Парите за млади учители нагоре от 1 юли

Клисарова: Обсъжда се увеличението да е между 30 и 50 лв.
Обновена: 24 апр 2014 14:41 | 24 апр 2014 14:38, Анисия Иванова
43
Парите за млади учители нагоре от 1 юли
Министърът на образованието Анелия Клисарова по време на дискусията. Снимка БТА

От първи юли тази година ще има повишение на началната заплата на младите учители до 35 години, обсъжда се то да бъде между 30 и 50 лева, като сега се правят разчетите. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на дискусия за необходимите политики и практики за привличането и задържането на млади хора в учителската професия.

Сега началните заплати на младите учители в училищата са различни - има заплати от 450 лева и от 500 лева за младите педагози, но те се определят от училищните директори, каза министър Клисарова, цитирана от БТА.

Министерството на образованието и науката подготвя стратегия, която да мотивира младите учители да влязат в клас, а опитните учители да останат в училище, допълни тя.

Още по темата
Клисарова отбеляза, че се предвижда социален пакет, като първата стъпка от него е отделянето на средства през тази година за плащане на средства за личния транспорт на учителите, които преподават в училища в отдалечени населени места.

Водим разговори и с общините за възможни жилища за учителите, които искат да работят в по-малките населени места, добави министърът.

Тя за пореден път заяви, че учителската професия трябва да стане регулирана професия и да изисква строго определени учебни планове и стандарти, за да се гарантира качеството в образованието. Това означава, че педагогическите факултети в университетите трябва да имат единни стандарти за качествата и уменията, които трябва да имат висшистите, завършващи педагогика, обясни министър Клисарова.

Трябва да има стажант-учители и това да са студентите в трети, четвърти или в пети курс, които да имат платени стажове в училищата, каза образователният министър.

По думите на Анелия Клисарова средствата за тези стажове могат да се финансират пилотно от оперативните програми на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
учител преди 9 години
Аз си мисля,че основната заплата на всички учители трябва да е еднаква.Защото вършат еднаква работа,никой не казва младите трябва да работят по малко,защото получават по малко.Колегите със стаж си получават допълнително.Ако трябва да няма дискриминация така трябва да е ЕДНАКВИ ОСНОВНИ ЗАПЛАТИ.Тогава ще е справедливо към всички
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АзА кой ще гарантира, че ученика няма да реши да провали преподавателя си умишлено.Защото има такива,които отиват на матура по БЕЛ за оценка среден 3,за да завършат 12 клас.Тогава как точно се оценява труда на учителя му, искам да попитам? Затова съм за - успеваемост - ученикът не знае скалата,не знае и материала за изпита - така се постигат две неща 1-четене, защото няма да се знае автор и произведение, 2 - като не се знае скалата,не се правят сметки за оценката.И всички са доволни.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До албенаКъде ги видяхте? Аз видях да теглят два заема, които дружно ще изплащаме, та и децата ни. О, да и пенсиите повишиха с по 20 лв, но с тази разлика ,че не са дошли от работа и работеща икономика, а от кредитите.Това ако е оправяне, пази Боже.А геноцида спрямо работещите - какво да кажем и за него.Минусите са повече, а реално свършеното е още един батак към предходния.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е форма на дискриминация на останалите учители! Сигурно те нямат нужда от увеличение, защото са свикнали да мизерстват.
37
1
 
3
 
! Отговори
н преди 9 години
До учител - нормално е, когато няма млади преподаватели, когато е ниско заплатена професията, държавата да се опитва да намери начин да привлича млади хора, решили да работят в тази нежелана сфера. Но млад или стар, в магазина цените са еднакви. От друга страна приход от 500 за млад човек, който ще изплаща ипотеки или ще създава деца е някаква подигравка.Едни обувки за дете са като за голям с разликата,че детето ги носи 2-3 месеца, а възрастния - 1-2 години.Трябва да се мисли от всички посоки
36
2
 
4
 
! Отговори
Баби на тави преди 9 години
С тая дискриминация на старите и опитни и противопоставянето им на младите образованието съвсем ще рухне! Не чакайте нищо добро!!!....не е нужно много АКЪЛ за да го проумееш,но явно няма и малко!
35
1
 
6
 
! Отговори
ludmila.atanasova.16 преди 9 години
До 11Дори неграмотните самотни майки *** взимат по 1100 лв от 16 вида социални плащания!
34
0
 
3
 
! Отговори
ludmila.atanasova.16 преди 9 години
До учителБраво колега ! Ще Ви подкрепя с двете ръце!
33
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тези май се опитват да настроят учителите един срещу друг,стари-срещу млади,опитни-срещу новобранци.Това е чиста ДИСКРИМИНАЦИЯ.Аз,понеже работя с малцинства,искам да се възстанови заплащането за трудни райони.То,всъщност,не е отменяно никога,но сега,когато *** стават все повече и повече от българите и вече е супер трудно да се работи в такава среда,настоявам не само заплатите да се увеличат,но да се върне е заплащането за работа с малцинства
32
0
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 9 години
Вчера Украинския евреин Станишев в тесен пиянски кръг в Кърджали е казал:- Дано повече балъци се вържат на моите приказки за благоденствието в бъдеще време и да гласуват за БСП, че тука почва да става напечено. Аз да си отида в Брюксел пък тука да се оправят както могат. Моника си ме чака и ми е купила хубава къща. Естествено не е много скъпа, само 2 500 000 евро, като и Хохегер помогна.
31
0
 
7
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
Предизборни обсъждания,браво Пияндурке
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът не е толкова научителите, колкото на държавата. За да има високо качество на учителите, трябва драстично увеличение на заплатите, примерно млад учител 1000 лева начална заплата, качесвена селекция чрез интервюта и пробен период преди да се подпище постоянен договор. На България и трябва ново възраждане, 50 000 учители-лидери на всички образователни нива. Това може да реши всички проблеми. И не забравяйте, че образованието е не само академично, но и поведенческо.
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората не биха се хващали за тия частни уроци, ако учителите си вършеха работата в училище, само че не е така. Много от тях работят частни уроци, а на училище ходят да си почиват, за което искат и високи заплати. И недей завиждаш на сервитьорката - тя работи на 12- до 16-часов работен ден, без осигуровки, без отпуски, без работно облекло и прочее екстри, пък и свободни места за сервитьори - бол, което не може да се каже за учителските места.
28
0
 
13
 
! Отговори
Бени преди 9 години
Има хора, които все се хващат за тези частни уроци. Аз като детски учител няма какви уроци да давам, така че не всички имат допълнителни доходи.Живея си със заплатата от 500лв. и се оправям както мога. На кого ще му пречи, ако е 550 лв. не мога да разбера! Както някой каза, сервитьорките вземат повече, а да си учител е толкова отговорно.
27
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Спрете геноцида на работещите българи!!!
26
0
 
15
 
! Отговори
Морския преди 9 години
А, тъй! А, на учителите над 35г. дето кучета ги яли и имат повече опит да вземат и да им намалят заплатите с 30 до 50лв! Май най-добре ще е и без заплати да работят!
25
10
 
3
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Съгласна съм да се вдигнат заплатите на учителите , но ако на външното оценяване се окажат кофти резултатите по три месечни заплати глоба. Къде е разписана отговорността на учителите. Лятото вместо да имат отпуска да имат безплатни занимания с ученици да повишаване на успеха.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SRAMOTA!!!
23
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Баш от образование не разбирате нищо!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ник, пагОбната политика е явно се води в образованието от доста време. Мен ако питаш инвестициите в образование са добър начин да се похарчи заем, те ще носят дивиденти с десетки години. Проблемът е, че това не е инвестиция, а подигравка.