трябв църква , нали скоро ще го заселват с евреи ...
24
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много грозен макет а казват че през Симеон всичко било красиво...
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Симеон не си пропознава Двореца!
22
5
 
3
 
! Отговори
ЕРДОГАН ЕНВЕР ХОДЖА преди 10 години
ДО 11 И 12 - и двамата писаното не е вярно.Вожка Бугария е завладява Иван Грозни--чааак след 6 века от времето на Светослав - през 1553 г.А преди това през 1223 г. ЧИНГИСЗ ХАН И МОНГОЛИТЕ Я ЗАВЛАДЯВАТ, ПОСЛЕ И СИБИРСКИТЕ ТАТАРИ ,ПОСЛЕ ИДВАТ КИПЧАЦИТЕ - СЕВЕРНИЯ КЛОН -- ОГУРИТЕ ТЮРКИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ЮЖНИЯ КЛОН - ОГУЗИТЕ..ПОСЛЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ - ЗЛАТНАТА ОРДА ГИ ВЛАДЕЕ...И НАКРАЯ И ИВАН ГРОЗНИ ПРЕЗ 16 ВЕК ФИ ДОСЦЕПВА..ТАКА ЧЕ - КАКВИ ***...КАКВИ 5 ЛЕВА..ТАМ СА ТАТАРИ И ГОВОРЯТ АЛТАИСКО-ТЮРКЧЕ
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В китай децата по трудово правят по хубави макети!Иевала!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тука ще се караме само Пловдив има седем хълма и Рим!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте защо си мислите, че като е империя България тогава и императорите са живели в огромни дворци?Империята ни тогава е християнска.Християните са скромни.В крайна сметка дори в Константинопол императорският дворец (днес турците го наричат Топ Капъ Сарай) не е висок и не е кой знае какво като площ. Но е на най хубавото място в Константинопол и гледката е прекрасна (намира се на един от седемте хълма на града).
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип е копиран Константинопол (което е нормално).Там също до патриаршеската църква "Света София" е императорският дворец.Но там разбира се мащабите са по-големи.
17
2
 
2
 
! Отговори
exe преди 10 години
Интересно изглежда, поздравления за усилията на екипа, макат че бая са си посъчинявали. Честно казано е малко разочароващо това, което виждам. От учебниците съм останал с впечатление за някаква голяма империя на три морета, а излиза че столицата и се състои от четири сгради и половина. Нещо не се вързва.
16
0
 
9
 
! Отговори
axa преди 10 години
Едно е неоспоримо: да живееш на 300 км. от центъра на света по онова време си има своите категорични преимущества. Благотворното влияние на Византийската архитектурна школа се е отразило доста положително вурху нас, гледайики красотата на сградите от макета. Както и в живописта, литеарурата, музиката. Можем само да се радваме на такова съседство.
15
0
 
8
 
! Отговори
zigzag преди 10 години
Ще е много интересно, ако направят филмче разходка чрез анимация.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалкото е, че има все още *** в България. като онзи долу дето писал, че ГЕРБ е взимала камъни от крепости за строеж на жп път.Истината е, че комунистите си строяха къщите едно време с камъни от крепости, които разрушаваха.В София само са разрушени сума ти църкви.От "Св. Неделя" до жп гарата са казвали "Малката Света Гора" заради многото църкви по пътя.Сега колко църкви има?Нито една.
13
0
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Не виждам нито... кафенета, нито офиси, нито мегдан. Че то Кривунделово по прилича на столица.
12
0
 
3
 
! Отговори
toi преди 10 години
unikalno proizvedenie
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забравили сте коницата с обрите или Симеон е пътувал с дерижабъл...
10
1
 
1
 
! Отговори
Читател до 11 преди 10 години
Волжска България е унищожена по-късно, заради системните набези към руските княжества.Населението там никога не се е занимавало със земеделие. И не Светослав, а Владимир е в основат340а на разгрома и, по онова време вече напълно ислямизирана държава, от началото на 9в. България нека си живее, но без лъжи.
9
11
 
9
 
! Отговори
do 8 , 5 , 1 преди 10 години
Абе *** са варвари , ама и българите сме такива ! Например за жп пътя В.Търново Г.Оряховица са вземани камъни от стената на Царевец ! ОТ БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ , ФАКТ ! Монетата има две страни, ГЕЙбери прости !
8
15
 
4
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Поздравления, българското музейно дело отново показва че развитието му е назаднало с поне един век!Резултатът от целия труд - един експонат който достойно ще прашлясва под плексигласов похлупак в някой недостатъчно посещаван български музей.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее България! ДПС - вън!