Експерт: Има черен пазар на лични данни в интернет

Кражбата на лични данни за партийните подписки била от години
17 апр 2014 10:43, Анисия Иванова
6
Експерт: Има черен пазар на лични данни в интернет
Архив: Булфото

Със сигурност съществува черен пазар на лични данни в интернет. Това каза пред БНТ специалистът по информационна сигурност Борис Гончаров по повод разразилия се в последните дни скандал със злоупотреба с лични данни в подписките на партии и коалиции за регистрация в ЦИК за евроизборите.

Скандалът с "кражбата" на данни в подкрепа на различни политически партии започна преди два дни, когато ЦИК съобщи, че на страницата на комисията всеки гражданин може чрез въвеждане на ЕГН-то си да направи справка дали е дал подкрепата си за политическа сила.

Още по темата
Според Гончаров кражбата на подписи за подкрепа на партийните листи не е бил точно с използване на лични данни от интернет. „Проблемът е натрупан отдавна, масиви от данни съществуват от години и в момента стана видимо покрай партийните подписки“, смята експертът. Според него ситуацията с кражбата на лични данни за подкрепа на партийните листи съществува от няколко години. Веднъж събрани, тези данни са налични и  проблемът ще се задълбочава с развитието на технологиите, убеден е специалистът.

Той обясни, че всяко нещо, което правим в интернет - вписване в някакъв уебсайт, абониране за някаква услуга оставя след себе си следи. Проблемът идва от това, че тези данни се съхраняват незнайно колко дълго, не се унищожават след тяхното използване, подчерта експертът.

Гончоров заяви, че със сигурност има фирми, които търгуват с ЕГН-та, информация, адреси на фирми и други подробности за хората. „Това е добре известен факт не само в България“, обясни той.

Той обясни, че има доста сайтове, от които могат да се пазаруват такива данни с различна цел. Тези сайтове не съществуват особено дълго, но се създават нови. Различните служби се борят с това явление и това е така наречената „тъмна страна“ на интернет, допълни Гончаров.

Експертът обясни, че всеки човек може да си провери какви данни съществуват за него в интернет пространството – глобално, не само за България. Има сайтове, в които това може да се направи – например People.com. В тях човек, като си пусне името, може да види цялата информация, която е публикувал в социалните мрежи. „Това дори не е хакерство, това е събиране на информация. Но ако се прави целенасочено, е пристъпване на една определена граница“, смята той.

Гончаров изброи няколко начини, по които данните ни могат да бъдат откраднати - ако се получи имейл от непознат адрес, при отваряне на писмото от наша страна той може да получи достъп до данните. Използването на wi-fi интернет в кафенета също крие рискове от кражба на личните ни данни.

Опасност има и когато изпращаме чрез имейл номера на банковата си сметка, адрес и други данни. „В повечето случаи комуникацията не е защитена. Имейлът е най-ненадеждната форма на комуникация“, обобщи Гончаров.

Относно това как да се защитим от такъв тип кражба експертът посочи, че първо трябва да придобием културата как да се пазим, на кого предоставяме достъп до нашата лична информация и защо, защото това води след себе си до злоупотреби.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пример за ненужно събиране на лични данни: електронния магазин на Technopolis. Там при регистрация ти изискват задължително ЕГН, а за какво им е - никой не ти казва. Нито пък ти казва как и колко време го пази (то е ясно: пази се завинаги).Реално няма логика в Интернет магазин да ти искат ЕГН. Няма логика където и да е в Интернет да ти искат ЕГН.Търговецът обаче е регистриран като оператор на лични данни, и от гледна точка на закона демек всичко е изрядно.А дали е така?
5
0
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
За всеки случай си сменете имената и/или ЕГН- тата.
4
1
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
ами докато има разни саит4ета дето ти всят по две години данните с именатата така 6тее ти не иска6 ония сити го пуснали нее ли срамота питам аз
3
1
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
ЗАЩО НЕ ГИ НАКАРАТЕ ДА ТРЪВАТ ОТ ЧЕРНИ ВРЪХ..ОЩЕ ПО БЪРЗО ЩЕ СТАВА
2
0
 
6
 
! Отговори
ДОБРО УТРО преди 7 години
ДОБРО УТРО НА иКСПЕРТА И РАЗНИТЕ МУ ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и да не съм експерт го знам това... има също и с кредитни и дебитни карти