Язовир е прелял в Търговищко, няма пострадали

Усложнена е обстановката във Великотърновско и Габровско
Обновена: 31 май 2014 11:42 | 31 май 2014 11:28, Анисия Иванова
10
Язовир е прелял в Търговищко, няма пострадали
Снимка: Архив Булфото

Преди час е прелял язовир в търговищкото село Априлци, каза пред журналисти главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

„Причина е прелял преливник на язовирна стена. Няма загинали и пострадали, има наводнени селскостопански дворове, земеделска техника и 8 избени помещения на къщите”, обясни главен комисар Николов. По думите му, река Дунав бележи задържане, дори спад.
 
„Обстановката в страната в областите Велико Търново и Габрово тази нощ е била усложнена. Наложило се е щабовете на градовете да бъдат събрани. Всички служби да се задействат и към момента обстановката се нормализира. В резултат на дъждовете са наводнени десетки къщи във Велико Търново и Габрово, но няма загинали и пострадали хора“, каза още главен комисар Николай Николов.
 
За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии. По отношение на слабия контрол при язовирите, той заяви, че е внесен доклад до премиера Пламен Орешарски и е създадена работна група, която трябва да работи за създаване на звено за контрол върху язовирните стени и да изготви нормативна уредба за по-добър контрол при язовирите. 
 
Няма паника сред населението във Велико Търново заради нивото на река Янтра, каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.  В 01.30 часа тази нощ той е свикал кризисния щаб от общината, заедно с Областна дирекция на МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и Националния военен университет. 
 
С близо метър е преминато критичното ниво на река Янтра край кв. „Чолаковци” във Велико Търново рано тази сутрин. Между 3.00 и 4.00 часа нивото на реката е било 680 см., като критичните стойности за този регион са над 6 м.
 
Към момента нивото на р. Янтра край кв. „Чолаковци” се понижава и стойностите са 552 см. В другите райони, където се регистрират квоти за нивото на водата няма притеснителни стойности. При с. Каранци са измерени 370 см., а при Стражица нивото е 123 см. 
 
39 л./кв.м са падналите валежи във Велико Търново за изминалото денонощие. За последните 48 часа в града са паднали общо над 85 л./кв. м. валежи, съобщи дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория във Велико Търново.
 
Според него, тези стойности са над 5 пъти по-високи от нормалните за месец май. „Най-много валежи са паднали традиционно в Еленския балкан. В с. Костел са измерени 49 л./кв.м, в с. Коевци са паднали 46 л./кв.м. и в с. Камен – 35 л./кв.м. За последните 48 часа там са измерени над 115 л./кв. м.”, каза още дежурният в ХМО – Велико Търново. Във Велико Търново и в този момент вали дъжд. Очаква се до края на днешния ден валежите в цялата страна да спрат. 
 
За денонощие в Русе са паднали 100 л/кв. метър дъжд, което е около 14 пъти повече от средноденонощното количество за сезона, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. 
През нощта е имало проблеми по някои от основните улици в града, но водата се е оттекла. В момента с помпи се отводнява районът около "Свободна зона".
 
Екипи работят и в участък по ул. "Свети Димитър Басарбовски", който е залят с вода. В кв. "Средна кула" има свличане на кал на път, който в момента се разчиства, но е проходим.
 
Следи се и нивото на река Русенски Лом на територията на общината, като към момента няма опасност от заливане. Следствие на дъжда са постъпили и три-четири сигнала за наводнени дворове и мазета. На множество произшествия са се отзовали и екипи на противопожарната служба.
 
Язовирите са наполовина пълни и могат да поемат евентуални валежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мафията управлява държавата затова се издавиха селата от попово до русе унищожиха хиляди декари земеделска продукция растрел натия мафиоти
8
0
 
6
 
! Отговори
гоше убавецо преди 9 години
Абе *** преливника е за това да прелива водата през него а не през стената проблема явно е в задръстеното речно корито след преливника
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като преписвате, преписвате с грешките. Няма село Априлци в Търговищко, селото е АПРИЛОВО!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно, че ще преелее щом не се поддържа и следи!!!ПАРИ НЕМА!!!!
5
1
 
3
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
Невероятно! А пък ние в Атина изгоряхме от жега! Минава 30градуса
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така става когато се гласува за Доносници и Прости Селяни (дпс)
3
7
 
6
 
! Отговори
е преди 9 години
Прелял преливник - баси и тъпотията. Ама, от пожарникар толкова, нали?
2
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мамичката ви *** американска престанете с тези пръскания със самолетите,и предизвиквате катаклизми с харп.Нещо което се пренавива ,ще се стовари от там където е дошло-дай Боже върху вас американци на злото
1
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОСПОДИ,, МОЛЯ ТЕ!!! ПОДАЙ ОГРОМЕН ПОТОП В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ПРИКЛЮЧАТ МЪКИТЕ БЪЛГАРСКИ...АМИН