Провериха мини "Бобов дол" по искане на Пенчев

Събрани са документи за плащането на заплатите
27 май 2014 18:00, Анисия Иванова
15
Провериха мини "Бобов дол" по искане на Пенчев
Снимка: архив Булфото

Инспекцията по труда в Кюстендил е извършила две проверки в мини "Бобов дол"днес, като едната от тях е била по искането на омбудсмана Константин Пенчев, съобщи директорът на инспекцията в Кюстендил Валентин Златински.

Едната от проверките е била планова - по отводняването на съоръженията и предпазване от наводнения.

Паралелно с тази проверка обаче по искането на омбудсмана Константин Пенчев днес е била извършена и проверка заради съмненията за нарушаване на човешките и трудовите права на работниците там с цел да бъдат принудени да гласуват за определена партия.

Още по темата
Проверката беше поискана вчера от Пенчев. Мотивът за нея бяха множеството материали в медиите. В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от възнагражденията на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

В друг репортаж беше показано как миньорите са съветвани да гласуват за конкретна партия.

В писмото си омбудсманът настояваше "Главна инспекция на труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Златински посочи, че инспекторите са снели обяснения от управителя на мината, събрани са и документи, касаещи допълнителните плащания към трудовото възнаграждение, трудови договори.

Предстои документите да бъдат разгледани и в най-скоро време ще излезем с резултати от проверката, уточни Златински, цитиран от БТА.

Той каза още, че проверка в магазините, откъдето пазаруват заетите в мината не са правени, защото това не е в правомощията на инспекцията.

Валентин Златински каза още, че до момента в инспекцията по труда в Кюстендил не са постъпвали жалби по повод допълнителните плащания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
много интересно преди 9 години
БСП /шефът на Инспекцията по труда в Кюстендил/ проверява Лидер /собственикът на мината и магазина/, като Лидер подкрепи БСП на Евроизборите :)))) И докъде мислите ще доведе това? Имам предвид - не очаквайте резултати от проверката, поне не - качествени резултати.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAPANARA KOMUNISTI4ESKI PEN4EV SI PRAVI PIAR S NQKAKVI PROVERKI NA GROBOVETE NA ZAGINALITE PREDI GODINA MINIORI . EI MRASEN KOMUNISTI4ESKI EVREIN NQMA LI DA SE SPRE6 BRE TAPANAR . MAMI4KATA TI MRASNA EVREISKO KOMUNISTI4ESKA . OTGOVORA TI SAM GO SLOJIL V RAMKA I BARABAR S RAMKATA MRASEN KOMUNIST 6TE TI GO NAVRA V GAZA
12
0
 
7
 
! Отговори
XA XA XA преди 9 години
До АнонименKAK SE RODI TAKAV TAPANAR PROST HODI DA SPISH PRI MAIKA SI DA NE TE PREVARI NYAKOI CHICHKO
11
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, вие сякаш падате от Луната. Резултатът на ГЕРБ беше толкова висок, защото във всички малки и големи градове, където ГЕРБ имат кметове, служителите в общинските фирми бяха задължени под строй да ходят да гласуват за ГЕРБ. Сложете техните семейства и деца, които имат право да гласуват. Заръките на Цветанов в тези населени места са ясни - или гласуваш за нас или оставаш без работа. Това е, какво се чудите.
10
5
 
11
 
! Отговори
ХА преди 9 години
Ха!Мога да свидетелствам под клетва като бивш служител на Ковачки в София.Бизнесът с който се домогва до приватизация започва по времето на Костов - контрабанден внос на американски пилешки бутчета и разнасяне на куфарчета към партийната централа.По времето на ББ (Бойко Борисов кмет) имат общи планове за строителсво на завод за ***. Не се разбраха за комисионните. Още в далечната 2004г. старите пушки ме предупредиха - заплата се получава след 3 месеца във всичките му фирми КОВАЧКИ
9
5
 
25
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Видно е отвсякъде , че БСП-ДПС-Атака-ДС са вредни за България. Единственото , което направиха за една година е да изтеглят 7 милиарда лева заеми и да ги откраднат , без нищо съществено да се направи за обществото. Каквито и да са ГЕРБ и РБ те просто умеят и работят за България. Това в момента е реалното нещо в Държавата. Другите партии са *** ми дойди ми , и няма какво да ги коментираш.
8
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Вдясно -кръгче, вляво-квадратче, ама забравих после какво да правя с тях
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запомнете че Лупи така ще изтръска цска-то ,че накрая и седалките и армировката ще заминат.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом са отишли да проверяват значи са инструктирани нищо да не намерят - типично по чугунски!
5
2
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Журналистите ли са виновни за състоянието на мините,за това че тези хора нямат никаква алтернатива ? "Има светлина в тунела. От президентската администрация вече отговориха.Днес(28.02.2013 г.) ми звъннаха от канцеларията на Р.Плевнелиев,за да поискат адрес за обратна връзка"Компания,свързана с Хр.Ковачки,е подала искане за лиценз за жп превозвач.Това съобщи в."Труд",като от министерството на транспорта потвърдиха информацията,че документите на "ТБД - Товарни ппевози"е ТЕЦ Бобов дол."
4
3
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Енергийният олигарх Хр.Ковачки затваря 4 свои рудника-"Чукурово","Бели брег","Бобов дол" и "Перник".Около 10 000 миньори остават на улицата.откритият рудник на мина "Бобов дол"в града също ще бъде затворен.Това е признал пред местния парламент на заседание в сряда самият председател на Общ.съвет в миньорския град О.Зарев.Браншовият синдикат в сряда е изпратил протестно писмо до председателя на парламента Ц.Цачева,министъра на икономиката и енергетиката Д.Добрев и президента Плевнелиев"2013г
3
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нискообразовани журналисти като Ани Цолова и Виктор Николаев завършили по време на голямото купуване на дипломи излишно нагнетяват атмосферата защото не са компетентни. С това излишно вдигане на напрежението могат само да навредят на тези работници. Нека все пак не забравяме, че заплатите в производството винаги ще са ниски докато има такива незаслужено високозаплатени журналисти в България.
2
22
 
3
 
! Отговори
Тъпи медии! преди 9 години
Купона за храна не е задължение, а социална придобивка,която се облага по определен от закона начин. И ако работодателя сега не иска да си създава повече проблеми може до размера на безплатната храна да доплати добавка към заплатата, след това да си направи реклама, че е вдигнал заплатата, а работниците ще загубят защото тогава по-голямата сума ще бъде обложена и ще получат по-малко от сегашното. Купона в магазина не е задължителен защото със същите карти получават добавката и в стола.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами добре,обаче като зная тези ,,от инспекция по труда'' колко са корумпирани....някой някога,някъде да е чул тези да са наказали някой работодател?? Човек остава с впечатление,че в бг работодателите са по-изрядни и от Германия,а не е така.Аз съм бил свидетел как пишат протокол за нарушения,след което отиват на обяд със собственика и протокола става коренно различен,глобата е около 50-100 лв за дреболии и всичко е ОК