В България - пълна анархия при заплащането на труда

Експерти: Нужна е промяна в модела на формиране на заплатите
Обновена: 20 май 2014 11:06 | 20 май 2014 11:06, Анисия Иванова
100
В България - пълна анархия при заплащането на труда
Архив: Булфото

В България цари пълна анархия, когато се определя цената на труда. Това каза пред Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова. У нас квалификацията, образованието, професионалният опит не влияят върху заплащането.

Пример за това е обява, в която се търси лекар, на когото се предлага заплата от 680 лева. В същото време друга обява дава заплата на сервитьорка от 1500 лева, плюс бакшиш и процент от оборота.

Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим донякъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането, коментира Зайкова. Но това не е решение на проблема. Според нея причината е, че в едната система – здравеопазването, парите са твърде ограничени и се опира до това има ли пари за заплати и колко са те.

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление, една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазарът”, заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

Големият проблем в България е, че квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Според него у нас всички знаят какво трябва да се направи, но единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари”, смята Нейков.

Факт е, че в бюджетния сектор има винаги по-големи рестрикции, но според него в бюджетния сектор проблемът със заплатите не е в парите, а в това, че сме свикнали да „действаме по историческия пример“ - промяната е въз основа на това какво си получавал от предходните години.

„Никой не иска да започне разговора отначалото – какво влиза в цената на един труд, какво значи да инвестираш 10 години от себе си, както е обучението при един лекар“, обясни експертът.

Според него решението, което е намерено „в страните, които ги даваме за пример“, е съотношението между професиите. „Има базови професии и ако утре в една от тях се промени заплатата, това влияе на цената на труда на всички останали професии. Това у нас липсва“, обясни той. За да се влезе в тези базови професии, има постановени изисквания – за образование, за професионален опит и т.н., уточни Нейков.

Според Зайкова обаче има и друг проблем – как се влагат парите и колко от тях се крадат. За пример тя посочи болница във Враца, където парите не са малко, но не не се управляват добре.

В данните на НСИ има диспропорция в заплатите, смята тя, в целия свят хората с една и съща квалификация поучават повече в частния сектор, отколкото в държавния, но у нас пирамидата е обърната. 778 лв е средната работна заплата в частния сектор за първото тримесечие, а в обществения сектор заплатата е 890 лв., твърди Зайкова.

„Някой трябва да внуши на Министерството на финансите, че няма да настъпи световен катаклизъм, ако променим модела на формиране на заплатата у нас“, убеден е Нейков.

Зайкова също смята, че трябва „да се сложи ред в кочината“. Трябва да се стартира наново цялата ситема, да се въведат критерии и показатели, които тръгват от минималната заплата, вървят по сектори, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е, че много хора всеки гледат назад и искат да се върне комунизма.А то всъщност 70 г. живеем в комунизъм.Нали сега пак комунисти управляват.Ами хайде да вдигнат заплатите.Щото се живееше добре по времто на комунизма, затова като се отвориха границите и сума ти хора избягаха на запад. И продължават да бягат от родната комунистическа действителност.
45
0
 
31
 
! Отговори
Псевдо убиец преди 9 години
Псевдо икономисти и псевдо синдикалисти разправят псевдо приказки и показват псевдо загриженост за жалкия и отчаян български народ.Не се спазва не само Кодекса на труда а ми говорят за нови закони и нови правила.Ако не си спазвал стария закон за какво ти е нов ? Глупави ли са тези или неуспешни ИМИТАТОРИ. За кого работите убийци на България ?
44
5
 
10
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
продължават да се пишат глупости.Провинциална фирма.Има две ЦПУ заплата по 1000 и няма кандидати а ако се появат питат какво цепят тези машини.
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реално тук комунизма си продължава."И да работиш и да не работиш все ще вземеш същите пари.""Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим."Отидете някъде, където не е имало комунизъм, или в държава, която реално се е освободила от комунизма. Там вече заплащането е друго.
42
3
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 9 години
До Стига лъжи - зависи какво работиш - има хора в провинцията които вземат много големи заплати, но са малко (не говоря само за шефовете)
41
0
 
30
 
! Отговори
Стига лъжи преди 9 години
Какви 100 или 1200 лева. В провинцията се радват, ако имат работа. Това използуват работодателите и плащат минималната работна заплата. Нещо повече, половината заплата дават в пари, останалата половина във ваучери за храна. Така че всичко е ала бала приказки. Нормално плащане има само в София. Една от причините е, че централите на всички фирми се намира в София, а в провинцията само филиарите. Икономиката в провинцията е срината. По Черноморието - само сезонна работа през курортния сезон.
40
12
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
работната заплата зависи само от това което пройзведеш нна каква цена ще го продадеш.Ако успееш.това е.Всичко друго е сън.сори
39
3
 
23
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
До с.Да бе "прав е" - по времето на бай-ти Тошо се крадеше като за световно - на хартия бармана или бакшиша взимаше 100 лв., но реално вземаха много високи заплати в сравнение с "балъците" вишисти! Така, че ти тези приказки ги остави - ако не си гледал "Да обичаш на инат" може да го гледаш. Освен това как ще се стимулира да работиш ако всички са им еднакви заплатите - никой няма да работи, както беше по бай Тошово време!
38
1
 
31
 
! Отговори
Ванко преди 9 години
Къде ги дават тези 1500лв.? Дори в летните комплекси заплатите варират от 360 - 450лв., слаб бил сезона! Защо всички корифей не изкарат с тези пари поне 1 месец, а съветват всички ,че са били достатъчно но за какво? Прави са българите да отказват работа за жълти стотинки, при условия,че шефовете тънат в разкош и охолство!
37
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе по времето на комунизма беше възможно шофьор да взима повече от шефа на транспорта. Отделно се крадеше и всички бяха в играта. От шефа до шофьора. то от там тръгва всичко. Така беше научен българина да краде. И сега е същото. Правят ги шефове и първата им мисъл е "Какво мога да гепя?". Пък и ако не крадеш заедно с тях не можеш да растеж.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
komunisticheska rabota kvo da pravish. mnoooooooogo godini triabvat dokato gi pretopime.
35
4
 
15
 
! Отговори
кики2 преди 9 години
Всички бяха в еуфория, радостни доволни и т.н.т Миналия месец пак почнаха някои да мрънкат. С 1200 лева кое по напред.... Тоя колко пари изкарва защо не вдигне още заплатите........... Заплатите в града още не надминават 500 лева......
34
9
 
30
 
! Отговори
кики преди 9 години
Проблема на българина е че е мързелив, лаком и алчен и вечно недоволен и мрънка.Работя в малък град в прилична фирма с 25 работници. Шефа даваше по 800 лева заплата. Преди три години тегли кредит и с европрограма купи нови машини и автоматизира процесите. Не съкрати никой и повечето от нас само наблюдаваха машините. Супер работа. Всички мрънкаха с 800 лева кое по напред, въпреки че в града рядко дават повече от 500 лева. Миналата година изплати кредита и вдигна заплатите с 50% на 1200 лева!
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата иска да изгони всички българи от държавата.При нас много от малдите напускат и бягат в чужбина.И то бягат работливите и умните.Кой остава?Остават връзкарите.
32
0
 
30
 
! Отговори
с. преди 9 години
И да добавя,че понеже са големи стратези въпросните "бизнесмени" предпочитат да инвестират в джипове и карачки вместо в персонал,кадри,технологии и изобщо в развитието си скоро съвсем ще я окъсат откъм читав персонал и философията им,че не плащат като хората щото на вратата чакали по 20 човека за място разбирашли ще претърпи пълен крах!Та тогава пак ще си говорим!Но когато един човек е поработил в бяла държава с нормално отношение и заплащане много трудно ще се върне при тия ***!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Том сега и работната обстановка не струва.Понеже шефовете и някои от работниците са връзкари, идват на работа пияни и надрусани.Лъха на алкохол, но няма проблем, нали е "наше момче". Върти се като муха без глава защото се е напушил, но няма проблем.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основният икономически принцип, при социализма който е нисшата фаза на Комунизма, за тези които пишат, че не е бил, беше: " От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите" И преди и сега си е все така. От който може, то две кожи, а на бюджетните бонуси и за безделниците помощи.
29
0
 
31
 
! Отговори
с. преди 9 години
Бантустанските работодатели са може би най-големите *** на планетата!Наскоро четох една статистика,че в момента в чужбина работят 2.5 милиона българи,при работещи в страната 2.2 милиона!Мога да кажа,че се иска изключителен талант за да изгониш 2.5 милиона от страна с население 8 милиона общо!А за "бизнесмените" неща като адекватна на изискванията и образованието заплата плюс заплащане на извънреден труд,работа по официални празници и тн. са тема табу!Което не им пречи да плачкат за кадри де!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Критерий номер едно при заплащането на труда трябва да бъде обществената му значимост.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако това в България е реално заплащане, е много странно. Парите стигат само за оцеляване. Т.е. как може една фирма, която отчита прираст в печалбата да намалява заплати и да съкращава персонал? Ясно е, че всичко зависи от фирмите и от държавата.В Шишеджам, в Търговище, на една и съща позиция турски граждани взима 2500 лв, докато български гражданин взима 500 лв. Когато българите (български турци) се оплакали на шефа от несправедливостта, той им казал "Такива са заплатите в България".