10 години след Лим: променен закон и нищо повече

Всяко чудо за три дни, споделят опечалените родители
Обновена: 4 апр 2014 14:32 | 4 апр 2014 10:15,
11
10 години след Лим: променен закон и нищо повече
Паметник на загиналите деца в Сърбия. Снимка: Фондация "Ангели от Лим"

Днес се навършват 10 години от трагедията край река Лим. На 4 април 2004 г. 12 деца на възраст между 11 и 18 години загинаха в ледените води на реката.

В нощта на инцидента група от 50 души, 34 ученици и 16 възрастни, се прибира от екскурзия в Дубровник. Около 22 часа българско време шофьорът на автобуса, Илия Измирлиев, губи контрол върху превозното средство и то пада в реката. Трагедията се случва за минути, въпреки притеклите се на помощ жители на близкото сръбско село, а и цял футболен отбор. Към онзи момент заради придошлите води на реката Лим е дълбока 6 метра. 38 души са спасени, 12 деца загиват. Това са Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова. 

Още по темата
За виновен е признат единствено шофьорът на автобуса, който е карал с 40 км/ч. Според експерти обаче в пътните условия през трагичната вечер скоростта му трябвало да бъде 31 км/ч.

За Измирлиев причината за катастрофата е техническа неизправност. Първоначално съдът го осъди на 7 години затвор, но впоследствие присъдата му беше намалена на 4 години.

София Измирлиева, съпруга на Илия Измирлиев, разка пред Нова телевизия, че съпругът й е бил последният човек, напуснал автобуса. Спасил е живота на много души във фаталната нощ.“Каквото е могъл, е помогнал. За една нощ стана с чисто бели коси. Най ми е жал за децата“, каза още тя.

„Мъката не е намаляла ни най-малко. Опитваме се с нашите действия да запазим паметта за нашите деца живи и с дейността на фондацията мисля, че го потвърждаваме“, споделя един от бащите на загиналите деца пред Нова телевизия.

„Станахме по-затворени, не бяхме, каквито бяхме преди. Мъката си е постоянно в нас. Всеки ден мислим за нашите деца, не можем да ги забравим за миг. И просто е тежко“, разказва бащата на Женя Ангелова.

Бащите на Антония и Валентин с мъка споделят, че нищо не се е променило през последните 10 години освен закона за нощните екскурзии. „Имаше опити от лобистки части в парламента да се промени законът, който беше приет. Но засега не успяват“, каза бащата на Валентин. Според закона деца могат да пътуват до 20 ч при екскурзии, което според роднините на загиналите не е никак ефективно, тъй като инцидентът е станал тъкмо по това време.

Въпреки че за виновен е признат шофьорът на автобуса, родителите на 12-е деца твърдят, че вината е в цялата държава. „Нашата държава е такава и не се спазват законите, а оттам произлиза всичко“, казва единият от бащите. „Истината е, че автобусът не е бил повреден, бил е много стар, но причина за катастрофата не е той, а е отвличане на вниманието или заспиване на шофьора. След това действията на възрастните са довели до това, че 12 деца сега ги няма“, твърдят родителите.

„Всяко чудо за три дни. Когато се случи нещо трагично, цялата машина се задейства и се случва нещо. Когато затихне, се забравя и всичко тръгва отначало. Това е един цикъл, който се повтаря във всяко едно нещо, не само в екскурзиите“, отбелязват родителите на загиналите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Поклон пред паметта на тези децаДванадесет неизживяни животи и дванадесет почернени семейства! По-голяма мъка от това няма! Не е виновен само шофьорът на автобуса, а и има и други виновни за тази трагедия, но рано или късно всичко се връща! Жалко, много жалко, че тези деца не пораснаха с още 10 години! Поклон!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много тъжно е. След тази трагедия, лакомите за комисионни дебелогъзи даскалици се кротнаха...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За виновен е признат единствено шофьорът на автобуса, който е карал с 40 км/ч. Според експерти обаче в пътните условия през трагичната вечер скоростта му трябвало да бъде 31 км/ч. --- tova shega na sada li e?? Shofiora kak ste opredeli s kolko e triabvalo da se dvizhi??! Spazval e choveka ogranicheniata
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да благодарим на сърбите, че веднага дойдоха на помощ. Ако беше в България, никой нямаше да спре.
6
0
 
14
 
! Отговори
от 6 преди 10 години
Защо превозвача да си ремонтира автобуса, като може да плати много по-малко на пункта, за да си мине пергледа? А пък ако стане фал, шофьорът е виновен и точка. При онзи инцидент, при който автобус излезе от пътя и помля няколко деца, предният ден беше минал тех. преглед. Оказа, че няма спирачки. От пункта тогава казаха "Ама предния ден имаше" и край - ни лук яли, ни лук мирисали.Този номер дали щеше да мине в Германия? Още същия ден щеше да влезе в пандиза.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено при всички такива инциденти, винаги виновният е шофьора. Той няма пари да си плати и да го оправдаят. А знаете ли колко от тези трошки щяха да минат техн. преглед, ако законите се спазваха стриктно? 5%. Тези пунктове защо не носят отговорност, а само си взимат парите и прекарват автобусите, без дори да ги гледат подробно? Защото ако не мине прегледа, няма да си приберат парите, нали?А в Германия тези пунктове носят отговорност при катастрофи наравно с шофцьори и превозвачи.
4
0
 
12
 
! Отговори
0 преди 10 години
Автобуса е бил собственост на Пампорово АД-Цв.Бориславова.Разследването нарочно е сбъркано за да се потули истината-тогава гл секретар на МВР е бил Борисов.А прокурорите и съдиите по това дело сега са детутати и конст съдии от Герб-четете в-к Репортер.Жалко за децата и почернените им родители.Силните на деня и властимащите са винаги прави,дори сега са народни любимци.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са нашите деца, които продължаваме да ги губим......Поклон......
2
3
 
18
 
! Отговори
Естет преди 10 години
Загиват 12 деца и нито един възрастен! Учителките дали спят спокойно, че са спасили дебелите си телеса и чантите със сувенири, докато децата са се давели! Лека им пръст на децата!
1
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
поклон пред светлата им памет