Собствениците на инвеститора в Карадере ясни до седмица

Шефът на борда на директорите не помнел имена на политици
Обновена: 21 мар 2014 13:31 | 21 мар 2014 13:24, Веселина Йорданова
24
Собствениците на инвеститора в Карадере ясни до седмица
Снимка: архив, БулФото

Следващата седмица собствениците на акциите на „Мадара България пропърти фонд” ще станат ясни. Това каза Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, която възнамерява да строи ваканционен комплекс в Карадере пред Нова телевизия.

Припомняме, че се очаква нов ваканционен комплекс да бъде построен в община Бяла. Инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens в местността Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

Още по темата
От Министерския съвет преди два дни обявиха, че инвеститорът е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Според „Зелените“ обаче случаят е изключително скандален, защото става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси, а проектът няма оценка за съвместимост с "Натура 2000" и екологична оценка.

На въпрос защо собствениците на компанията са само офшорни компании и имат ли офис в България, Тим Чадуик отговори, че „когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите“. Собствениците били групи от международни инвеститори и тъй като не са българи, било нормално да са офшорни компании, защото това значи „извън граници”.

"Тъй като по закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите, Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор”, обясни Чадуик.

Справка в Търговския регистър показва, че собственик на „Мадара юръп“ АД е Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид, чуждестранно юридическо лице, регистрирано в Малта.

Попитан къде се намира техният офис, Чадуик отговори, че лично той живее в Лондон, но в България компанията има доста служители, които ще работят по проекта на място. По повод съобщенията от правителството, че не е направена екооценка на проекта, представителят на инвеститорите заяви, че тази процедура ще продължи шест месеца.

На въпрос с кой министър контактуват, за да бъде одобрен този проект на правителствено заседание, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. „Контактуваме с много министри”, заяви Чадуик и допълни, че няма да споменава имена. „Защо всеки мисли, че тук има нещо гнило, това е международен проект“, заяви той.

Запитан за конкретни имена – министрите на инвестиционното проектиране Иван Данов и на икономиката Драгомир Стойнев, той потвърди контактите, но отрече да познава премиера Пламен Орешарски. Тим Чадуик отрече да познава лидера на БСП Сергей Станишев и съпругата му. „Никога не съм се срещал с него”, каза той. По думите му братът на Сергей Станишев – Георгий Станишев, през 2008 г. е излязъл от проекта.

„Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим, е да инвестираме в един прекрасен проект”, каза той и допълни, че е контактувал с толкова много политици, че не помни имена.

„20% от земята ще бъде застроена, но това зависи от екооценката“, твърди Чадуик.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Петър Курумбашев каза пред bTV, че проектът трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, той не продължава и изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж.

Той обясни, че даването на разрешение на инвеститор от клас А в никакъв случай не давало гаранции, че автоматично след това той ще получи някакви привилегии по отношение на екологичната оценка или в законодателството.

Депутатът припомни, че е внесено предложение да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие", прието през юли 2013 г. от парламента. Ако част от спорната територия бъде обявена за парк, там защитата е още по-висока. Георгий Станишев няма нищо общо с проекта в Карадере, заяви Курумбашев.

Според съобщение на екоминистерството меморандумът за разбирателство за инвестиционния проект не дава реален старт на инвестицията, а проектът все още е в идейна фаза. От там уточняват, че намерението на дружеството не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на защитени зони от мрежата "Натура 2000".

За одобряването на инвестиционния проект и издаване на последващи разрешителни документи по реда на Закона за устройство на територията е необходимо да е проведена и процедура по екооценка, допълват от МОСВ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Динчев преди 10 години
И при предишната тройна коалиция никнеха комплекси по морето като гъби на разни червени червенушчета и сегак пак...Брат му на Сер гея бил наемен работник по проекта само...абе на кой ги говориш тия бе?
19
4
 
1
 
! Отговори
Бира преди 10 години
До TPE3BEHКой реално седи зад "зелените" - Иво Прокопиев, а той да се седи и чака да види...
18
2
 
28
 
! Отговори
Еко активист преди 10 години
Защо няма статия за протеста от вчера в София, на който присъстваха повече от 4хил. души???Нещо не ви оттърва днес бг,А? Кой ви плаща?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Той обясни, че даването на разрешение на инвеститор от клас А в никакъв случай не давало гаранции, че автоматично след това той ще получи някакви привилегии по отношение на екологичната оценка или в законодателството." и защо му е това , ако не е сигурен че далаверата е опечена? и кой ще плаща екологична оценка , ако не е сигурен в "оценителите"?
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Батковска Станишева Партия - ето ги инвеститорите
15
1
 
11
 
! Отговори
„ББТ проджектс” преди 10 години
от нас лобизма и държавата от вас мангизите...
14
2
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"собствениците на "Титан-АС" развиват и успешна строителна дейност по морето. Холдингът планира строителството на голям жилищен комплекс край Бяла. Дъщерната му фирма "Титан-Чистота" получи 20-годишна концесия върху плажа в Бяла. Същата фирма държи и концесията върху плажа в Кранево. 7 дни спорт и в-к.Капитал. "
13
0
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Продължава"Иван Ненов. Двата милиарда лева, необходими за реализацията му, не изглеждат по възможностите и на другия инвеститор - ББТ проджектс, чийто уставен капитал е 50 000 лева."16 декември 2008 Новинар
12
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
2."Интересно е, че инвеститори в проекта на Станишев-брат и сър Норман в Карадере край Бяла не са мощни британски компании, а малко известната ББТ проджектс и също така слабо популярният българо-британски "Мадара бългериан пропърти фънд".Публикуваните на сайта баланси на смесеното дружество показват, че едва ли е по силите му да се справи с подобна инвестиция.Сред директорите на този фонд все пак изплува едно популярно име в българските бизнес среди -това на бившия шеф на БТК и "Титан АС" Ив
11
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Партньор на Madara Bulgarian Property Fund Limited по проекта е българската предприемаческа компания "ББТ проджектс". Тя индиректно се свързва със собствениците на фирмата за сметосъбиране"Титан АС"."-3 юли 2009 Капитал.
10
0
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Прави впечатление ентусиазма на държавата да прави инфраструктура по този проект.Очевидно става дума за нуменклатурни къщички за бивши и настоящи политически величия.които да разпускат и да харчат заграбеното от народа.
9
0
 
22
 
! Отговори
Ва преди 10 години
Тоя заспал народ дано се събуди. Земя не остана. Всичко застроиха гадовете. Аман от "мутренски барок" и псевдо култура. Хора, търсете си правата, не дремете, че като засторят земята, ще се сетите, ама късно!!!!!!!!!!!!!
8
2
 
8
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Както вече стана ясно през 2012 Добрев се е срещал с инвеститора и е обещал всячески да помага, дори с българско гражданство, чакаме коментара на ГЕРБ по въпроса.
7
0
 
29
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
***, до един да ви изгорят хотелите, алчници долни
6
0
 
26
 
! Отговори
цацаратура преди 10 години
А Цацко няма ли най-после да се самосезира за нещо наистина полезно за обществото?!
5
0
 
26
 
! Отговори
Туй, онуй преди 10 години
че като спретнат една купчина сгради тип "затворено селище", край на всичко. Освен някои тюфлеци, никой друг няма да има достъп до тези места.Пък онези от Бяла, дето се надяват, че ще им се отворят парашутите да влачат, ще гледат селището само през крив макарон.Изобщо вмирисана работа, уж инвестиции за стотици милиони, а имотите се продават на зелено, като първо трябва да платиш, а евентуално ще запоне да се строи. Май като един град на мечтите неотдава.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комуниститите искат да изперат някое куферче! Чудя се дали някоя добра държава няма да поиска да ни вземе за свои граждани, защото тук не става за живеене, дори и да си ш?б?н комунист!
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще стане като Русалка: бариери и вход само за избрани,а до плажа и пиле няма да прехвръкне.Що се отнася до работни места за българи,то ще бъдат само за келнери и камериерки
2
0
 
23
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
Да видим дали сега в България има истнински "зелени" организации и дали ще скочат срещу този проект, както скочиха срещу строежа на ски курорт Витоша от Цеко Минев....
1
2
 
37
 
! Отговори
s.z преди 10 години
моника-юръп