Уволняват шефа на полицията във Велико Търново заради Лясковец

Ексшефът на ОДМВР и още двама също отнасят наказания
Обновена: 7 апр 2014 14:00 | 7 апр 2014 13:55, Анисия Иванова
114
Уволняват шефа на полицията във Велико Търново заради Лясковец
Вътрешният министър Цветлин Йовчев. Снимка Архив: Булфото

Шефът на полицията във Велико Търново Христо Христов ще бъде сменен заради случая в Лясковец, при който психично болният Петко Петков уби полицай и рани други трима, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По случая в Лясковец ще има дисциплинарни наказания и за бившия директор на ОДМВР-Велико Търново комисар Живко Коцев, както и за двамата полицаи, които са заснели къщата на Петков преди операцията.

Христо Христов ще бъде отстранен от длъжност, защото не е предприел необходимите мерки, а предишният шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев ще получи наказание "недопускане до израстване в конкурс", уточни Йовчев.

Двамата служители, които са снимали в деня преди акцията и не са докладвали, вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени. "Ще бъдат наказани и редица служители на по-ниски нива. Не се предвиждат каквито и да е мерки по отношение на  Отряда за борба с тероризма", допълни вътрешният министър.

Още по темата
По думите му основната причина за случая в Лясковец са неадекватните действията на служителите на великотърновската полиция. "Неясно е защо те са отишли да заснемат дома на Петков, те са установили, че той ги е забелязал и са предизвикали неговото подозрение. Този факт не са го докладвали на началниците си", каза Йовчев.

Според проверката втората причина за провала на операцията е, че планът за задържането на Петков не е сработил. Полицаите е трябвало да проникнат през три места, те не са успели да проникнат през входната врата, като Петков е предприел мерки за барикадирането на тази врата, обясни вътрешният министър. Според него в известна степен негативният резултат се дължи и на това, че през последните години подготовката на СОБТ е водена в погрешна посока. Тя е водена в посока на специализирана група за задържане, а не на Отряд за борба с тероризма. Много от способите са били занемарени. Вероятно и това в някаква степен е допринесло за трагичния завършек. Технологично и технически отрядът изостава, смята Йовчев.

Според министъра необходимостта от провеждане на операция е била налице, било е необходимо да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу български граждани, включително срещу деца. Не е било възможно повече да се изчаква, тъй като рискът е бил сериозен.

Всички действия, предприети по планиране и провеждане на операцията, са законни, това е абсолютно категорично, заяви Йовчев, като при планиране и подготовка на операцията са спазени всички нормативни изисквания в МВР.

В проверката са изследвани три насоки – разрешението за носене на оръжие и последващите действия, след като е било ясно, че разрешителното е изтекло, изследвани са действията по планираната операция през 2012 г., както и  действията по планиране и провеждане на операцията през 2014 г., заяви Йовчев. 

Министърът обясни, че по отношение на изтеклото разрешително на Петков не са предприети всички действия за изземане на оръжието, има подценяване на риска по повод един човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически.

Той подчерта, че са пренебрегнати сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато в резултат на решение на районния съд, е трябвало да се предприемат действия спрямо него. Има указания на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да бъдат използвани всички оперативни средства и форми, за да се изземе това оръжие. Планирането на операцията през 2012 също е законосъобразно, няма нарушения тогава, обясни Йовчев.

"Резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР, така и сегашният не е изпълнил действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев", категоричен е Йовчев.

Едва на 20 февруари 2014 г. е запознат настоящият главен секретар на МВР с този проблем. Той е издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, обясни Йовчев.

Припомняме, че на 14 март Петко Петков застреля баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му в Лясковец. Причина за полицейската акция бе, че мъжът многократно е заплашвал да използва оръжие срещу учениците от близкото училище, защото му пречили с игрите си. Петков, който също беше ранен по време на спецакцията, е обвинен в умишлено убийство на полицай и се намира в затворническата болница в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.