Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
9
 
! Отговори
Ямболия преди 10 години
Ами когато цялата държава вкл. психо органи, съд и полиция не си вършат работата, в един момент се стига до там, че умират полицаи точно заради това, че когато е трябвало не са си свършили работата. И това няма да е единствен случаи, доста неща в момента се пекат и полицаите ще оберат плодовете от собствената си корумпираност и некадърност.
262
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жандармерията се провали при опита си за борбата с престъпността...
261
1
 
5
 
! Отговори
Бай Цало преди 10 години
До ка4окаКъде е била полицията ли? на сладка раздумка и на кафе денем, и спане в патрулките нощем. По слаби и по *** от сегашният министър и вътрешен секретар ще се окаже че не е имало, и няма да има.
260
7
 
3
 
! Отговори
ловни пушки преди 10 години
В цяла България е пълно с хора които притежават оръжие , особенно по селата се гърми като в Афганистан , със Закон треа се забрани притежание на оръжие , само Горски стражари , Полиция и.т.н. , същите тези хора по селата се чувстват като недосегаеми с ловни пушки
259
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пародия на спецчасти!
258
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оууу Сидеров изскача на трибуната сега. Гледайте канал 1
257
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 274E nali cirka triabva da e pylen :D
256
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Te nashte policai osven da biat protestirashti drugo ne mogat. Polovinata dori edvam sa vzeli sredno obrazovanie.
255
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такава наглост. Местан вече 10 минути плямпа от трибуната че е възмутен че пуснали Октай Енимехмедов от ареста. Мръсно куче. Няма ли кой да го разстреля тоя *** бе?
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това дали ще се отрази в бюлетина към графа битова престъпност, гадното *** ще им развали хубавата стъкмистика сега....Овчев ако иде на място, тоя да не му мисли много а да му вкара един хедшот
253
2
 
7
 
! Отговори
боян преди 10 години
бате бойко отдавна да му е пуснал граната
252
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полага ло му сее на полицията защото от 2010 сее заканвал,защо не са му отнели оръжието,и защо неса го претършували в къщи,добре че нее опаткал някои дечица.Слава богум.
251
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците да дойдат да анексират блока!
250
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушките требва дасе дръжат при кмета и само на лов като ходът да ги видът да неса пияни и тогава да им раздават пушкалата,а то кво някои се скара с някои и го заплашва недей да знаеш много щото да не отида до нас.Всички щеве опаткам.Какво е това самочуствие.Тия пушки за хора лиса или за животни.Като се върнат от лов пак в кметството пушките.Има ловжии по луди от психично болни когато пийнат.Хем така няма да ходът на лов когато нее разрешено и да прават пакости.
249
0
 
5
 
! Отговори
ка4ока преди 10 години
убит полицай, трима ранени и месеци наред отправяне на заплахи към директора на училището затова, че поредният луд ще вземе нещата в свои ръце!!! Къде е била полицията през това време не е ясно, но вече няколко часа след инцидента никой от полицията, министерски съвет или който и да е ръководител не е поел отговорност за случилото се и навярно "виновни" ще са убития полицай и колегите му!!!!!
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не се е отворила война в Лясковец ?И колко ще продължава "спецакцията" ?Докато я обявят за най-дългата в историята ли ?
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушките требва дасе дръжат при кмета и само на лов като ходът да ги видът да неса пияни и тогава да им раздават пушкалата,а то кво някои се скара с някои и го заплашва недей да знаеш много щото да не отида до нас.Всички щеве опаткам.Какво е това самочуствие.Тия пушки за хора лиса или за животни.Като се върнат от лов пак в кметството пушките.Има ловжии по луди от психично болни когато пийнат.
246
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали не ви харесваха методите на Борисов и Цветанов !?! Лайте сега ......на умряло !
245
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да дойдат танковете или да дойде Станко
244
0
 
6
 
! Отговори
JIGIT преди 10 години
Последно повикаха медицински хеликоптер!!! За к'ъв чемер им е?!? Ами бронираната техника в района?!? Ехо Министъра на отбраната, подводница в движение имаме ли? Тия *** се чудят как да вдигнат повече врява, че да се отърват сравнително сухи, щото кокала как да е не се изпуска! Министъра и гл. секретар - до обяд оставките ви да са подписани!!!