7-годишното момиченце системно било малтретирано от баща си

Няма обаче подаден сигнал за тормоз или насилие над детето в Русе
Обновена: 22 апр 2014 14:05 | 22 апр 2014 11:15,
55
7-годишното момиченце системно било малтретирано от баща си
Снимка: архив, Булфото

7-годишното момиченце, което бе пребито до смърт от собствения си баща навръх Великден в Русе, системно е било малтретирано. Детето е било обект на агресия многократно преди това и съседите и учителите са го знаели. От 2013 година досега обаче не са постъпвали сигнали в отдел "Закрила на детето" за тормоз или насилие под каквато и да е форма над седемгодишното момиче.

Още по темата
Както  Dnes.bg вече писа, в неделя, около 17 часа, в местната болница в Русе е било закарано мъртво 7-годишно момиче, пребито от собствения си баща. Бащата е 38-годишен и сам закарал детето в болница, където само констатирали смъртта му.

Мъжът има и още едно дете, 4-годишно момиченце, което веднага е изведено от дома. Детето е под полицейска закрила и ще бъде предприета мярка за закрила на детето, съгласно закона.

Съседите разказали пред Нова тв, че бащата постоянно водил различни жени в апартамента си и много често е биел и двете си деца. Те дори са виждали, че той удря главите им в масите. 

Цветлин Симеонов, директор Дирекция "Социално подпомагане”, разказа, че сигнал за насилие и тормоз не е подаван нито от училището ОУ "Васил Априлов", където момичето е посещавало редовно занятията, нито от полицията.

"Сигнал е подаден в 18.00 часа на началника на отдел "Закрила на детето”, който незабавно уведомява дежурен социален работник. След като вижда, че има и второ дете, незабавно е подал искане за полицейска закрила. След това проверихме дали има заведен сигнал за това семейство. Оказа се, че за 2013-а и от януари до април тази година няма регистриран никакъв сигнал”, обясни Симеонов.

Той допълни, че през 2011 година, по повод на развода с първата му съпруга - майката на децата, и предоставяне правата за отглеждане на двете момичета на бащата, дирекция "Социално подпомагане" започва да го подпомага с помощи за деца.

"Като самотен родител сме го подпомагали с месечни помощи по закона за социалното подпомагане, с целева помощ за заплащане на наема за общинското жилище, в което живее, както и с помощи за отопление - от 2011 г. досега. За момичето, което е в първи клас, сме предоставили и целева помощ за първокласници", обясни Симеонов, цитиран от БТА.

По думите му с това са свързани срещите на социалните работници с бащата, но те по никакъв повод не са били във връзка с установен риск за децата.

Бащата Пламен П. е пенсионер по болест, като лекарите от ТЕЛК-а са отправили препоръка, че той може да работи, но да не се натоварва психически.

Съпругата, с която живее в момента, е технически сътрудник във фирма, а месечният доход, който тя декларирала, е около минималната работна заплата.

"Колегите ще изследват всички възможности, свързани с това кое е най-добро за детето. То има и майка, която може да заяви желание да се грижи за него", каза Симеонов и допълни, че тя живее в град в Южна България и полицията ще установи контакт с нея.

Мариела Личева от Агенция социално подпомагане  коментира пред Нова телевизия, че става въпрос за системно неглижиране на проблема.

"Ако гражданите не изпълнят моралния си дълг, поне да изпълнят задълженията си по Закона за закрила на детето, който съществува от 14 години. Задължение на всеки един от нас като граждани е да подадем своевременно сигнал до компетентните органи. Все още обаче българското общество предпочита да не се намесва, за да не наруши собственото си спокойствие”, допълни тя.

Ако системата за закрила на детето не бъде уведомена, няма как да се осъществи превенция, предупреди Личева. По нейно мнение няма как учителите, съучениците и техните родители да не са забелязали в какво състояние детето ходи на училище.

„Изумена съм и от информацията, че съседка всекидневно е чувала детските писъци и въпреки това не е подала сигнал”, коментира още Личева.

"Когато хората подават сигнал, да не мислят, че злепоставят някого, а да мислят, че помагат. Тези деца са имали нужда от помощ”, добави още тя.

Горещият телефон за деца в риск е 116111.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
бургас преди 9 години
съседката не знам що за жена е ,майка ли е ,що за същество си бе жено .Става въпрос за малки и беззащитни дечица ,имали са нужда някой да помогне да ги изведат от там ,ако можеше да мислиш да се беше обадила бе .
34
6
 
3
 
! Отговори
коки преди 9 години
ама те и даскалите,са садо-мадо.даскали бяха по време на бай - тошо,сега са неграмотни и ***.кой да раз4ита на тях
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 2013 година досега обаче не са постъпвали сигнали в отдел "Закрила на детето"...._______А преди това като са постъпвали сигнали, какво направиха?Съседите и учителите са подавали сигнали, видели са, че резултат няма и са спрели да ги подават. Те ли са виновни или търтеите на държавна заплата?
32
0
 
28
 
! Отговори
Dk преди 10 години
Зловещо е, но не е изненадващо. Българинът няма доверие в тези институции в нито една. Всеки,който се е сблъскал с тях ще ме разбере.На анонимни сигнали никой не реагира.Като си дадете данните ви казват,че са тайна.Нарушителят срещу малък подкуп разбира кой е подал сигнала.Познайте какво понесох, на два пъти с работата на такива институции.Ще си помисля дали изобщо да сигнализирам. По скоро трябва да се търси друго решение.Социалните са знаели,за риск-от бедност и болен баща. Превенцията къде е?
31
0
 
13
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Много ми е жал за това дете. Трябва хубаво да запомним ето това и да не стоим безучастни. "Задължение на всеки един от нас като граждани е да подадем своевременно сигнал до компетентните органи. Все още обаче българското общество предпочита да не се намесва, за да не наруши собственото си спокойствие. "
30
4
 
17
 
! Отговори
Алекс 1 преди 10 години
Вие сте отговорни за смъртта на това дете - вашето безхаберие.И вие, и полицията, и учителите, и възпитателите, при които детето е било през по-голямата част от деня.Това убийство ще донесе на всички ви проклятието, което заслужавате.Защото , с безхаберието си сте станали СЪУЧАСТНИЦИ в убийство, позволявайки с мълчанието си този видиотен индивид да смята, че е ненаказуем.С мълчанието си сте го окуражили. Той дълго е издевателствал над децата и за това сте виновни вие.Нека Бог ви съди!!!
29
1
 
18
 
! Отговори
Алекс 1 преди 10 години
Личева и всички "Личеви" - учители, завеждащи следобедните полуинтернатни групи , социални работници, вие в момента плещите невероятни простотии.Детето е посещавано от учителя, при когото е трябвало да постъпи в първи клас, посещавано е за проверка на данните от декларацията, подадена в "Социалното", посещавано е от полиция, по сигнал на съседи, заради скандали и шум.И никой не е забелязал, че момиченцето е със синини от предишни побои???Не ви е било грижа, госпожо!Не сте си мръднали задниците
28
0
 
23
 
! Отговори
анна преди 10 години
Всички който получават социални помощи трябва да подлежат на проверки от институциите който им отпускат помощи.Някой хора създават деца с тази цел. Това е масово явление но институциите им отпускат социални помощи за да живеят родителите ако може така да бъдат наричани.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тази съседка като подаде сигнал какво става? НИЩО! Само неприятност и за нея. Да не би полицията да дойде да я пази примерно от този да не почне да си отмъщава? Не няма. А който не е имал взимане даване със съдии няма как да не знае пък там какво е. Пълна почит за престъпниците!
26
2
 
5
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
Izroda da bade ubit s kamani kakto v arabskite strani ,a socialnite rabotnici da badat uvolneni bez pravon da uprajniavat nikoga pove4e tazi rabota ,zachtoto vmesto da si gledat rabotata si gledat zaplatite....koga nechto chte zaraboti kakto triabva v tazi skapana darjava....komchiite 4uvali detski pisaci i ne reagirali....mamka im smotana nali ne e u tiah
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе ти и трябва - ОПРАВДАТЕЛНА, пиян, невменяем луд - но ЖИВ И СВОБОДЕН
24
8
 
9
 
! Отговори
до Кукото на гурбет преди 10 години
Аз пък ти отговорих, че поне в столицата не е така. Подобни неща писаха и други хора за техните градове. В твоето турско или помашко селце сигурно не се месите, когато мъжът коли жена си - при вас това е правило. Не се месите и тогава, когато бащата реши да омъжва 14-годишната си дъщеря, независимо дали тя иска или не иска. Все пак, в това отношение сте далеч по-цивилизовани от *** - при тях момите се омъжват на 11-12 г. и са задължени, след жениха, да "обслужат" и баща му, и братята му.
23
6
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
Задължение на всеки един от нас като граждани е да подадем своевременно сигнал до компетентните органи. Все още обаче българското общество предпочита да не се намесва, за да не наруши собственото си спокойствие, допълни тя. АЗ ВЧЕРА НАЛИ ВИ ПИСАХ ,ЧЕ ПОЧТИ НИТО ЕДИН българин НЕ БИ СИГНАЛИЗИРАЛ ПРИ ПОДОБНИ СИТУАЦИИ ! българинът ИЗПИТВА УДОВОЛСТВИЕ ,ЧЕ КОМШИЯТА СЕ КАРА И ИМА ПРОБЛЕМИ В СЕМЕЙСТВОТО СИ !
22
0
 
1
 
! Отговори
kokicha преди 10 години
До MerИма много нусведомени хора и те не знаят тази информация,която Вие предостарихте.
21
3
 
14
 
! Отговори
Mer преди 10 години
Когато се подава сигнал за дете в риск, ДСП не разкриват данните на лицето, което го е подало. Дори те да станат известни дело за клевета няма как да бъде спечелено, тъй като сезирането на компетентните органи да си свършат работа не е клевета и никой съд няма да осъди човек за такова нещо. Ако човек много се притеснява може да помоли свой близък от друг град да даде сигнала, като може да дате само три имена без други лични данни. Начини има много, стига човек да иска.
20
4
 
20
 
! Отговори
men преди 10 години
Това е същото като откритото куче наскоро.Знаели всичките от блога, че убиват животни в мазетата и 20 години нищо не направили!Че има *** - има! Ама подяволите хора сме и е само и единствено, наше ЛИЧНО задължение, когато чуеш живо същество в беда да ПОМОГНЕШ!Един сигнал на който не е отговорено не е помощ. Организирайте се, подайте жалби, ако тъпата ни бюрокращина не направи нищо, тогава намерете начин за саморазправа.Ама това да чуваш детето и да стоиш е престъплене.
19
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите сме страхливо и подло племе. Е за това сме и на този хал.
18
0
 
9
 
! Отговори
kokicha преди 10 години
Това е една голяма трагедия!Хората не подават сигнал защото ги е страх.Човекът, за който е сигнала дали няма да им навреди.Аз смятав,че боят не бива да се използва за възпитението на децата.Може по друг начин да се накажат,като например им се забранят любими занимания.
17
0
 
23
 
! Отговори
Тотка Пилотка преди 10 години
Колкото повече една нация обеднява , толкова повече изпростява това е научно доказано и се използва за интелектуално осакатяване на колониите!Вече започнаха да си посягат и на най-ценното децата!
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-н Овчев пак се покри и сигурно на украйнката пак бб ще й е виновен.