Започна строежът на фабрика за преработка на рапани в Каварна

Инвестицията ще открие 157 работни места, пресметна Цонко Цонев
4
Започна строежът на фабрика за преработка на рапани в Каварна
Начало на строителните работи даде кметът на Каварна Цонко Цонев. Снимка: БТА

Строителството на фабрика за преработка на рапани започна днес в Каварна.

Вложението е на стойност 1,5 млн. лева, 430 хил. лева от които са субсидия от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) по проект на местната инициативна рибарска група, съобщи управителят на фирмата инвеститор "Електа 03" - Любов Георгиева.

По думите й се предвижда капацитетът на предприятието да е 200 тона готови за консумация, почистени и замразени морски раковини. Тъй като риболовният сезон на този вид морски животни не надвишава пет месеца, ние имаме идеи да осигурим целогодишна заетост на хората, подчерта Георгиева.

Очакванията ни са до 4-5 месеца обектът да започне производство, добави управителката на фирмата. Според нея продукцията ще се предлага в Китай, Корея, Америка, в някои страни в Европа, а така също и в България.

Ресурсът в морето е достатъчен за обезпечаване на дейността на фабриката, смята началникът на отдел "Рибарство и контрол" към ИАРА в Добрич Атанас Чолаков. По негови изчисления по нашето Черноморие се вадят годишно 4000 - 5000 тона рапани, част от които отива за преработка в Румъния.

По думите му този вид бизнес, при спазване на промените в закона, щади морето, тъй като видът  унищожава популацията на черната мида. Освен това предприятието ще донесе на много местни хора - рибари и водолази, допълнителни приходи през летните месеци.

Инвестицията е изключително ценна за Каварна, защото ще открие 157 работни места, които ще свалят безработицата в общината с 4-5 процент, коментира кметът Цонко Цонев след като даде символичното начало на строителството на фабриката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
гай баньо преди 9 години
До Анонимен3Ще се засилва както си иска!Ти що не построиш фабрика за компютри в Каварна??Там хората си имат "поминък"-знаеш ли какво е това??
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тоя как се е засилил да троши шампанското, като че ли открива строежа на завод за компютри, а не една обикновена консервна фабрика за нискоквалифициран и нископлатен труд.Кметълска геберастка му работа.
2
0
 
6
 
! Отговори
aih преди 9 години
ai dano sichko po voda.... Ama snimkata e mn. seltashka
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цонко - кмет на София !