Три села избират кмет с балотаж

В Сталево и Изгрев вече имат нови управници
17 мар 2014 10:39,
0
Три села избират кмет с балотаж
Снимка: Булфото, архив

Жителите на три села ще избират кмет на балотаж в неделя. Частични местни избори имаше в село Овчарци, община Сапарева баня, в пернишкото село Богданов дол, в село Снежина, община Провадия, в димитровградското село Сталево и в благоевградското село Изгрев.

На балотажа в Овчарци ще се явят кандидатът на ГЕРБ Йордан Камджилов и Йордан Куйов, издигнат от местната коалиция "Дясна алтернатива за България - "Да" за България". Вчера на изборите претендентът на ГЕРБ взе 155 гласа, а Куйов получи подкрепата на 148 души, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Сапарева баня. До изборите се стигна след смъртта на досегашния кмет на населеното място.

Още по темата
Едва 60 от жителите на селото са подкрепили кандидата на БСП Веселин Сакаджийски. За кандидат-кмета на "Лидер" Райко Мантарков са гласували 136 избиратели, а издигнатият от Инициативен комитет Райчо Ранов, син на починалия кмет на селото, е получил доверието на 65 души. Повече от 50 са недействителните бюлетини. Избирателната активност на вчерашния частичен вот е 64%.

С балотаж ще се реши и кой да е управник на пернишкото село Богданов дол, сочат данните на Общинската избирателна комисия. Според окончателните резултати на втори тур ще се състезават избраничката на БСП Николета Максимова и независимият Петър Теофилов, подкрепен от АБВ, "България без цензура", СДС, "Атака" и "Патриотично обединение за Перник", предава БТА.
 
Николета Максимова е получила одобрението на 129 от избирателите, а претендентът й Петър Теофилов е получил 121 гласа. От надпреварата отпадат кандидатът на местната коалиция "Дясна алтернатива за България - "Да" за България", обединяваща Гергьовден и Съюза на свободните демократи - Божидар Евстатиев, за който са дали вота си 55 души и претендентът на ГЕРБ Васко Методиев, получил 36 гласа. В изборния ден вчера до урните са отишли 352 от общо 415 избиратели в Богданов дол. Недействителните бюлетини са 11.

Провадийското село Снежина също остана без управник, след като вчера жителите на населеното място не можаха да излъчат победител. На балотаж отиват двама от кандидат-кметовете -  Ахмед Идриз, издигнат от ДПС и Ивалин Иванов от БСП. До частични местни избори в Снежина се стигна след кончината на доскорошния кмет. Денят на вота премина спокойно и не са регистрирани жалби за нарушения. От 477 души с право на глас в селото до урните отидоха 355 души.

Частични избори в неделя имаше и в димитровградското село Сталево, които завършиха с категоричната победа на независимия Пею Колев. Гласа си за него са дали 167 от жителите на селото. За кандидата на ГЕРБ Марин Гочев своя вот са дали 87 души, за Атанас Атанасов от БЗНС - 27, а за Гюлназ Исмаил от ДПС - 3.

От Общинската избирателна комисия увериха, че изборният ден е протекъл спокойно. От имащите право на глас 377 души до урните са отишли 294-ма, а недействителните бюлетини са 10. До частичните избори в село Сталево се стигна, след като доскорошният кмет Панчо Панушев почина внезапно.

Победител на частичните кметски избори в благоевградското село Изгрев е независимият кандидат Йордан Китанов, който има 192 гласа и печели 51% от гласовете на избирателите, предава "Фокус". След него се нарежда Валентин Георгиев, издигнат от ГЕРБ, за когото са гласували 159 души, следвани от Мария Деянска от "Национално движение за стабилност и възход" и Гроздан Безински, издигнат от "Движение Гергьовден". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари