Дихателни и чревни вируси върлуват в страната

Заради дъждовете се увеличава и популацията на кърлежите
10 юни 2014 08:02, Анисия Иванова
7
Дихателни и чревни вируси върлуват в страната
Снимка, архив Булфото

Дихателни и чревни вируси върлуват в страната. В някои региони като Шумен, Русе и София-област повалените на легло са съответно два и три пъти повече, отколкото средните нива за страната. Те са 38 души на всеки 10 хиляди, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести.

За щастие респираторните заболявания минават за 2-3 дни, затова и много от хората не търсят лекар, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от „Труд". По-тежко обаче протичат чревните инфекции, които са особено рискови за децата, тъй като обезводняването при тях е по-опасно.

От началото на годината ентероколити са отчетени при 6311 души, за същия период на м.г. са били 5916.

На този фон заради дъждовете се увеличава и популацията на кърлежите. Това означава, че ни очакват и все
повече пострадали от пренасяните от тях заболявания, каза д-р Кунчев.

И е точно така - регистрираните случаи на лаймска болест, предавана от паразита, са 109 от началото на годината (огромната част от тях са установени в последните седмици), а за същия период на 2013-а са били едва 63. Да не забравяме, че български кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с "роднините" си от западните и северните държави на Стария континент.

Обяснението е, че България се намира в южната част на Европа. А зоните в региона са подходящи за развитието на кърлежи, в нашите площи са концентрирани много повече болестотворни микроорганизми, чиито преносители стават кърлежите, оттам и неприятният коктейл болести, с които могат да ни заразят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: здравевирусиинфекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяме и над 1 000 000 *** кърлежи, които точат кръвта на България!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките болести са ВНОС от Америка. Ами нали трябва да си продават лекарствата и ваксините.Фармацевтичната промишленост на запад е толкова силна че вече внушава на хората че всяка зима и лято трябва да боледуват щото вирусите видите ли мутирали! В тази връзка помня как публикуваха една новина че американски учен мутирал вируса N1h1- свински грип и го направил 100% смъртоносен за хората. Имал даже наглостта да поиска Нобелова награда, но много бързо се усетиха и потулиха всичко.
3
7
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 9 години
Тия вируси са нищо с блядовските вируси обладали нашите ***!
2
1
 
7
 
! Отговори
Тлъб преди 9 години
Червата куркат !
1
1
 
22
 
! Отговори
Васко преди 9 години
Знам, даже голямачаст от тях управляват държавата.