"Хоро на мъртвите" под Алботинския манастир

По този начин те почитат паметта на починалите си роднини
Обновена: 21 апр 2014 17:39 | 21 апр 2014 17:37, Красимир Ангелов
15

Снимка: Булфото

Алботинският скален манастир, който e разположен край видинското село Градец, се свързва с един от най-интересните народни обичаи в страната - "Хорото на мъртвите". 

От древни времена хората от този край, на втория ден след Великден, почитат мъртвите си роднини като играят специално хоро.

По традиция в първия ден след Великден опечалени роднини и близки на починали се събират от рано сутринта в подножието на манастира за възпоменание на любимите си хора, отишли си от този свят.

Съхранен през годините, в ритуала и сега се включиха множество хора от различни видински селища, съобщава фотографска агенция „Булфото“. Според обичая всяко хоро за мъртвите започва с откупуване на музиката от опечалените близки.

За помен жените раздаваха кърпи, козунак и сладкиши, а млади и стари запалиха по свещица в съградения преди време малък параклис. Спазвайки традицията, скръбните ритуални хора за възпоменание се вият преди обед, а след това се играе за живите.

За трета поредна година мястото край скалния манастир бе домакин и на фолклорен събор. След Великденски водосвет за благословение, здраве и успех, в събора се включиха 19 фолклорни състава с около 400 участници от Видинския край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Почетането и моленето на икони прието в "провославната" църква също е свързано с демони. "Чудесата" на иконите имат за източник бесовски сили които искат да вкарат в заблуда и идолопоклонничество християни за да погубят душите им. Осланянето и отдаването на почит на всякакви посредници между човека и Всевишния освен Иисус Христос като наш ходатай е езичество и гнусота. Това включва - икони, богохулното име - богородица, светци - преформулираните езически "богове" - демони, олтари и др.
12
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Всякакво почитане на "мъртвите" е свързано с демони и зло защото единствените мъртви които бродят по земята са демони. Тези остатъчни "обичаи" идват от езичеството където демони са почитани като богове чрез идоли. Това идва още от древен Вавилон и е зло - унижава хората сътворени по образ и подобие на Живия Бог до положение на слуги и поклонници на жалки твари - паднали и отхвърлени суетни духове изпълнени с всякаква гнусота. Уповавайте се на Всевишния и четете Словото Му.
11
1
 
0
 
! Отговори
187 преди 9 години
кво бе хора, криви сте, че сте на работа след празниците ли? е какво му е на ритуала? деца ли коляме, какво? аз лично нито съм вярващ, нито нищо, *** мястото е супер да идеш и да починеш - полянка, рекичка, спокойствие...
10
8
 
6
 
! Отговори
lusi vasileva преди 9 години
Толкова е зловещо това.Преди 1.6г.загубих баща си и не ми е до хоро да играя.После не се чудете защо сме на тоз хал и традициите ни са на опаки.
9
2
 
7
 
! Отговори
меня преди 9 години
Е това е най новото нещо което намерих да прочета. Супер на това му викам оптимисти. Ако някой не го разбира замислете се смятате ли че ако загубите скъп човек той ще иска вие да се терзаете цял живот.
8
0
 
18
 
! Отговори
Гърчанин преди 9 години
Майка ми е от Градец и този обичай си го знам отпреди 20 години - в целия район си се практикува и май е уникален за България - хубвао, е че се пише за него. И номер 4 - Градец е най-голямото село във Видинска област и изобщо не е влашко, а чисто българско - а Алботинския манастир е от времето на цар Петър Първи - тоест отпереди 10 века.
7
0
 
11
 
! Отговори
тракийка от тополовг преди 9 години
животът и смъртта вървят заедно-да споменем мъртвите и да крачим напред живота ни дърпа.при нас и на великден може да се ходи на гробищата и пак се празнува
6
11
 
6
 
! Отговори
8 преди 9 години
И на мен ми се струва ненормално на един от най-светлите празници да се правят траурни ритуали. Баба ми е от този край и преди няколко години, когато почина дядо ми, започна да раздава точно на Великден за Бог да прости. Не го разбирам и не го одобрявам.
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко налудно ми се чини това, като ония от противоположния ъгъл, дето тричат кучета...
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евалата на власите- весели хора.
3
11
 
6
 
! Отговори
куку-рукух преди 9 години
ИЗТРЕЩЕХМЕ!!!
2
15
 
10
 
! Отговори
edna jena преди 9 години
Не го приемам за нормално това......
1
14
 
7
 
! Отговори
### преди 9 години
ujas