Нов ваканционен комплекс може да изникне до Бяла, ГЕРБ са против

МИЕ: Инвестицията не е стартирана, първо са екоизискванията
Обновена: 20 мар 2014 18:08 | 20 мар 2014 12:45, Веселина Йорданова
73
Нов ваканционен комплекс може да изникне до Бяла, ГЕРБ са против
Снимка: архив, БулФото

Инвестиционният проект Black Sea Gardens трябва да отговори на всички изисквания на екозаконодателството и Закона за устройство на територията, за да стане факт. Това уточняват от Министерството на икономиката и енергетиката, след като вчера правителствената информационна служба съобщи, че в община Бяла ще се строи нов ваканционен комплекс, а инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. лева в проекта.

От икономическото министерство посочват, че предложеният от тях и одобрен от правителството меморандум за разбирателство за изпълнението на проекта не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство - Оценка на въздействие на околната среда и Оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие, уточняват още от МИЕ.

Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази. В зависимост от крайната преценка по екологичното законодателство би могло да се пристъпи и към инвестиционно проектиране и издаване на разрешение за строеж. След изпълнение на екологичното законодателство трябва да бъдат приключени и всички процедури по Закона за устройство на територията.

Проектът Black Sea Gardens, за който става дума, предвиждаше мащабно застрояване в местността Карадере - една от малкото недокоснати от строителни дейности по Черноморието. Той беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика заради мащабите си.

Компанията през миналата година кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Наложи се тя да преработи и плановете си за застрояване заради заменките на горски имоти в района, след като и Европейската комисия започна разследване за държавна помощ. Заменените терени бяха изключени от плановете за застрояване, намалени са и параметрите на застрояване заради новите изисквания.

Според съобщението на правителствената пресслужба проектът е одобрен за приоритетен по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Инвеститорът ще получи в тази връзка индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствена работна група. Предвижда се изграждането на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Ще бъдат създадени 500 работни места в общината.

От икономическото министерство пък уточняват, че инвестиционният проект се намира на етап, на който одобрение са получили само предстоящо издаване на Сертификат за инвестиционен проект и Проект на меморандум за разбирателство между държавата и инвеститора.

С меморандума се определя задължението на инвеститора да изпълни инвестиционния проект в съответствие със законодателството и да следва процедурите, а държавата да осигури административно обслужване в съкратени срокове и да създаде междуведомствена работна група, която да съдейства на инвеститора в това. Такава е обичайната практика, предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите, която се прилага при сертифициране на всички големи проекти“, заявява зам.-министър Анна Янева. Имотите, върху които ще се осъществи инвестиционният проект, са собственост на инвеститора, а от страна на държавата няма да бъдат предоставени финансови насърчителни мерки.

Днес ГЕРБ се обяви против разрешаването на строителството в Карадере. Според бившия министър на регионалното развитие и настоящ депутат от партията Лиляна Павлова управляващите искат да превърнат всичко в бетон, докато по време на управлението на ГЕРБ целта е била да се защити природата.

Колегата й Димитър Главчев заяви, че в проекта за застрояването роля има братът на лидера на БСП Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев. „Тактически управляващите са много добре подготвени, за да заблудят обществото и да могат да ограбят каквото могат за краткия период, за който са на власт. Неслучайно е избран да бъде стартиран тихомълком този проект, който унищожава българската природа”, коментира той. Главчев обвини, че такъв акт на "грабителство" не се е случвал може би от времето на тройната коалиция.

От община Бяла съобщиха, че до момента няма входиран нов инвестиционен проект за изграждането на курортен комплекс в Карадере, в землището на село Самотино. Местната власт също изтъква, че процедурата изисква първо да се направи Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта и едва след като има такава, може да се иска промяна в Териториално устройствен план на Община Бяла и подробен устройствен план на „Бяла-север”.

Строително разрешение се издава, след като всички тези стъпки са преминали успешно, включително и след обществено обсъждане, допълват от общината. Оттам изтъкват, че реализацията на проект с подобен мащаб би се отразил положително на икономическото състояние на региона, но това трябва да стане при спазване на всички законови, нормативни и екологични изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софийски гъзета спрете да серете по нашето Черноморие ! Стойте си у Софето и си плажувайте у дерето !
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hahaha onia goliama dalavera zaformi drygaria kornezov i ostanalite podlogi .
67
1
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 10 години
А, бре, само шопите реват! Натискайте си задните части и не шавайте много, безплатен обяд няма. От май до септември се довличате по подобни пущинаци с таралясниците си, наторявате обилно навсякъде, тонове дамаджани двулитровки от евтина бира... А ние? Пари, само срещу пари на морето. Няма да има далавери!
66
2
 
4
 
! Отговори
Цветан преди 10 години
Защо беленци и Общинския съвет там ,никой не ги пита какво искат ,а всички говорят ст от собствената си камбанария ? Основния поток на птици на път за топлите страни и обратно ,минава точно над Бяла , а не над карадере ! Сега остава ,така наречените защитници на природата да вземат и да изселят беленци от селището им ! *** софийски , такова е положението и с другата местност - Иракли ! Не могат хората да им изчистят спринцовките от плажа и горите наоколо ,дето се дрогират!
65
3
 
4
 
! Отговори
СЛАВИ преди 10 години
*** ,ГЕРБАДЖИЙСКИ , АЗ НЕ ПОДЪРЖАМ СТАНИШЕВ ,НО АКО СЪМ НА МЯСТОТО НА БРАТ МУ ,НЕ БИХ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ НЯКОЛКО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВА ,ЗА ДА НАПРАВЯ ПРОЕКТ НА ЕДИ КОГО СИ !РАЗБРАХТЕ ЛИ МЕ ,*** , ТОЙ Е САМО ЕДИН АРХИТЕКТ ,КОЙТО ПРАВИ ПРОЕКТА , А НЕ Е СОБСТВЕНИК ИЛИ УЧАСТНИК ВЪВ ФИРМИ ,КОИТО ДАВАТ ПАРИ ! ДОКОЛКОТО "КАРАДЕРЕ " ,ТАМ ПРЕЗ ЛЯТОТО СИ ИЗКАРВАТ ПО НЯКОЛКО МЕСЕЦА СОФИЙСКИ И ЧУЖДИ НАРКОМАНИ И *** ,КОИТО ТАЗИ ВЕЧЕР ПРОТЕСТИРАТ ПОД ДИРИГЕНСТВОТО НА ГЕРБ !
64
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 10 години
ne mi se viarva, ne znaia ,
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо ти е диво място бе смешен ? Ще снимаш пчелички и пеперудки ли бе дървен шоп такъв ? Я виж във Франция и Италия има ли девствени плажове ? Ама там са прости нали , строят апартаменти и продават на "лошите " руснаци за по милион парчето .на са като българите да умни тикви да сеят .. ха ха ха
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде няма германски туристи бе лъжец гербав ? Ела на Зл.Пясъци да видиш , и немци и шведи и англета и всякакви .
61
3
 
6
 
! Отговори
Пътуващия преди 10 години
Ето заради такива простотии ходим на море в други държави... а съм родом от нашето си черноморие, ама за почивка не ми се стъпва там...Писна ми от комунистически глупости, независимо от коя партия излизат!!!
60
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предпочитам там да се застрои. Стига са замърсявали красивия плаж безплатно всякакви хора
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До Валентин"... и се направиха безумните заменки на селски ливади за черноморски дюни."Тогаз Дикмето много намаза. Да му се върне дано.
58
3
 
4
 
! Отговори
Политикан преди 10 години
До Анонимен 18"Къде е сега Сидеров (известният руски патриот)..."И турски, и турски.
57
7
 
7
 
! Отговори
Ни меда, ни жилото преди 10 години
До двойни стандарти"Да бе , ГРОБ са "против" строеж на Кара дере , ама са "ЗА" строежи на Банско, където инвеститори са Цецко и Боко?"Верно пишеш. Те лично ходиха да подкрепят строежите в Банско, хеле Цецка с мегафона.Лилето бутна "Перла", и това е верно. Аз лично им не ща ни меда,. ни жилото. Тия карат на пряка предавка с престъпността.
56
3
 
3
 
! Отговори
Чисто море преди 10 години
До AcOrPПредлагам да не отлагаме бутането на строежите. Убо бяхме почнали, да не губим инерция.
55
2
 
10
 
! Отговори
Зелена гора преди 10 години
До Анонимен 36По начало няма лошо да произвеждаме селскостопанска продукция и да развиваме туризъм.Но ние нито едното правим, нито другото. Ядем картофи от Франция, чесън от Китай, ябълки от Полша, лук от Турция. А това по морето и в Банско по моите разбирания не е туризъм, а съсипия на туризма. Три дена аху-иху и после тихо + замърсени води и унищожено крайбрежие.
54
10
 
3
 
! Отговори
ДААААА... преди 10 години
ГЕРБ ПРАВЯТ РАЗХОДКА ИЛИ МИТИНГ ИЛИ НЕЗНАМ СИ КАКВО ИЗ СОФИЯ ЗАЩОТО ТОЗИ ПЪТ ЦВЕТАНОВ ИЛИ БОРИСОВ НЯМА ДА ИМАТ УЧАСТИЕ В ТЕЗИ СТРОЕЖИ АКО ИМА ТАКИВА ЗАЩОТО ОЩЕ НЕ Е РЕШЕНО И ВЕДНАГА ОРГАНИЗИРАХА ПРОТЕСТИ И НАЛИ ИМА НАИВНИЦИ КОИТО НИЩО НЯМА ДА СПЕЧЕЛАТ ОТ ЦЕЛИЯ ЦИРК ......
53
3
 
11
 
! Отговори
Зарко преди 10 години
Няма, бе. Няма да застроите Карадере! Ще се *** от собствената си алчност, преди да го бетонирате. То бива, бива, ама бивол курбан не бива.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато не отсекат последното дърво, и не изгонят последния нормален българин, тия свинье няма да се наядат !
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв ОВОС, какви 5лв? В резерват? *** крадливите ***.
50
0
 
15
 
! Отговори
Крим е близо преди 10 години
300 хиляди апартамента по Черноморието, продадени на руснаци до този момент. След още 300 хиляди вече ще могат да си направят референдум за присъединяване към Русия.