Той е можел да убие всички ни, да ни взриви. Ужас!

Разказват съседи на стрелеца от Лясковец
Обновена: 17 мар 2014 09:18 | 17 мар 2014 09:18,
127
Той е можел да убие всички ни, да ни взриви. Ужас!
Стрелецът Петко Савов. Снимка: Нова тв

Три дни след кървавия екшън в Лясковец ситуацията в града е спокойна, само кошмарите на съседите на стрелеца Петко Савов и децата от съседното до дома му училище са още пресни.

"Дръжте ги, тормозят ме!", крещял той по учениците само дни преди да бъде задържан. Иначе в месеците преди случката той често излизал на терасата си, разправял се с децата, хвърлял по тях предмети, най-често буркани.

Днес децата са на училище, предстои всички класни ръководители да говорят с тях, ще имат срещи и с училищния психолог, обяви пред Нова тв директорът на СОУ "Максим Райкович" Николай Кожухаров.

Кооперацията на стрелеца все още е под охрана. Сега, когато той го няма - бойният му арсенал е изнесен, а за ужаса от опита да бъде обезвреден напомнят счупените стъкла и следите от изстрели, отнели живота на един спецполицай и ранили други трима негови колеги.

Още по темата
Двете семейства, съжителствали с Петко и майка му Стефана, са си у дома. Жената, живяла четири десетилетия над тях и го познава от дете, разказва, че в дома им никой не е влизал.

За нея майка му е най-виновна в случая, защото не е искала да го лекува.

"Той е можел да убие всички ни, да ни взриви. Ужас!", разказа съседката на стрелеца.

Комшиите му твърдят, че преди години Петко бил весел човек, излизал от дома си и често сядал в местните заведения. Разказват още, че преди години кандидатствал за работа във Френския легион. Кандидатурата му обаче била отхвърлена заради наднормено тегло. Тогава желанието му за работа във въоръжените сили и употребата на оръжия станали негова фикс идея. Държанието му коренно се променило. Барикадирал се в дома си. До петък.

Тогава съседите на Савов се събуждат от непрестанните изстрели и виковете, които се чуват в ранната утрин.

"Сутринта се събудихме от изстрели, които не спираха. След това излязохме на терасата и всички гледаха, всичко ти минава като на филм, виждаш спецчасти с качулки, чуваш стрелба. Като се замисля какво е можело да стане с децата ни, настръхвам", разказа друга съседка на стрелеца.

Иначе днес състав на Окръжния съд във Велико Търново ще заседава до болничното легло на 53-годишния стрелец, за да прецени дали да удължи мярката му за неотклонение "задържане под стража", която първоначално бе наложена за 72 часа и изтича днес.

Петко Савов бе прострелян на няколко места при спецакцията за неговото задържане и претърпя животоспасяваща операция във великотърновската болница.

"Труд" твърди, че оперираният мъж буйства и е изключително агресивен към лекарите и медицинските сестри, въпреки че са отстранени единият му бъбрек и част от червата. Той непрекъснато ги ругаел и сипел закани, че ще съди България в Страсбург заради акцията по задържането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До 12 Анонимен ,Имало е един човек до себе си,който години наред се грижил за него-майката.Прехвърлят сега вината изцяло върху нея-защо? Години наред не е имало пострадали.И още въпроси има.Как се гледа на психично болните от обществото,как се приемат такива хора от съседи,работодатели ,как се лекуват такива хора и въобще лекуват ли се?Не я оправдавам,но като всяка майка тя все пак е правила опити и се е грижила за него.Доверила се е на знахари,защо не на лекари?Бил весел,сега защо е агресивен?
15
3
 
21
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
ШМАТАРОЦИ ! ОЩЕ КОЛКО ТАКИВА БОЛНИ МОЗЪЦИ ИМА , А ? КОЛКО ОЩЕ ТАКИВА ИМА , КОИТО ПРИТЕЖАВАТ ОРЪЖИЯ ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА ? САМО АЗ ПОЗНАВАМ 2-*** ДУШИ КОИТО ИМАТ Х4 ПУШКИ КАРАБИНИ, Х2 ДВУЦЕВКИ, 1 ПОПМПА , ПИСТОЛЕТ МАКАРОВ , ПИСТОЛЕТ ОТ МАЛКО ПО-СТАРИТЕ И 2 КОФИ ПАТРОНИ И КАТО СЕ НАПИЯТ ЖЕНИТЕ ИМ НЕ МОГАТ ДА ГИ УДЪРЖАТ
14
9
 
4
 
! Отговори
Зрител преди 10 години
Абе отровете го бе даеба неговата *** луда, толкова лв нямате в тази болница където сте го приели
13
4
 
26
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Само хеликоптер със десантчици нямаше! Поне навремето Бойко сам с Land Cruisera ги оправяше тия толкова големи "бандити". Толкова сте некадърни *** полицаи че няма на къде!
12
13
 
3
 
! Отговори
националист преди 10 години
Петко звучи като чист бежанец. Марш Петковците от България!
11
1
 
30
 
! Отговори
Митко преди 10 години
От репортажа гледам, бронетранспортьори, 15 човека спец-части, полиция. Всичко за един човек.
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Можел е ,но не го е направил.Защо.Какво го е възпирало.Хайде,де.Отговорете си на този въпрос.Днес слушах директора на училището.Че той и за чистач не става.Проста работа.Подобни мижитурки са по опасни и от убиеца-психопат.Защо.Мислете.
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е че са подценили сериозно и човека и ситуацията. Отишли са с нагласата че ще действат все едно респектират мутри...
8
7
 
2
 
! Отговори
bubi преди 10 години
haide na besiloto ta i drugi kato nego da se vrazumqt kato sa ludi da se samoubivat neshtashici dolni
7
5
 
41
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 10 години
Егати и Държавата щом *** като Йовчев и Лазаров командват МВР. Колкото повече стоят на власт превратаджиите от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ толкова повече нещастия ще се случват. Това са извратени хора , които за власт и майка си продават.
6
4
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
В лице е като Берлускони !
5
2
 
41
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
какъвто и ще да е,това не е бин ладен с обучена охрана и модерно оръжие,за бг специалните части си е голям позор.ако така се обезврежда един възрастен селски луд,то какво да очакваме за обучена група терористи
4
1
 
28
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
какъвто и ще да е,това не е бин ладен с обучена охрана и модерно оръжие,за бг специалните части си е голям позор.ако така се обезврежда един възрастен селски луд,то какво да очакваме за обучена група терористи
3
2
 
54
 
! Отговори
! преди 10 години
Хайде сега, пускайте материали да го изкарате от черен по черен, скоро очаквам да намерите и атомна бомба в някой негов буркан от компот )) Проблема е в некадърноста на полицията, че всеки път на акция отиват като на сватба, да пострелят малко, ама ето една откачалка излезе с ловна пушка и виждаме резултата.
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не оправдавам, в никакъв случай, стрелеца, но...Основната вина хвърлям върху институциите:МВР- за това, че 4 год. нищо не е направило. Че не е взело мерки, че не е проверил случая, че не е насочил човека към специализирана психиатрична помощ.Обвинявам и останалите институции- не ги зная точно кои, но те е трябвало да се самосезират, след множеството сигнали- Прокуратура, психиатрична служба, или както се казва и т.н.
1
1
 
38
 
! Отговори
xx преди 10 години
Почна се с лъжите