Благодатният огън пристига на Велика събота в Пловдив около 19 ч.

Пловдивският митрополит Николай ще води делегацията
15 апр 2014 14:05, Анисия Иванова
2
Благодатният огън пристига на Велика събота в Пловдив около 19 ч.
Снимка, архив: Булфото

Благодатният огън ще бъде донесен у нас за поредна година от Йерусалим на Велика събота - на 19 април, от църковно-държавна  делегация. Това съобщи за БТА Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Делегацията е от 11 души и ще се води от Пловдивския митрополит Николай, в нея ще са също Варненският митрополит Йоан, Емил Велинов, депутатът от ДПС Йордан Цонев и свещеници от Българската православна църква.

Пътуването до Йерусалим ще е с частен полет, като излитането ще е в 4.30 сутринта на 19 април от правителствената зала на  летище "София", каза Велинов. По думите му на връщане от Йерусалим същия ден самолетът с Благодатния огън ще кацне на летище "Крумово" край Пловдив - между 19.00 и 19.30 ч. Там вече ще са дошли автомобили на митрополиите от страната, за да вземат частица от огъня и да занесат за вечерното богослужение за Великден.

Ще има и представител на Светия синод на БПЦ, за да се пренесем заедно огъня до параклиса на Синодалната палата в София, обясни Емил Велинов. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София - между 20.30 и 21.00 ч., в синодалния параклис, добави той.

В 23.40 часа на 19 април Благодатният огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", каза директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС.

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО !!! преди 10 години
ЙОРДАН ЦОНЕВ НАЛИ Е Е МЮСЮЛМАНИН ОТ ДПС. КАК ЩЕ НОСИ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН ? ЩО ЗА БЛАГОДАТ?
1
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 10 години
eto go sabota 19 i 45 li4no za boiko na 100 % full