Очаква се покачване нивата на реките в районите с интензивни валежи

МОСВ ежедневно следи състоянието на водните ресурси
17 юни 2014 14:21, Анисия Иванова
1
Очаква се покачване нивата на реките в районите с интензивни валежи
Река Янтра край Велико Търново. Снимка: архив Булфото

Възможни са превишения на нивата на реките в районите с интензивни валежи, предупреждават от Министерството на околната среда и водите, което ежедневно следи състоянието на водните ресурси.

По информация на НИМХ за метеорологичната обстановка през следващото денонощие се очаква нивата на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна или да се повишават.

Вследствие на локални, интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения.

През нощта срещу четвъртък и през самия ден се очаква на повече места в страната валежите да са значителни - общо за денонощието очакваните средни количества да са 15-30 л/кв.м, локално и повече, до 50-60 л/кв.м.

Според прогнозите на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите се очаква покачване на нивата на реките в Дунавския водосборен басейн в периода 19 – 21 юни. 

На 19 юни нивото на река Огоста ще достигне червен (висок) праг, а на 20/21юни и критичния (лилав) праг на предупреждение.

С повишени нива и висок (червен) праг на предупреждение на 20/21юни ще бъдат и реките Искър и Янтра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
32
 
! Отговори
Морето преди 9 години
Супер!