Шест реки заплашват да залеят половината страна

Искър и Янтра ще покачат най-сериозно нивото си
18 юни 2014 07:40, Александър Попов
19
Шест реки заплашват да залеят половината страна
Снимка: Булфото

Шест реки заплашват да залеят половин България в края на седмицата, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.

Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица.

Най-сериозно покачване ще има на Искър и Янтра, а Огоста ще достигне критичния си праг, предупреждават от екоминистерството, цитирано от "Монитор".

От ведомството вече са изпратили информация до всички застрашени общини и Гражданска защита.

"Вследствие на интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките”, обясниха от МОСВ.

Информационната система за ранно предупреждаване при наводнения, върху която работи МОСВ, все още не е готова. Системата, която ще е съвместен проект с НИМХ, ще следи в реално време нивата на реки, язовири и дебелината на снежната покривка. Изграждането й ще струва около 15 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ЯнтраИскърнаводнение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
fishkiller преди 9 години
Човекът от снимката е бай Андро,който между другото е голям рибар.
13
0
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Не сме шампиони / до 11/ Нашите видяха как се крадат пари от Португалия и Гърция и затова ламтяха толкова за ЕС. Е, ЕС малко ги поприклещи, но толкова колкото откраднаха комшиите никой не е успял. Нашенци драпат, но са на опашката! Мисля, а и те са убедени, че почтия нищо не са откраднали някой друг милион пари ли са ?
12
0
 
3
 
! Отговори
Оптическа измама преди 9 години
Помислих си, че човека на снимката всъщност пикае в реката
11
0
 
8
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Как преди години бе почистено коритото на нашата река? Общината плати пари на фирма да извърши това. Дойдоха юнаците, изрязаха вековните каваци край реката, после ги нарязаха на трупи удобни за бичене на ламперия и си ги отнесоха нанякъде. Всичкия клонак и негодни дънери и трупи още са в и покрая реката. Друго не пипнаха. И никой не ги проконтролира каква работа вършат, как я вършат и къде отнесоха дървесината. Ето така се чисти корито на река у нашенско !
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тцЪ Напротив крива е, защо в Гервания не си хвърлят болкула така, защото такава глоба ще ти врътнат, че ще се чудиш от къде ти е дошло и после и децата си ще възпитават да не си помислят да правят такива неща. Причината не е само *** в тези реки, защото дървета, дънери също задръсват, а тях хората не ги изхвърлят там. Гледах по ТВ Мисиспи как беше преляла, ако се случи такова нещо тук ..незнам. Нашите реки изглеждат като канавки с сравнение с пороите там.
9
0
 
8
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Не държавата е крива, затова че всеки си мета *** в реката. После - олеле, заля ни! Е как няма да залее бе, като коритата на реките са задръстени и никой не е*ава да почисти.
8
1
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
15 милиона за некаква си информ. система?!?... абе тия за улави ли ни имат , едно време - никакви таквиз системви немаше и МВР-то всичката работа си вършеше , ся гледат само как да краднат - те от тия 15 милиона че купят некой телефон , радиостанция и останалите че потънат у некой джоб / па може и у два - три джоба на влезнат/ейййй- крадливо племе се извъдихме , то верно ся у целио свет се краде яко , ама тука сме си шампиони...
7
2
 
3
 
! Отговори
antio преди 9 години
Подуправителят на БНБ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба - stigabe
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И потопа дойде, пък Ореха и Серльо се не мащат!!!!!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И прородата е срещу нас когато тройната ламя е на власт!!!! СПРАВКА 2005г. август най-топлия и сух месец на годината.!!???
4
0
 
6
 
! Отговори
bo преди 9 години
i posle pak sme ne podgotveni...tikvenitsi...
3
0
 
37
 
! Отговори
rm преди 9 години
нека се изсекат още малко гори и след 5 години ще виждаме това всяка пролет.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Hitlerкоритата на реките са проблем на местно ниво какво искате да си хвърляте *** и да си правите сметища по коритата а с държавни пари да се чистят е да ама не всяка община и всяко населено място да си ги почиства периодично това значи 2 пъти най - малко в годината а не като вас цяла година хвърляте дойдат по - големи валежи и ама заля ни и държавата не ни помага народа е казал : помогни сам за да ти помогне и Господ
1
3
 
22
 
! Отговори
БАЩАТА НА хитлер преди 9 години
До Hitlerличи ти че си злобно селянче