Стобийският епископ Наум е новият Русенски митрополит

Другият кандидат не получи нито един глас при избора
Обновена: 23 мар 2014 14:33 | 23 мар 2014 13:04,
13
Стобийският епископ Наум е новият Русенски митрополит
Снимка: БТА

Новият Русенски митрополит е Стобийският епископ Наум, който беше избран днес с 13 гласа от Светия синод. Другият кандидат - Тивериополският епископ Тихон, не получи нито един глас на избора в синодалния параклис, съобщи БТА. Епископ Наум беше досега главен секретар на Светия синод.

Стобийският епископ Наум /Наум Андонов Димитров/ е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. Завършва средно образование в Техникума по обществено хранене "Проф. д-р Асен Златаров" в родния си град. Учил е в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", а през 1994 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим, под духовното наставничество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира "Св. апостоли Петър и Павел" в село Златар, в Шуменска духовна околия. От септември 1992 до юли 1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий", като през летните месеци е бил ефимерий и в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

На 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник във Велики Преслав, във Варненската и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е въведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храма "Св. архангел Михаил" във Велики Преслав.

По решение на Светия Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. Наум е назначен за главен секретар на Синода и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На 17 март 2007 г. в катедралата е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.

От 2010 г. епископ Наум е освободен от председателството на храма "Св. Александър Невски", за да бъде назначен на негово място епископ Тихон. Задълженията си на главен секретар на Светия синод епископ Наум изпълнява и до днес.

Трябва да продължа достойно това, което извърши за 20 години в Русенска епархия като митрополит сегашният патриарх Неофит, заяви пред журналисти в приемния салон на Синодалната палата новият Русенски митрополит Наум, който от 2004 г. е главен секретар на Светия синод.

Попитан как ще коментира, че днес беше избран с пълно мнозинство от Светия синод - с 13 гласа, митрополит Наум отговори, че "това може би е преценката на Високопреосвещените митрополити, след десетгодишното ми служение покрай тях, за което им изказах благодарност". Винаги в трудни и в тежки моменти, в момент на изпитание и патриарх Максим и сегашният патриарх Неофит, винаги са били до мен и са ми оказвали необходимата братска помощ и подкрепа, и отеческа любов, сподели новият митрополит Наум.

В словото си към патриарх Неофит и към Светия синод новоизбраният митрополит заяви, че "със страх Божий и с чувство на висока отговорност приема каноничното му избиране за митрополит на старославната архиерейска катедра с епархийски център в Русе, която винаги е била честита да се радва на достойни и усърдни в Господа йерарси".

Русе посрещна вестта за избора на Стобийския епископ Наум за Русенски митрополит с тържествен звън на камбани. "Бия тържествено камбаните, защото това е камбанният звън към Господа. Радваме се със сърце и душа, че дядо Наум е избран за Русенски митрополит. Пожелавам му да ни напътства и да ни води по правия път и най-вече да се моли за всички нас. След такъв добър митрополит като Дядо Неофит се надяваме и Дядо Наум да бъде като него", каза Найден Илиев - иподякон към катедралния храм "Света Троица" в Русе.

Отец Георги от църквата "Свето Възнесение" обясни, че лично не познава Дядо Наум. "Пожелавам на всички русенци да припознаят в новия наш пастир истинския пастир, да виждаме в него самия Господ и да отговори на всички наши очаквания", заяви отец Георги и допълни, че митрополитът е този пастир, който трябва да превежда църквата, когато има изпитания и да отговоря на всички духовни проблеми на хората.

Няколко миряни пред църквата "Света Троица" споделиха, че не познават Дядо Наум, но се надяват, че е добрият избор. Те са единодушни, че Дядо Неофит е най-добрият пример, който новият митрополит има пред себе си и трябва да следва неговия път.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Канкун преди 10 години
Първо честито за избора! Има една тъмна нотка около тази личност защото за него (Стобийският епископ Наум) има поне 10 интервюта в нета със свещеници, които твърдят, че е доказан хомосексуалист! Боже спиш ли...
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що ни занимавате с тия ?
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бо ли ме Г.З.
7
0
 
9
 
! Отговори
живот и здраве преди 10 години
Надявам се да е достоен за Русенски митрополит, само добро съм чувал за човека. Успех !
6
2
 
3
 
! Отговори
na popa-Sopa! преди 10 години
Владимир Путин,не е направил поповете,но поповете бабичките! Не бъркайте мъжете с поповете.
5
10
 
3
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Дс си назначава патриарси, митрополити, ето какво путинско православие фалшиво ни натрапват. Направиха от църквата фирма.
4
6
 
2
 
! Отговори
Мечо преди 10 години
Неофит си го избра. А какво прави църквата като цяло за народа си, освен да се моли? Нищо.
3
5
 
9
 
! Отговори
Германеца преди 10 години
Честито, много леки жени и пари .Да му е честито на попчето .
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Името Русе напомня на руснаци, Русия. Предлагам да го заменим например с някой англицизъм.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ооооо, епископе Наум, а Наздраве по случая. Няма да си изтрезнявал ти , ама да кажа аз: НАЗДРАВЕ ЗА НОВАТА ТИ ДЛЪЖНОСТ!!