Мълния удари Карлово, изгори уреди

Щетите са за хиляди левове
Обновена: 18 юни 2014 16:08 | 18 юни 2014 16:08,
46
Мълния удари Карлово, изгори уреди
Снимка: Dnes.bg

Мълния удари три квартала в Карлово. Получило се е късо съединение, което е довело до изгаряне на по-голямата част от електрическите уреди. Щетите са за хиляди левове. Мълнията паднала в югозападната част на града.

Изгорели са уличните лампи и десетки телевизори, компютри и бяла техника.

„Помислих, че падна блок, толкова силен беше гърмежът”, разказа пред Dnes.bg София Иванова от Карлово.

„Беше нещо невиждано, бяха три лъча и половината уреди вкъщи изгоряха”, твърди Станислав от Карлово.

В голяма част от домовете са стопени дори контактите. Изгорели са хладилници, печки и перални. Щетите на едно домакинство са между 300 и 2500 лева.

"Най-доволни" от бедствието са в сервиза за телевизионна техника в Карлово. „Доста телевизори има повредени, няма гаранция, че ще се оправят, защото това е много високо напрежение и поразява доста неща”, каза Спас Иванов, който поправя телевизионна техника.

Хората събират протестна подписка, с която претендират обезщетение от ЕВН. Според тях последствията от мълнията са заради електрическите кабели, които висят във въздуха, а не са прекарани под земята. В някои от къщите липсват дори гръмоотводи.

От ЕВН са назначили проверка по случая.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: мълниякарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защита срещу силен ток от ЕВН също е нужна, защото може да изпържи целия град и тогава гръмоотводи не могат да ги спасят.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11Обясни как "става верига" между средно и ниско, като те са физически разделени. Ако стане късо - това значи, че всичко отива на маса (земя). А и трафопостовете в такива места са железорешетъчни - удря самия стълб, защото е най-висок - т.е. стълба играе ролята на далекопровод. Аз пък си мисля, че мълнията е ударила някоя незащитена къща, оттам по кабелите за ниско е минала по всички разклонения и след като е поопекла телевизори и хладилници, е приключила в предпазителите на трафопоста...
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега пък няма да ги мисля и карловци. Имат си кмет-крадец, да си ги мисли.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така-а-а, ето какво е станало - мълнията е ударила трафопоста и е станало късо съединение. От него се е получила временнна верига между веригата със средно високо напрежение и това с ниско напрежение за битови нужди. По такъв начин до уредите на карловци са "дошли" 2kV и е станала белята.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен два пъти ми горят лан-картата и рутера, ама от КомНет ми казват, че си било мой проблем. А иначе са доставчици де и гушат сериозни кинти от хората.
7
12
 
14
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Тези пострадалите от Карлово много нагли. От 200 години насам човекът познава и използва гръмоотводите. В днешния модерен свят е смешно да живееш в сграда без гръмоотвод. Сега ще изкарат ЕВН виновен, че не са си сложили гръмоотводи, когато е трябвало. Не че ЕРП-то е чисто като сълза, но в случая вината е само в жителите на Карлово.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И едно допълнение - пожелавам това лято на всички тарикати интернет доставчици, които като неандерталци продължават да си опъват висящите кабели по дървета и храсти, да фалират от смяна на опорно оборудване.
5
14
 
28
 
! Отговори
ХААРП 2 преди 9 години
.... След "РАЗПЪВАНЕТО" на този така наречен "ЩИТ"......... да забелязахте рязка промяна в климата над България? Предполагам само невежите НЕ са го забелязали.... Станаха ежедневие някакви "ТРОПИЧЕСКИ БУРИ" , като тази в момента над София......... които определено НЕ са характерни за нашия климатичен пояс!!! Зачестила земетръсна активност... Наводнения... порои?!?! Рязко увеличение на онкологични и нервно - психологични заболявания у нас!!!!! Кои знае какви "опитни мишлета" сме за НАТО.... :( !
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основният проблем на българина е че е технически и в частност електротехнически не само неграмотен, а мега-мега-негармотен.В пост-1 човекът ви е написал, какво трябва да се направи. Ама по-лесно е да си стоиш с ръце в джобовете и все някой друг да ти е виновен.
3
6
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Ти си много зле, токът да не го пуска правителството бе смотан. Ама вие там в долината на широките ***, всички сте такива.
2
23
 
21
 
! Отговори
ХААРП преди 9 години
ХААРП в действие , братя и сестри Българи !!!! Може да го видите в последните 2 години.... От момента , в който нашите продажни така наречени "политици" си продадоха задните части на така нареченото "НАТО" да си правят експерименти в нищо НЕ значещи за тях Държавици , като нашата примерно!.... Само си спомнете един неоспорим факт - ПРОЛЕТТА НА 2012 г. НАТО РАЗПЪНА НЯКАКЪВ "ЩИТ" НАД ИТАЛИЯ И БЪЛГАРИЯ? НИКОЙ НЕ НИ ОБЯСНИ ЗАЩО И КАК? МАЛКО СЛЕД ТОВА ИДЕНТИЧНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ТОЧНО В ИТАЛИЯ И У НАС!!!!
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми те хората са измислили мълниеотводни системи (наричани неправилно гръмоотводи), които защитават на 100% (физика за 5-ти клас), но защо ли да ги слагаме и поддържаме, нали "ще ни се размине".