Касъка с нова джамия и старо минаре

Родопското село събра за строежа й над 130 хил. лв. от дарения
24 мар 2014 22:43,
54
Касъка с нова джамия и старо минаре
Снимка: архив, Булфото

Жителите на родопското село Касъка са дарили над 130 хил. лева за изграждане на нова джамия, похвали се пред БТА кметът Джамал Шалганов.

Преобладаваща част от даренията са от семействата на гурбетчии, работещи като тираджии из Европа, посочи той.
По думите му сегашният молитвен дом е на 200-250 години и хората възнамеряват на негово място да построят нов, като от предишната джамия ще остане само минарето.

"Жителите на Касъка нямат проблем с липсата на препитание, тъй като преобладаваща част от мъжете работят като шофьори в Англия, Холандия, Белгия, Испания и др. Този вариант на гурбетчийство е по-удачният, тъй като жените остават и се грижат за децата", обясни кметът.

По думите му Касъка е изключение и от тенденцията на обезлюдяване на селищата в планинския регион, като селото предвижда да издигне и ново училище, тъй като сегашното отеснява за децата на множеството млади семейства, останали тук.

На фона на закриване на опустяващи класни стаи в Родопите, местните жители са изпратили подписка до Община Доспат за построяване на ново училище, защото малчуганите сега учат на две смени.

"За финансиране на строеж ще се кандидатства по европейски програми", посочи на свой ред директорът на училището Бисер Савов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прожектирането на религиозна пропаганда бездискриминационно върхо всички жители от кули специфично направени за тази цел с ползването на спомагателни средства - звукоусилители - е радикално, прецедент и противоречи на човешките права на не-мюсюлманите.Аз не бих искал моето дете да расне в населено място където насила и по такъв груб начин се пропагандира религиозни изповеди и послания.Тези минарета с звукоговорителите са дива форма на диктаторска култура и не принадлежат в Европа.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Горо""отхвърлиха внесената декларация от АТАКА за премахване на високоговорителите от джамиите"" - защото т.нар. декларация е блъф, само за стягане на електората. АТАКА = ДПС, и всички знаем, че са наясно, че тази декларация ще бъде отхвърлена. А ако не бъде, самите АТАКА ще я изтеглят с подходящо оправдание
43
5
 
2
 
! Отговори
martin преди 10 години
Това се казва простотия,защо не дадат пари за медицински център,и да осигурят лекар,нещо което,ще помогне на селото,джамията с какво ще помогне за живота на хората
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До от 40;Исляма приема всички пратеници на Всевишния,включително и Христос.Ти лъжеш. В Корана е определено място на всеки Посланник и Пророк започвайки от Адам. Който на признае дори Един от всички тези Пратеници той не може да бъде Мюслюманин.И не лъжи, хората които вярват в една от всички свещенни книги изпратени от Всевишния не може да се наричат неверници.Най-големият грях е.Четет хора, четете, с четенето се просвещава четете цялата книга не отделни пасажи.Истината се крие в подробностите!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до-42; То не се знае кой кого. Иде видов ден когато ще се разбере кой кого. Потърпи още 10-15 години. Пък и не мисля,че ще продължи толкова.Тогава и руските щикове няма да ви помогнат. Всичко ще си дойде на мястото. ``Който гроб копае на другимо, той в гроб пада``...
40
4
 
4
 
! Отговори
от 40 преди 10 години
Мнението ми беше за пост 37 Само изповядващите исляма са нетолерантни към други религии. Констатацията ми е от собствен опит
39
1
 
1
 
! Отговори
до-42 преди 10 години
Дори с удоволствие ще го правя,и безплатно.
38
2
 
7
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
До 28 Анонимен Пълни глупости. Ако искаха да се отделят отдавна да са го направили. Това са си българи и ако беше чел внимателно никой не им дава пари за нищо. За храм сами събрали, а за училище им трябва помощ от ЕС. Сами се борят хората и не мрънкат. За това им се възхищавам. Какво като са мюсюлмани. Това дали един човек е добър не зависи от вярата му, а от това дали има такава. Не съм видял добър човек да стане терорист само защото изповядва ислям. Онези са наемници и живеещи от войни.
37
4
 
6
 
! Отговори
я пък ти преди 10 години
До АнонименЕ,по това се различавате: Всички останали признават другите религии и правото им "да грешат" само вашата НЕ! В това има нещо сбъркано! Щом не уважаваш мнението на другите, не очаквай и от тях да те уважават и разбират! В 21век такова тотално средновековно и първобитно прекланяне пред религия за мен е радикализъм..........(или даже нещо по-страшно)
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 35; Ти коя свещенна книга си чел? От къде тези сведения? Я поне Библията прочети за да разбереш каква е истината. Да,Вярата пречи на:1.Крадците,лъжците,лицемерите,убийците, лентяите,злобарите(като тебе) на ***, ***, несправедливите началници и ръководители на държавата.2.Религията казва:``Не прави на ближния си това ,което ни би пожелал да се случи на тебе``3.Религията възхвалява труда и знанието, забранява арогантността,лъжесвидетелството несправедливостаа.Първо чети!!
35
4
 
4
 
! Отговори
**** преди 10 години
Ако при освобождението нашите прадядовци ги бяха изклали,сега нямаше да се пишат такива новини,а ние сега какво правим с тези бежанци,дават им статун нашите ***,но в никоя страна от ес не ги искат и ни ги връщат,а това означава,че остават в българия за постоянно,и проблема се задълбочава,за това трябва да излизаме и да стачкуваме,никакви бежанци,и забрана за строежи на всякъкви джамии.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на хората. В този недоимък и глад имат и за душата да заделят. Лентяите, мълзеливите,завистливите, злобните нека си лаят. Ако я има ВЯРАТА, ще я има и бъдещето...Браво скъпи сънародници!!! А тези които от векове не са сложили камък въз камък нека си лаят...Те само причини намират,все някой им е виновен, све някой им пречи, все неудобно място и т.н. Дерзайте и само така...ВЯРАТА КРЕПИ ЧОВЕКА-ОСОБЕННО ИСЛЯМА!!!
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вероизповеданията са отделени от държавата. Държавата има задължението да осигури възможност за образование(което би трябвало да включва и строежа на училища), но няма задължението да осигурява храмове. Така, че не казвайте на хората какво да правят с парите си. След като е имало джамия 200-250 години, какъв е проблема и сега да има? Дори мисля, че старата джамия трябва да се реставрира и ако е недостатъчна да се построи втора. Доколкото знам селото е 100 % мюсюлмани. Взимайте пример.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Религията е промиване на мозъка и тотален контрол върху масите. Парите от петрола се наливат в агресивно налагане на исляма и спорните му "ценности". Не може една религия да дели света на две - вярващи в нея и всички останали, като "неверниците" не се броят за хора - на тях можеш да даваш лъжливи клетви и обещания, да ги мамиш и лъжеш, само защото не са "вярващи". Да се чудиш как човечество е оцелявало и живяло, преди да се роди неграмотния Мохамед.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде сега да завъдим и камили. Европо-о-о-о-о-о, как гадно ти се натресохме.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не построихте училище с тези пари? Защото не са ваши,а са дошли отвън,което означава,че са дадени за ПРОПАГАНДА.Както каза един ваш умен човек:Вместо компютри в ръце,ние им набутахме корана.
29
2
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
АЗ *** в даначното не съм виждал НИКОГА
28
5
 
8
 
! Отговори
дo: 17 преди 10 години
Това е свещен храм , защо не клеветиш Църквата , *** Народ проста Държава
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя математика е дошла от исляма? Ако имаш предвид арабските числа, те само са с такова име, а иначе са започнали да се ползват първо в Индия.В ХХI-ви век в повечето мюсулмански държави жените нямат никакви права. Не дай си Боже да "съгрешат", могат да бъдат убити с камъни. Буквално. Това ли е за хвалене?!Добре, че мюсулманите в България (изключвам групировката ДПС) са свестни хора.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не бъркай исляма с изтока