Аномалии и болести поразили силистренските кайсии

Очаква се влошено качеството на плодовете
22 май 2014 12:57, Анисия Иванова
2
Аномалии и болести поразили силистренските кайсии
Снимка, Rueters.

Природни аномалии и болести нанесли поражения на кайсиите в Силистренско.

Според ръководителката на Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра доц. Люляна Иванова най-значителни са измръзванията от последните пролетни слани на ранните сортове в района на Тутраканската и в крайдунавската част на Силистренска община, където кайсиите се развиват обикновено по-рано.

От късните слани край близкото до Силистра село Айдемир е унищожена реколтата в масив от над 100 декара. Нанесени са поражения и от падналата в началото на май градушка в около 25 на сто от близо четиристотиндекаровото опитно насаждение на Станцията по касията. В насаждението се отглеждат около 500 кайсиеви сорта и сортообразци.

Загубите в различните райони на Силистренска област са различни, защото градушката е валяла неравномерно и ледените зърна са били с различна големина и плътност. Реколтата на костилковите видове овошки е застрашена и от кафявото гниене, смята доц. Иванова, цитирана от БТА.

Основната причина са честите и обилни валежи по време на цъфтежа, които благоприятстват за заразата. Има и пропуски в агротехниката, които са причина за появата на гъбна сачмянка по кайсиите. Очаква се в по-силно засегнатите от градушката райони и в насажденията с гъбна сачмянка да бъде влошено качеството на плодовете.

Доц. Иванова каза, че в някои от насажденията от ранните сортове през тази година няма да бъде получена реколта.

Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Практик преди 9 години
Ами , за такова измръзване, което се случва и при не толкова продължителни зими и студове , но кгато са най-чувствтелни - т.е излезли от покой!!!!
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво измръзване тази зима говори доцентката? Или ни подготвя за "недостиг" от чудесния плод, който може да бъде компенсиран с цена?