Кризисният щаб във Видин заседава извънредно заради покачването на Дунав

Нивото на реката достигна 818 сантиметра
17 май 2014 12:42,
0
Кризисният щаб във Видин заседава извънредно заради покачването на Дунав
Снимка: БТА

Областният управител Кръстьо Спасов свика извънредно заседание на Кризисния щаб заради покачването на река Дунав при Видин. Нивото на Дунав при Видин достигна 818 сантиметра към 11.00 часа днес, очаква се да края на деня да премине 850 сантиметра, каза на заседанието Димитър Йоцов, управител на "Напоителни системи", клон Видин. За последното денонощие нивото на реката се е покачило с повече от метър.

Организиран е денонощен обход на защитните диги, включени са пет от общо осем отводнителни помпени станции във Видинска община. Очаква се през следващите дни нивото на реката в сръбския участък да се повиши от 1 до 1,5 метра, каза Йоцов.

От Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОДПБЗН) са започнали да пълнят 5000 чувала с пясък, има готовност да бъдат напълнени още толкова, каза Станислав Генчев, началник на службата. Той уточни, че всички кметове от населените места по поречието на река Дунав са уведомени да сформират групи за денонощен обход на защитните диги. Високо е нивото и на река Тиком при град Брегово.

При ниво от 840 сантиметра трябва да бъде затворен пътят от Видин за София през село Арчар, където водата залива този участък преди селото. При 850 сантиметра на Дунав се обявява втора степен на готовност от Плана при високи води на река Дунав, каза областният управител Кръстьо Спасов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: водадунавВидинниво
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари