Експерт: Модернизирането на земеделието минава през комасация

Има нужда от дългосрочна стратегия за сектора
Обновена: 31 мар 2014 22:47 | 31 мар 2014 22:30,
6
Експерт: Модернизирането на земеделието минава през комасация
снимка: Bulgaria On Air

Стратегия за развитие за период от минимум 10 години, създаване на поземлена банка и комасация – тези 3 условия за модернизирането на земеделието открои в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air партньорът във Финансова група СИС Стефан Асенов.

Комасацията е задължителна за едно модерно земеделие, но тя не може да бъде направена без поземлена банка, която да регулира и компенсира взаимоотношенията. Разбира се, нормативната уредба също е много важна, коментира той изявлението на министър Греков, че работна група ще се заеме с изработването на закон за комасацията.

Министърът на земеделието и храните призова и за въвеждане на данък върху пустеещите земи, но според думите на Асенов това ще бъде социална бомба и няма как да се осъществи.

„Не може в продължение на над 20 години на земеделието да се гледа като на мащеха и после да се търси вината в собствениците, че не обработват земята. Такъв данък може да бъде въведен едва след като се даде гратисен период между 5 и 10 години на собствениците да уедрят земята си. Това обаче може да стане след изработването на дългосрочна стратегия за земеделието, учредяването на поземлена банка и комасация”, заяви той.

И изграждането на напоителни системи няма как да мине без комасация и уедряване на земята заради средната площ от 5,5 декара на парцелите.

„Най-правилната логика е бенефициентите по програмите в тази област през новия програмен период да бъдат не държавата или държавна агенция, а собствениците на земята и общините. По този начин има шанс процесът да се отпуши и за малко години да видим добри резултати”, смята Асенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
19
 
! Отговори
Ние преди 10 години
Имам такава земя,която предлагам на арендатори,които не искат да я обработват,но искат да я купят.Е ,в чий интерес е новият закон?Ако не е глупост,това е престъпление!
5
0
 
15
 
! Отговори
Така е преди 10 години
Докато вие, които сте в България се делите на ГЕРБ, БСП, СДС и др. вместо да избирате такива, които съвестно работят за държавата все ще сте изработени....
4
0
 
25
 
! Отговори
До 3 преди 10 години
Ами как иначе да изнудят хората, за да си продадат земите на безценица?А за другото си мълчи, не ги подсещай. И в селата има къщи,в които не се живее, защото там вече няма поминък - *** ограбват земеделските продукти, цеховете по селата и консервните предприята между селата отдавна ги закриха и разграбиха. В градовете, апартаментите на работещите в чужбина също се обитават само по 1-2 седмици годишно.Ще вземат да изнудят хората и с такъв данък под заплаха,че иначе ще им ги национализират
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОМАСАЦИЯ, ТОВА НОВАТА ДУМА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ЛИ Е ИЛИ ПО ПРАВО НОВАТА РАЗГРАБВАЩА ПРОГРАМА НА КОМУНДЕСКИТЕ ГРАБЕЖИ?!?!?!ТО НЕ БЯХА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ТО НЕ БЯХА БОНОВЕ, ЗАМЕНКИ И ДРУГИ.ДАЛАВЕРКИ И СЕГА НОВО ДВАЙСЕТ, ГЛОБИ ЗА ПУСТЕЕЩИ ЗЕМИ, АМИ И ДА ИЗМИСЛЯТ И ГЛОБИ ЗА НЕОБИТАЕМИ ДОМОВЕ, КАКТО ИЗГОНИХА БЪЛГАРИТЕ ПО ЧУЖБИНА ОТ АДЕКВАТНА, СОЦИАЛНО.ЗАГРИЖЕНА ПОЛИТИКА, МРЪСНИТЕ ПОЛИТ КРЪВОЛОЦИ!!!
2
0
 
24
 
! Отговори
Свети Он преди 10 години
Лека-полека ще си дойдем на думата. После 4/5 от т.н. граждани поради глад и недоимък и все по-малко храна по кофите, окъсали последните си нови дрешки, ще идат да работят на село, издигайки НОВИТЕ виждания за старото отглеждане на кукуруз и домати...После ще заменят ходенето НА СЕЛО с ходенето В "ГРАДА", където да се хвалят, че са земевладелци така, както се хвалеха преди, че са "граждани"...Боже, прости им простотията...
1
0
 
28
 
! Отговори
Ако ще се слагаНОРМА преди 10 години
5.5 дка, защо поземл. комисии не комасираха, когато връщаха земята на хората?Имаше и друг вариант - да върнат земите в реални граници, а хората след това сами да се споразумеят как да комасират парцелите /за такова комасиране можеше да им бъде даден срок/. Във всяко село местните си знаят коя земя колко е качествена и са наясно какво срещу какво да заменят, за да си уедрят земите.Вместо това направиха мошеническо споразумение /нова национализация/ - раздадоха по-качествените земи на свои хора.