Над 10 хил. декара с пшеница са засегнати от пороите

Дъждът причини наводнения в цялата страна
16 юни 2014 12:45,
20
Над 10 хил. декара с пшеница са засегнати от пороите
Снимка: архив Булфото

Поройните дъждове и градушките от последните дни в Добричкия регион са нанесли поражения в над 10 000 декара, засети с пшеница, съобщи директорът на областната земеделска служба Зия Халил.

Експерти от службата продължават проверките в землища с различни полски култури по подадени повече от 70 заявления от земеделски стопани за нанесени щети върху реколтата.

Около 700 декара с пшеница са напълно унищожени, а в други 10 000 декара от 20 до 80 на сто от посевите са поразени, поясни директорът на службата. В Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, през тази стопанска година се отглеждат 1 236 000 декара с пшеница.

Пороите напълно са унищожили и 2600 декара със слънчоглед и царевица и 610 декара с рапица, сочи проверката на областната земеделска служба. Малки полета - по 30-40 декара с лавандула, ечемик, тикви и други култури, също няма да дадат реколта.

Частични поражения има в 2300 декара масиви със слънчоглед и царевица. Земеделските стопани в региона засяха тази пролет над 910 000 декара със слънчоглед и повече от 943 000 декара с царевица.

Няколко сгради са били наводнени вследствие на поройния дъжд в Сливен, късно снощи, съобщиха от Кризисната дирекция в града. На територията на община Сливен са подадени 16 сигнала.

Наводнени обекти са бензиностанция в близост до завод „Победа”, заведения в центъра на града и търговски център. От спортното училище е подаден сигнал за опасност от наводнение на ел. Таблото.

Оказана е помощ на 9 броя аварирали автомобили, в които са пътували 25 граждани. Основните наводнения да свързани с изкопите от Водния цикъл на Сливен.

В общините Нова Загора, Твърдица и Котел, измерените нива на валежи са в рамките на нормалното – няма нанесени щети и подадени сигнали.

Спокойна е обстановката в област Пазарджик след обилните валежи от дъжд през изминалите почивни дни. Заради наводнения от валежи са отводнени мазетата на 10 къщи на територията на община Септември.

По отношение на валежите – най-много валежи са паднали в община Пазарджик – 35 литра на квадратен метър. Нивото на язовирите и реките в региона е под критичния максимум. Състоянието им се наблюдава стриктно, уточни Панайотов.

След проливните дъждове от вчера положението в община Сатовча продължава да се влошава. Поройният дъжд причини нови наводнения в няколко къщи в село Кочан, водата е по етажите, има изгорели електроуреди, отводнителните шахти са запушени и преливат. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът Арбен Мименов.

„Положението продължава да е бедствено. В селата Фъргово и Вълкосел имаше много силна градушка. Сериозно засегнати са земеделски земи. Около половин – един метър са земните насипи, пясък, камъни по улиците във Вълкосел”, обясни кметът. По думите му, много спешно трябва да се почистят канавките, защото според синоптиците, валежите ще продължат. 

Обилният дъжд е предизвикал свличане на земни маси и кал по пътя между дуловските села Чернолик и Правда. Това каза Юксел Исмаил, заместник- кмет на Шумен.

Наноси по платното са се образували на две места по шосето, като дебелината е 15-20 см. Целият път между двете селища е с дължина 8 км, а наносите са в два по- ниски участъка от трасето, като водата е свлякла пръст и кал от съседните ниви.

Екип на Пожарната служба в Дулово работи по отводняване на приземен етаж и маза на СОУ „Васил Левски”. Обилният дъжд е паднал между 4.00 и 6.00 часа тази сутрин, като е бил придружен с гръмотевици. За известно време в града е било спряно и електрозахранването. 

В квартал „Аспарухово“ на Варна са се образували реки от дъжда. На места пътната настилка отнесена от дъжда. Образувани са големи локви по главния път. По малките улички във варненския квартал са наводнени и преминаването по тях е сериозно затруднено. По Аспарухов мост движението е изключително натоварено. Образуват се колони от автомобили.

В участъка между силистренските села Чернолик и Правда има свлечена земна масаот обилен дъжд тази сутрин, съобщиха от Дуловската община на Силистренска област.

Пътят се разчиства, затруднено е движението. По данни от метеорологичната обсерватория в Силистра валежът е бил 54 литра на квадратен метър. Наводнени са приземният етаж на СОУ "Васил Левски" и мазето на дирекция "Социално подпомагане" в Дулово. Залят е овчарник в село Върбино и са наводнени гараж и селскостопанска постройка в с. Черник.

Общо 11 сигнала за наводнени обекти са получени след дъждовете в област Кърджали в събота и неделя, съобщават от полицията в града.

Три спасителни екипа са изтегляли закъсали автомобили в района на "ОЦК" в областния център и са отстранили провиснал прозорец на сграда, разчистили са камъни от срутен навес. Още 19 огнеборци са отводнявали мазета, междублокови пространства, гъбарник, склад, двор в Кърджали, общинския пазар в Крумовград.

Количествата валежи паднали през почивните дни в Кърджали, са били 60 литра на квадратен метър, по данни на
хидро-метеорологичната обсерватория в града. В Крумовград са били измерени над 56 литра на квадратен метър, а в Ардино - над 40 литра на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
До АнонименНе ми следиш мисълта
17
1
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Глупости !!! Покажете ни протоколи от застрахователите ,колко декара щети са признал и платили ?!?!Останалото са глупости! От кога пшеницата се сее в коритата на реките ?!?!?!За *** знаем че там си правят "къщи" защото земята е ничия и е безплатна. Ама чак и пшеница да сеят там ?!?! Хайде де !?!?!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МнениеЗаповядай на село да ти покажа колите на 45 по 5оте земеделци в общината не карат кола над 1000 лева тея с джиповете са 5има
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПанталеевВсе ти е тая ама когато скапаната ти заплатка не ти стигне за хлябва ще квичиш на умряло панелен плъх такъв !
14
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 9 години
бкп държат добруджа с техни арендатори и в момента овъргаз (ака държавният газпром на лилипутин) чоплят за шистов газ там и никой нищо не казва. но понеже нямат технологията за добиване, са решили да експериментират на българска територия и бкп е зад тях! ФАААКТ!
13
0
 
3
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Къде е Кристалинка,нали раздаваше лично помощи на сърби и хървати за наводнените им улици?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позволихме да се изсичат горите,а сега ревем,че ни заливат порои.Сечем гората,за да се топлим,гледаме как се изнася дървен материал за Турция и се радваме на увеличение 2лв. към мизерните пенсии.Толкова *** народ няма.
11
0
 
13
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
Когато е добра реколтата цените не падат защото сме зависими от световните борси,обаче когато е слаба реколтата цените скачат ,АИДЕ БАЛЪКО цакай и се навеждай винаги
10
2
 
5
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
Все ми е тази нали цените зависят от световните борси хаха
9
0
 
1
 
! Отговори
РУМИ преди 9 години
Зам. кмета на Шумен не се казва така.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато комунисти са на власт Бог ни наказва.
7
7
 
1
 
! Отговори
BIO-BAI-PENCHO преди 9 години
az qm samo oriz i zelenchuci ..... da mu mislqt kravojadnite
6
4
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Ами земеделците да си бяха направили застраховка - вземат такива големи субсидии. Имат пари за яхти и джипова, а нямат за застраховка. Първо от нашите данъци получават пари (субсидиите), за да ги харчат за лукс и второ сега реват. Това с цената на хляба е спекулация. СУбсидии се дават, за да е евтина стоката, а не да си строят къщи и да купуват нови лъскави джипове на всечки член от семейството.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е пострадала само пшеницата.На юг няма череши.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Природата отново ни напомня както авгус 2005г., че шведската тройка отново е на власт и нищо добро не ни чака, ако не порои, то ще е пожари или мор.
3
6
 
10
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен Освен това,няма да има зърно и от главния ни зърнов вносител - Украйна и съвсем ще стане зле положението Но така е , зъбим се на Русия и съдбата ни наказва. Да ни е честито
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКомундетата не са обещавали евтих леб - обещаваха евтин ток, *** той не се ядял.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо! Нали се сещате какво означава това? По-скъп хляб. И не само.