Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна

Експерт прогнозира нормално лято у нас
Обновена: 20 юни 2014 15:57 | 20 юни 2014 15:53,
106
Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна
Снимка: Булфото

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово". Това заяви за БТА Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му около квартал "Аспарухово" има три или четири дерета и тази мътна, кална вода, която предизвика снощи наводнението, е дошла от тях.

Още по темата
Според Корчев проблем в страната са непочистените речни корита и всички дерета, които са превърнати в нерегламентирани сметища. През последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета, коментира директорът на НИМХ-БАН.

Интензивните валежи през последните две седмици са довели до силното напояване на почвата с вода, обясни Корчев. Земята не е могла да поеме повече вода. Така почвата се е смесила с още вода и се е превърнала в калта, която е текла в квартал "Аспарухово" в морския град. Той съобщи, че във Варна за един час валежите са били около 30 литра на квадратен метър и водата е започнала да влачи отпадъци и храсти от нерегламентираните сметища.

Експертът припомни, че НИМХ-БАН има във Варна оперативно-прогностично звено, което има задължения за прогнозата на времето в източната част на България и за прогноза на особено опасните явления в българската част от басейна на Черно море. В сряда метеоролозите от това звено са изпратили информация за това, че се очакват интензивни валежи, до кмета и до областния управител на Варна, както и до "Гражданска защита", каза Георги Корчев.

Корчев отбеляза, че не за първи път в историята на метеорологията има данни за такива количества дъжд за толкова кратко време. Според него такива ситуации ще има и за в бъдеще. Той определи твърдението, че у нас има силна и рязка промяна на сезоните, като силно и недоказано. По думите му промените на климата в глобален и в регионален мащаб са факт и те водят до увеличаване на честотата и на интензитета на екстремните явления.

Георги Корчев прогнозира, че ще имаме нормално лято у нас - с високи температури, каквито сме имали и в предишни години.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
az преди 9 години
*** махала в Аспарухово се появи по бай тошево време. Дадоха им общинска земя да си построят къщи, за да уседнат и да не се скитат из страната. Това стана и в други градове по онова време. Друг е въпроса, че след 89-та не се контролора кой къде и какво строи.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чистете си деретата бе мърлячи :)
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига вече с този Портних а къде беше кмета на Аспарухово та не си почисти дерето той не знаеше ли че , *** изрязват гората , не знаеше ли че , има незаконни *** постройки в близост до дерето ? Проблемът е че , всички оставят *** да си правят каквото си поискат и никой не им маха гетата .
71
0
 
6
 
! Отговори
dargunov7.62 преди 9 години
Причините за тези щети от природни бедствия са винаги едни и същи , немърливост , непукизъм , безхаберие и кражба от страна на управляващи и граждани.
70
1
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
До всички алени ***, дето се изживяват като папагали и повтарят: HAARP, ББ ни продаде на Америка и тем подобни: нашият HAARP са БСП/БКП и в последните години ДПС и привилегиите (правата) на *** и турски малцинства да живеят безнаказано на наш гръб! За едните гласове БСП/ДПС ги глезят и обгрижват, а те безчинстват и се множат, стимулирани с нашите данъци. Вече ни закони ни забрани важат за тях, а Партията се кефят и ни гледат сеира; и се целуват с ДПС и ни подканят да "помагаме" и мълчим
69
0
 
1
 
! Отговори
изгубен в прехода преди 9 години
Ню уейв рекрутмент е борса пирамида за ограбване на кандидати.Иска 20 пъти повече пари до работодател от тези на пазара
68
2
 
9
 
! Отговори
Атака преди 9 години
Не че нещо, но това нямаше да се случи и при бай Тошо, дето беше с 3-ти клас!
67
1
 
11
 
! Отговори
KRE преди 9 години
Не,господа,типичното българско нехайство и безотговорност са основната причина за тази и други подобни трагедии,които си докарваме сами на тъпите си глави.Да спомена ли и други потенциални-иде лято и започват пак пожарите,крайните квартали и селата са без органи за сигурност/полицаите станаха чиновници и се въртят само из центровете/Кметовете ги е обзела някаква фараонщина,пък и така по-лесно се краде/,за лятни смислени занимания на децата никой не мисли-юли и август за тях са безвремие и колко
66
0
 
5
 
! Отговори
к преди 9 години
Има клипче " ЕДНА ОТ ВЪЗМОЖНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА НАВОДНЕНИЕТО ВЪВ ВАРНА".Според мен това е главната причина е застрояването на дерета(сухи дерета) които нямат реки (но при обилни валежи се получават) .Изсичането на гората около тях.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Astarotнпо да ги оправя сега а Соросчетата да плащат
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе само Портних ,а всички управници ,които оставиха *** да строят където искат, да си хвърлят *** ,където искат и да секат дървета безнаказано и безразборно и да изхвърлят останалтото в реки и канали! Виновни са ДПС и всичките им оправници опъващи чадъри на *** част от обществото ,на които не им дреме за обществото ,нямат никакво възпитание и хигиена ,живеят безкронтролно и си правят каквото искат! Това не е от преди 2 години това е от десетилетия!
63
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonПроблема ,приятелю е това ,че на всякаде *** махали са около каналите и реките там те изхвърлят *** си и ги задръстват ! Секът дърветата за да се топлят ,а каквото не могат да вземат оставят там! Строят бараките си по бреговете и изхвърлят мъртвите животни и *** им по коритата! За това ,приятелю всички канали и реки са пълни с *** и при по-силен дъжд преливат, а никой не прави нищо да ги спре!
62
1
 
1
 
! Отговори
anon преди 9 години
прочетох публикацията два пъти - така и не разбрах- каква е всъщност причината? какъв е проблема със задръстените дерета? не се оттичат както трябва? демек- водата се събира и в един момент се отпушва и тръгва калта? че имат много кал? че храстите/ дърветата от влагата не са захванати както трябва и им трябва малко да тръгнат? това българина е странно животно като почне да се изразява. говори, говори- а казва малко (и върши още по-малко ама.. друга тема)...
61
0
 
8
 
! Отговори
Тина преди 9 години
Христо Кирчев,Кирил Йорданов,Портних,всичките на бесилката!Безразборното застрояване,задръстени канали,реки,корита,дерета,безогледната сеч водят до случилото се.Жалко за умрелите,но не мога да се съглася да плащам аз за безотговорността на други,да плащам за това,че никой не си застрахова имота,колата и т.н.
60
12
 
11
 
! Отговори
Киро Правото преди 9 години
Едва ли някой ще осъди тоя пор Портних , виновен за смърта на тия хора , едва ли!Едва ли някой ще вкара в затвора и Цветанов !А за бандита Борисов и дума да не става , не могат го пипна и с пръст - той стъпва тихо , меко , котарака на задкулисието в тая страна !Цяла тълпа цацари , следователи , милиционери и бодигардове го пазят от ....закона!Така е в България , затова плащаме с кръв греха ,че избираме ГЕРБ , а не избираме прокурори и съдии!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
XORA TRIABVA DA SE POLGEDNEM OT DALEKO I DA SE VIDIM KOLKO SME NESHTASNI;TO MAI SKORO IMASHE KLASACIA I SME NA POSLEDNO MIASTO.
58
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На некадърния варненски кмет да му дадат кирка и лопата, да ходи да чисти *** и строителни отпадъци до припадък .А не само да му работи плювалника !
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Портних не само трябва незабавно да подаде ОСТАВКА, а да бъде СЪДЕН за смъртта на тези хора. Мисля че в Кодекса има такъв член - за причиняване на смърт, поради неизпълнение на служебните си задължения.А със сигурност е взимал заплата през всичките тези години, и то може би от няколко места.*** !
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега дали ще си почистят деретата? Дано, може и да се окаже всяко чудо за три дни, до следващ подобен случай.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
male male -kakva darzava be *** my stara -zavali dazd i xop zapyshvat se dereta -zavali i xop istrebitelite ni nemogat da litnat : ve4e kato zavali i me vashta shybeto: AMA EDNO NE RAZBIRAM ZASHTO ROMITE SI STROIAT KASHTI. SHTO NE XODAT DA ZIVEAT PO XOTELI I RESTORANTI .