Русенци посрещнаха новоизбрания митрополит Наум

Звън на камбани и духов оркестър приветства архиерея
Обновена: 5 апр 2014 22:26 | 5 апр 2014 20:54, Веселина Йорданова
5
Русенци посрещнаха новоизбрания митрополит Наум
Митрополит Наум. Снимка: БТА

С изпълнения на Общинския духов оркестър и с тържествен звън на камбани десетки русенци посрещнаха в късния следобед новоизбрания митрополит Наум на централния площад в града.

Първи поздравиха архиерея областният управител на Русе Венцислав Калчев и кметът Пламен Стоилов. Ученици от различни училища му поднесоха цветя, след което бе организирано литийно шествие до катедралния храм "Света Троица". След изпълнение на националния химн се състоя молитвено последование, по време на което архиереят постави върху си поднесените му епитрахил, малък омофор и митра.

Още по темата
В храма се отслужи благодарствен молебен, а пратеник на Светия Синод огласи Патриаршеското и синодално послание. В словото си към митрополит Наум протосингелът на Русенската митрополия архимандрит Виктор го приветства за избора му за Русенски митрополит, като отбеляза обстоятелството, че Русенската епархия е на първо място в България с 1132 ученици, изучаващи предмета "Религия". След това му предаде архиерейските инсигнии - кръст и енголпие, принадлежали на предшествениците му по катедра, предаде БТА.

"От днешния ден и с първата моя богослужба в този свят храм поемам обязаностите на епархийски митрополит на Русенска епархия, за да отдам всичките си сили и опит за доброто и благопреуспяването на всечястния клир и Божия народ в русенския диоцез", каза в първото си слово митрополит Наум, като помоли Бога да бъде негов неизменен наставник и пътеводител, така че "всички ние заедно - клир и народ на Русенската епархия, да вървим заедно по тесния, но и спасителен път към Божието царство, съграждайки заедно в единство и единомислие Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината".

В края на словото си той се обърна и към миряните, като заяви: "Оценявайки голямата любов, с която всички вие обдарявахте и продължавате да обдарявате моя пряк предшественик по катедра - Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, ще се старая да му подражавам в дела, разпоредби и взаимоотношения, като моля и всички вас да не ме забравяте в своите молитви".

След приветствията областният управител на Русе Венцислав Калчев подари на митрополита ръчно изработена карта на Русенската епархия, а кметът Пламен Стоилов - пластика на Свети Георги.

Сред гостите в църквата бяха Никополският епископ монсеньор Петко Христов, който поздрави митрополит Наум, както и духовници от Румъния и от Гърция. В църквата се състоя и Вечерно богослужение.

По-рано днес митрополит Наум беше посрещнат тържествено на площада пред храм "Свети Георги" в град Бяла, Русенско, който е граница на Русенската епархия. Там архимандрит Виктор му предаде историческия жезъл на Русенските митрополити.

В утрешния ден митрополит Наум и архиереи от страната и чужбина ще отслужат Света литургия, след което ще се състои и прием в салона на Русенската митрополия, по време на който Негово Високопреосвещенство ще приеме поздравленията на духовниците и миряните от Русенска епархия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Русемитрополит Наум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
. преди 10 години
Освидетелствуваният канонизатор на религиите,масонствата и идеологиите беше първосвещеника Каяфа.А сега мерзавците попове и папи обявяват "ден за разпване" и "ден за възкресение". Религиите,идеологиите и масонствата са различните лица на Сатана.Те са "потъпкване на Божиите заповеди" и конкретно-Втора.Това е Сатана-"образ и подобие" на Божоията Христова истина !
4
0
 
0
 
! Отговори
хаджия преди 10 години
И тоя поп ще се нагуши яко... ролекси, линкълни, отбрани прости***... некога хановете кат са видели проповедник са го бесили без да се замислят.... явно е имало защо ....Горете в ада, анатема! !!
3
1
 
2
 
! Отговори
mo преди 10 години
Izmamnici sektanti
2
2
 
1
 
! Отговори
иии........... преди 10 години
Да им е честит на русенци.........а погледнаха ли кои са там в страни? Ужас......по гадна и отвратителна гледка не знам дали има?!? То няма изброяване ако започне човек,най-вече Атанас Султанов големият архимадрит,това е най гадното и вонящо чудовище от семинарията,служеше за пример на мизерия,нечистоплътност и вонеше от километри.Най смърдящото чудовище,което служеше за подигравки и кешмер сега е от първите,даже се спрягал за секретар на синода.Ако това стане,разберете хора.......оправяне няма.
1
2
 
0
 
! Отговори
иииии преди 10 години
поредния от .....рас