Неадекватно! Полицията разчитала на изненада, но е грешка

Рисковете в Лясковец не са били преценени, смята психологът Росен Йорданов
Обновена: 14 мар 2014 10:14 | 14 мар 2014 10:03, Елена Кирилова
135
Неадекватно! Полицията разчитала на изненада, но е грешка
Снимка: Булфото

Полицията не е действала адекватно при спецоперацията в Лясковец, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air психологът Росен Йорданов.

Тази сутрин психично болен мъж се барикадира в дома си, уби един и рани трима полицаи при планирана операция на полицията.

“Не съм чул да са водени преговори досега с този човек”, подчерта експертът. Според него полицията е разчитала на изненада, но този подход е бил неправилен.

Още по темата
Според Йорданов фактът, че има смърт на полицай показва, че опасностите и рисковете не са били преценени правилно. Той смята, че е било необходимо от самото начало на акцията да е включен психолог, който да помогне.

“Отговорността е на хората, вземали решения, включително на ръководството”, категоричен е той. “Възмущавам се от това, че някой си позволява да прави политика в подобна ситуация”.

По думите на Йорданов има “нелепи опити за оправдаване на некомпетентно поведение”.

Той заяви, че не може да каже какво реално е било пропуснато в работата на силите за сигурност, но със сигурност е трябвало да бъдат обезпечени здравето, животът и сигурността на всички участници.

Йорданов смята, че било по-добре учениците да не посещават няколко дни на училище, а през това време мъжът да бъде изтощен, за да не се стига до жертви. 

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че сигнал срещу стрелеца от Лясковец Петко Савов е постъпил в МВР още преди 2010 година. Барикадирал се е в жилището си оттогава.

Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Лазаров отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Редовите полицаи всекидневно с голи ръце се оправят с агресивно луди.За какво им беше на баретите да ходят там
78
3
 
10
 
! Отговори
МАГИ преди 10 години
КАКВИ МИЛИОНИ И ХИЛЯДИ ХОРА ДА НЕ ПОСТРАДАТ ЗАЩО ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ ЙОВЧЕВ! НЕ ТРЯБВА ДА УМИРАТ ПОЛИЦАИ,А ДА МАХНЕШ ОНЯ СЕЛЯНИН ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР СЕЛСКИ БЕГ!СМЕШНИЦИ ЕДНА АКЦИЯ НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА РЪКОВОДИТЕ! ДРЕМЕ ВИ ЗА МОМЧЕТАТА!
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рамбо и Роки са ученици на Петко Лудия :)
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рано и Роли са ученици на Петко Лудия :)
75
7
 
3
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Десислава Атанасова. Народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър". А ти къде беше, като се правеше на министърче, а, кифло? Нали вие ни докарахте да психясаме? Пол
74
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ловиш човек с пушка не е като да се криеш зад храстите и да изнудваш хората за пари.
73
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер неадекватна мутро наглотия жалко, че не е ликвидирал повече от убийците на Чората и още един дето го убиха!
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полицейска грешка-ЮРУШ!Ама тоя *** застреля!
71
21
 
5
 
! Отговори
ТОЧКА ПО ВЪПРОСА преди 10 години
АКЦИЯТА НА МВР Е ПРОТЕКЛА ТАКА, ЗАЩОТО РДВР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ УПРАВЛЯВА ОЩЕ ОТ ЦЕЦОВИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИЦИ, КОИТО СИ ИГРАЯТ С ЖИВОТА НА РЕДОВИТЕ ПОЛИЦАИ. И ТАЗИ АКЦИЯ ДА ЛЕЖИ НА ТЯХНАТА СЪВЕСТ. ВЪН ВЕДНАГА НЕКАДЪРНИТЕ ИПРОВОКАТОРИ ОТ МВР. МНОГО ИМ СЕ ЩЕ НА ГЕРБЕРСКИТЕ ТИКВИ ЙОВЧЕВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА ИЛИ ДА ОПЕРЕ РЕЗУЛТАТА НА ЦЕЦОВОТО БЕЗХАБЕРИЕ И НЕКАДЪРНОСТ.
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A KAKVO E ADEKVATNO V BG?
69
7
 
25
 
! Отговори
иван преди 10 години
Като гледам пак ББ ще е виновен.Даже го предлагам като контролна точка на троловете.
68
2
 
29
 
! Отговори
аз преди 10 години
БТВ: на живо съседка казва, че човека от скоро е безработен и тя незнае да е луд и да има документ.След 5 секунди водещите казват: Асоциален, психично болен бил и въобще неизлизал от дома си.
67
2
 
25
 
! Отговори
мангоджери преди 10 години
Плащаш- изчистват ти досието, плащаш - издават ти разрешително за оръжие, плащаш- прикриват жалбите срещу теб в МВР, плащаш -ставаш полицай. Като включим и не професионализмът и хроничният мързел, които тресе всички регулаторни и контролни служби в цялата държава се стига точно до това, някой да плащат с живота си.
66
2
 
25
 
! Отговори
12345 преди 10 години
специализирана акция: 4,5 чичковци с големи кореми и раце в джобовете.
65
2
 
27
 
! Отговори
1111 преди 10 години
ако дойдат 10тина "тереристи" добре обучени един полицай няма да остане бг
64
3
 
18
 
! Отговори
димитров преди 10 години
А някого искат да съдят заради това,че използва гранатомет когато се стреля по полицаи.
63
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
vlizat s race v djobovete i kakvo o4akvat??? i v kazanlak umrq edin policai predi vreme namu6kan s noj a kolegata mu be4e ranen....
62
8
 
18
 
! Отговори
Катя преди 10 години
По време на протестите биха хората като кучета,но сега какво стана!Един луд ги направи на гъс
61
13
 
6
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Че трагедията е огромна е повече от очевадно!!! Не разбирам само, защо пак се намесва политиката!? А щом се намесва тя, ще се намешам и аз! Колко мандата, включае и към днешна дата е кмета? От коя партия е? Кои са кметовете на съседните градове Велико Търново и Горна Оряховица? Болниците и диспансер и те бяха с ръководства от КОИ калинки? Защо не са си свършили работата? Защото бяха заети с подслушването на граждани? Преди да се търси държавата се пита, какво направиха от общината? Всичко води к
60
2
 
4
 
! Отговори
KIRO преди 10 години
tozi gl sekretar da podava vednaga ostavka I da varnat kalin georgiev