400 деца са излезли от социални домове за година и половина

Девет подобни институции са закрити през това време
3 юни 2014 16:16, Анисия Иванова
2
400 деца са излезли от социални домове за година и половина
Снимка: архив Булфото

Около 400 деца са излезли от девет социални дома, закрити за година и половина. Сега домовете са 103 с близо 3800 деца, а в края на 2012 г. е имало 122 институции с около 4200 възпитаници. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА.

Статистиката беше обявена при представянето на националното турне на Танцовата формация "Петлите" - Бургас, в която участват деца от домове и от социално слаби семейства. Основателят на състава Георги Димитров е възпитаник на социалния дом в морския град.

Целта на проектите за социализация на децата от домовете на  МТСП е до 2025 г. да няма нито една специализирана институция за подрастващи без родителска грижа, посочи Лазаров.

По думите му вече са намерили работа 32 младежи и девойки по един от проектите.

По него са осъществени срещи между работодатели и 230 юноши, напускащи домовете - от два випуска, завършващи тази и идната година.

Важно е изграждането на нови социални структури и грижата за децата в тях, но още по-важна е промяната на общественото мнение, преодоляването на дългогодишните стереотипи, за да могат децата от домовете наистина да станат част от обществото.

Затова полагаме усилия за повишаване на чувствителността на хората към тях, а най-верният път за това е изкуството, отбеляза Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 9 години
Цялостното затваряне на домовете в България е невъзможно. Родителската култура на част от населението е ужасна. Куче като куче, ама и то като роди си брани малките,а Българска майка юнашка,да не пропуснем и братчедите, го ражда и го захвърля без срам,без свян и без жалост. Нищо против приемните семейства,но през последните 10 години има над 1000 деца варнати от осиновители,по причина ,че са много палави и не могат да им устоят.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глупости!просто има едни пари да се вземат!!!