Опасност: Радий 226 е открит в сметище край плевенско село

Полицията е отцепила района, няма данни за пострадали
21 май 2014 11:48, Анисия Иванова
17
Опасност: Радий 226 е открит в сметище край плевенско село
Снимка: архив Булфото

Замервания на метални отпадъци в сметище в местността "Сухия язовир" в плевенското село Брестовец са отчели наличие на радиоактивен материал - Радий 226. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен Мариана Цветкова.

Районът е отцепен от полицаи при Областната дирекция на МВР. Към настоящия момент няма данни за пострадали граждани.

Необходимо е хората, имали контакт с този материал, да се изследват в Националния център за радиобиологична и радиационна защита в София, уточни говорителят на полицията, цитирана от БТА.

Сигналът е постъпил вчера в 15.50 ч., че на сметището в тази местност са открити остатъци от метални отпадъци - шлака със съмнение за радиоактивност. Незабавно е извършена проверка на място от екип на пожарната. Установено е, че металните отпадъци са от шлакообразен материал, с ръждив червен цвят, и са на отделни участъци по земята на площ от около 150 - 200 м2.

При извършените замервания е отчетен радиоактивен материал - Радий 226. Измерените стойности са установени с уреди HDS - 100, както следва: радиационен фон - 0,05 микросиверта/час; на разстояние 30 см. - 0,20 микросиверта/час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На който тази мощност на дозата му е малка , да отиде да си направи една разходка там. И все пак е мерено от разстояние 30см. , а не примерно от 1 см. където показанията ще бъдат много по големи. А естествения радиационен фон за България е 0.04 - 0,05 Мs/h
15
2
 
0
 
! Отговори
знам аз преди 9 години
Пф, сигурно Румен Петков е объркал фонтана със сметището снощи, като се е прибирак от запой.
14
1
 
3
 
! Отговори
хихи преди 9 години
Абе смешници, та това са стойностите на естественият гама-радиационен фон в страната. Какво опасно и страшно видяхте в тях?
13
3
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Овчаров и Станишев да не се ослушват ами да тичат да правят "първа копка",все пак са специалисти в "копките",за нова АЕЦ.Хората им вярват.
12
0
 
11
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Aбе как става това? На кой човек в такъв район ще му хрумне изобщо, че метал на *** "има съмнение за радиоактивност"? Интересно е , кой е подал сигнала и въобще как се е озовал радиоактивен елемент на сметище? Предполагам, че както винаги у нас- виновни няма.
11
0
 
4
 
! Отговори
Само в БГ преди 9 години
"Опасност: Радий 226 е открит в сметище край плевенско село"Абе, а после ние българите сме били бедни. Купуваме си радиоактивни материали, а после ги хвърляме на бунището :))Добре че са го намерили да не трови или заразява хората.
10
0
 
0
 
! Отговори
RADI преди 9 години
Sigurno jitelite na seloto sa natrupali otpaduka sled otoplitelniq sezon "SIGURNO E TAKA"ili sa kacnali izvunzemni!!!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
0,20 микросиверта/час. -- УЖАС. Това е еквивалент на цели две рентгенови снимки на час! Сериозно, обаче, тук трябва да има арести и присъди. Да си корумпиран политик е едно, да се задяваш с токсични и радиоактивни материали и да ги изхвърляш на селски сметища е друго. Знаете ли колко се плаща за безопасно изхвърляне на такива материали, и как някой е прибрал тези пари за сметка на здравето на хората?
8
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен7като не знаеш не говори. това си е нормален фон, например за орлов мост при засдръстване в слънчев ден.
7
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
До Анонимен 7изказваш се неподготвен , годишната нормална доза е около 1 милисиверт.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашията0.20 микросиверта на час е фонова радиация като за цяла година, бе! Това са 20 рада облъчване за час.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сигналът е постъпил вчера в 15.50 ч., че на сметището в тази местност са открити остатъци от метални отпадъци - шлака със съмнение за радиоактивност. "На око ли са определили, че отпадъците са радиоактивни ?И къде се получават радиоактивни отпадъци ?Два въпроса и отговора е ясен.Нямаше нужда да се пише, че щяло било някога да имало може би разследване...
4
2
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
край елешница, близо до мястото дето се е утрепал гунди, има останки от стар железен метеорит, там парчетата вадят докъм 0.6 микросиверта на час, хората си минават и правят дори барбекюта на мястото, никой не му пука. 0.2 микросиверта дори не е над нормата
3
2
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
0.20 микросиверта начас? толкова е в банята от плочките. много шум за нищо.
2
6
 
8
 
! Отговори
бай пешо преди 9 години
там живеят ***, дано всичките са се облъчили!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Замервания на метални отпадъци в сметище...." Замерват се маймуните. Металните остатъци се измерват....