Обстановката след пороите се нормализира

Сериозни са пораженията на пътищата в Габровско
Обновена: 1 юни 2014 14:32 | 1 юни 2014 12:13, Елка Василева
14
Обстановката след пороите се нормализира
Снимка: БТА

Постепенно се нормализира обстановката в страната след падналите през последните дни поройни дъждове.

В Габрово след три денонощия валежи ситуацията постепенно се връща към нормалното. Под наблюдение остават свлачищните райони, прелелите дерета, река Янтра и притоците й Синкевица, Паничарка и Сивек. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Високите води са нанесли сериозни поражения на пътната инфраструктура. Активизирали са се осем свлачища, като едно от тях е блокирало пътя към габровското планинско село Дебел дял и автомобилите временно са пренасочени по обиколен път.

Още по темата

Пътните настилки на около двайсетина улици и квартали са частично разрушени, това налага гражданите и водачите на автомобили да се съобразяват с неудобствата и да се движат с повишено внимание.

В местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" сигналите за наводнени избени и приземни жилищни помещения нарастват, спасителите са се отзовали досега общо на 58 сигнала, предаде БТА.

В язовир "Христо Смирненски" свободният обем до преливника е около 5 милиона кубически метра, не се налага аварийното му източване. Екипи на общината и на пожарната безопасност, както и на фирмите-изпълнители по водния цикъл, заедно с местните предприятия "ВиК" и "Благоустрояване" продължават работата по обезопасяването на пътните участъци и разчистването на земни маси и наноси.

За 45 часа непрекъснати проливни дъждове в Габрово паднаха около 100 литра валежи на квадратен метър, при частичен интензитет в пиковите моменти 320 литра на квадратен метър, а река Янтра повиши нивото си с два и половина метра.

Чувствително е спаднало нивото на реките Стражка и Мадарска в Шуменско, предаде  „Фокус“, като се позова на Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението" в община Шумен. По думите му в село Мадара водите са с около 70-80 см по-ниски от вчерашните, няма проблеми и с нивото на река Стражка в района на село Макак, където водата е започнала да се оттегля от залетите дворове. Не са получавани сигнали за други наводнени райони, посочи Красимир Косев. Той обясни, че обстановката в проблемните участъци се нормализира, а водата е започнала да се оттича.

Обстановката в засегнатите от обилните дъждове и наводненията райони в област Търговище се нормализира, съобщи инж. Румен Такоров, заместник- областен управител. Нивото на реките през нощта е спаднало до поносими водни течения, които преминават и към момента няма безпокойство сред населението.

Река Черни Лом, която вчера откъсна долната махала в поповското село Априлово, още снощи към 22.30 часа е спаднала с около 15 см и продължава понижението надолу по поречието.

Река Врана не е излизала от руслото си, в местност до Търговище от водите й са били залети две съоръжения, но тази сутрин по тях може да се преминава и няма никакви щети от водната стихия, посочи инж. Румен Такоров.

Язовир „Росина” още вчера е нормализирал оттока си след спиране на дъждовете, тази сутрин с водоемите „Росина”, „Пресиян” и „Лиляк” ситуацията е нормализирана. Обилните валежи и приливните вълни са нанесли щети най-вече в село Априлово и по земеделските култури, където част от нивите са били залети, каза още Такоров.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
do koment.6 преди 9 години
tuk (bg) gi strelyat s pistoleti - tu gi ubivat, tu gi ranyavat i invalidizirat, tu samo gi podplashvat i im testvat voennite umenia ot akademiata i fotogenichnost pred tv fotokamerite, ostavyat gi da chakat malko poveche po trotoarite, dokato si umrat na rahat, lineikite sa katafalki, palyat gi s pojari, hvarlyat se pod vlakove, ot mostove, ot visoki etaji na jilistni blokove.ili se palyat sami po plostadi i pred kmetstva, kolyat i ubivat s nojove, bradvi, potavat v ulichni dupki - krateri...
6
0
 
1
 
! Отговори
komluk преди 9 години
sliven.mvr.bg/ODMVR/Tel_ukazatel/default.htmzasto slivenskiat kat ima falshiv telefon v oficialnia im adres? poveche ot 5 meseca pitam - koi ste mi kaje?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да са нормализира нали Израел оня ден ни е закупила нашите минерални извори
4
2
 
2
 
! Отговори
езичник преди 9 години
до 5дъждът е полезен:):):) за разлика от торнадата ви
3
3
 
4
 
! Отговори
лош американец преди 9 години
Ако коментирате още срещу американците,че ви пуснем още дъжд.
2
3
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
И нас ни застигнаха наводненията, макар и в по-малък мащаб. Надявам се да видя коментарите на онези хейтъри, които тук се радваха на нещастието в Сърбия. Колко подобни коментари прочетох... Малко им било на сърбите, заслужавали го и др. Сега мечката играе в нашия двор. Защо хейтърите не коментират, или те могат да се смеят само на чуждото нещастие? С омраза към съседите си никой не е заживял щастливо. Стане ли беда в къщи, съседът е първият, при когото ще потърсиш помощ - изпитана максима.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ разполагат с оръжие, предизвикващо природни бедствия NAARP, впоследствие натрупаното напрежение в горните слоеве на небето се освобождава под формата на много мощни електромагнитни вълни, които от своя страна падат вертикално към Земята и могат да предизвикват унищожителни земетресения