Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
2
 
4
 
! Отговори
Simon преди 10 години
Лека му пръст и да почива в мир!
282
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почти във всеки квартал има по едно крейзи, което от години буйства и заплашва, а хората се правят, че не го забелязват или си казват: да не дава Господ! В същото време настаняването за принудително лечение е станало почти невъзможно, щото се европеизирахме до истерясване и трябва да се докаже, че си опасен почти колкото Осама Бин Ладен, за да те въдворят в лудница, иначе се нарушавало свещеното ти право да тормозиш околните... Отврат!
281
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както изглежда полицаите са психично болните
280
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народното Събрание да приеме Закон , ловци на местни селски дружинки да немат право на оръжие
279
5
 
1
 
! Отговори
3 ловни пушки преди 10 години
От къде пари за 3 ловни пушки , и за какво са му , война ли ще има в България
278
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре ще да е , във всяка къща по един Калашников
277
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушките са незаконни.Те законите на хартия ги има, проблема е спазването.
276
0
 
9
 
! Отговори
А преди 10 години
И сега какво полицията знае ,че бизнесменчето има оръжие но не е психически стабилен и не са направили нищо до сега ,затова са платили с живота си ! Бог да го прости човека и дано хванат мутрата без повече убийства, и пак го казвам полицията е проспала въпроса и затова сега човека си отиде! Такова е положениеро в цяла БГ! Не за друго а защото вероятно 80% от полицията е в кюпа с мутрите! Толкова години без реакция ,жалко за човека и срам за МВР!
275
0
 
5
 
! Отговори
красналиев преди 10 години
една гад по малко да видят колко народ страда заради тях ама сега ......цял ден си клатят ...и вземат камара пари майната им
274
2
 
1
 
! Отговори
ЧУХ ЧЕ, преди 10 години
От много сигурен източник чух,че на партийно събрание агент 1 на патиятя внесъл рапорт от доброволните отряди в Лясковецче ,министър на МВР от ГЕРБ личго е въоръжил най-мало още 15 самотни човека .Това са профашиски организирани хора,въоръжени да тероризират мирното население в цялата област.Става много,много страшно.За това е запознат лично Бойко Борисов но той не е вземал мерки цели четере години.
273
1
 
2
 
! Отговори
какви Закон преди 10 години
Какви са тези 3 пушки , тоа на война ли е тръгнал , какви Закони само има в България човек може и танк да си купи
272
1
 
2
 
! Отговори
******************** преди 10 години
Въорaжен Народ сме , това е положението
271
0
 
13
 
! Отговори
пю преди 10 години
като е решил да си сложи главата в торбата що не отишъл в София да гръмне някой депутат я Бареков я Станишев
270
0
 
7
 
! Отговори
Stefko 88 преди 10 години
Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая.....Такаааа ...,а дека е ушев през това време? Спира хората по шосетата за 20 лв. , щото инак нема келепир!Пък някой друг да му свърши работата, той нали е за това не да гони престъпниците ,а да пита с мазна физиономия "знаете ли за какво ви спираме?", докато в същото време и той и семейството му карат без винетки,прегледи ама нали са колеги с колегите...а народа е стадо и трябва да се дои.
269
1
 
3
 
! Отговори
от Кербала преди 10 години
Във всяка 5-та къща особенно по селата притежават ловни карабини , по зле сме от Кербала
268
2
 
8
 
! Отговори
Не ставаме за нищо ! преди 10 години
Майтапа е пълен ! Някакъв *** тормози цял град от години. Цецо Ушето нищо не прави 2010. Човекът си трупа оръжие и си прави каквото си иска. Сменя се властта. Сегашните решават да направят малко ПР и да сразят престъпността в лицето на 53 годишния куку ***, но... удрят на камък. Цялата ни велика спец полиция бива надвита от един луд. Жалко за убития и ранените, но ако бяха по-добри професионалисти, най-вероятно нямаше да се случи.
267
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оф тоз сидеров няма ли да млъкне най-накрая...
266
0
 
2
 
! Отговори
Бай Цало преди 10 години
До Анонимен 277 Оууу да гледам още един луд ли? А стига толкова.
265
2
 
7
 
! Отговори
ЗАКОНЪТ преди 10 години
Доживотен Затвор за убийство на Полицай , втори човек нема да посмее да стреля
264
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полицията проспа поредният сигнал...