Чакат "висока вълна" в българския участък на Дунав

За населените места засега няма опасност
Обновена: 18 май 2014 13:39 | 18 май 2014 13:30, Веселина Йорданова
7

Лом. Снимка: БТА

Обстановката в българския участък на Дунав ще продължи да се усложнява през следващите дни. Очакваме в периода между 20 и 22 май през българския участък да премине най-високата вълна. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) Георги Георгиев, цитиран от БТА.
Още по темата

Той обясни, че днес е разговарял с колегите си от Румъния, като от хидровъзела продължава да се изпускат водни количества. В момента количеството вода, което преминава през българския участък на реката, е 12 000 литра в секунда.

"Очаква се в следващите дни то да нарасне до 14 000 - 14 500 литра в секунда, което означава, че отиваме към много високи води в българския участък на реката. Следим положението, като засега само островите се заливат, както и ниската брегова част.

До утре реката ще е "опряла" и в дигите. За населените места засега няма опасност", заяви Георгиев.

По думите му хидровъзлите ще продължат да поддържат режим на изпускане и на задържане, но от горната част на реката идва голямо водно количество, което трябва да бъде пропуснато през българско-румънския участък.

Нивото край Русе тази сутрин е 646 см спрямо условната кота "нула". За денонощие то се е покачило с 52 см. Прогнозата на АППД за следващите два дни е то да се повиши с още 101 см и да достигне 747 см спрямо условната кота "нула".

Нивото на Дунав при Видин достигна 829 сантиметра, регистрирано е покачване с 24 сантиметра за последното денонощие,  съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ново село.

С решение на общинския кризисен щаб във Видин са изградени три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е стигнало критичната точка от 850 см, съобщиха от община Видин.

Тогава ще бъде обявен вторият етап от плана за провеждане на високи води. Около 400 души доброволци от общинската администрация и общинския съвет са се включили в пълненето на чували с пясък.

Трите временни диги са направени при плажа на крепостта "Баба Вида", до Паметника на свободата и при "Телеграф капия" в крайдунавския парк във Видин, където са критичните точки. За изграждането им са използвани 700 тона земна маса. Ангажирана е строителната група на общината, работници, назначени по програмите за временна заетост, служители от полицията и пожарната.

Нивото на Дунав при Ново село е 760 см, регистрирано е понижение с 18 сантиметра. Със заповед на областния управител Кръстьо Спасов във Видин е обявена първа степен на готовност при високи води на реката, която включва непрекъснато наблюдение на защитните диги и изграждане на временни диги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
5
 
! Отговори
Turchin преди 9 години
BULGARISTANCITE PAK SHA SE OKAJAT NEPODGOTVENI I SHA GI IZDAVI VODATA KAT KIORAV DOBITYK! SAMO ZNAETE DA LAPATE NA MASATA KUFTETA I SVINSKI PARJOLI AMA ZA DRUGO NIKAKVI VI NEMA! KALPAV NAROD SMOTAN!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Както казва първи коментар "Вдигайте наборната армия и кадровата" 2006 служих в Белене и имаше пак наводнение ....доста войници бяхме само за минути готови да дадат всичко за да бъдат полезни ! Таааааа сега пак вдигнете наборната войска да строй диги !
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие у ред ли сте?! 12000 литра че това 12 м3 в секунда тищо като дебит за такава река. Бероятно става въпрос за 12000м3.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да няма опасност всички градове ще потопи!***!Вдигайте АРМИЯТА дето е НЯМА!