При 35 л/кв. м: 140 млн. литра на час са минавали през Аспарухово

Доброволци и затворници помагат в разчистването в района на бедствието
Обновена: 20 юни 2014 13:10 | 20 юни 2014 12:18,
28
При 35 л/кв. м: 140 млн. литра на час са минавали през Аспарухово
Снимка: Булфото

При валежи от 35 литра на кв. м, през дерето в "Аспарухово" за 1 час преминават около 140 млн. литра вода. Това коментира експертът по свлачища и укрепване на територии в община Варна Олег Колев, цитиран от общинската администрация.

Водосборната територия на т.нар. западен отводнителен канал - дерето, по който преминава ул. "Горна студена" в "Аспарухово", е около 4,5 кв. км. За 1 час, при констатирани валежи от 35 литра на кв. м, през цялата територия преминават около 140 млн. литра вода, които не могат да бъдат поети от канала, обясни Олег Колев.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология през последните 24 часа във Варна валежите са достигнали 74 л/кв. м.

Според Колев огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето са предпоставки за образуване на високи заливни вълни.

Природното бедствие може да провокира и други прояви на негативни геодинамични процеси - срутища, свличания и др., предупреди експертът.

Междувременно продължава разчистването на бедстващия район "Аспарухово", който бе наводнен след вчерашния пороен дъжд, съобщиха от общината. Включили са се аварийни групи, фирми и десетки доброволци.

Помощ оказват и 50 лишени от свобода с леки присъди. Фирмите разполагат с по два багера и два камиона.

До 10.00 часа повече от 30 доброволци се бяха организирали във фейсбук и потърсиха община Варна за осигуряване на работа в бедстващия район.

Автобуси на общинската фирма "Градски транспорт" превози хората от центъра до "Аспарухово". От ВСУ "Черноризец Храбър" работят доброволно 20 души, 18 младежи от СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" и момчета от Националното сдружение на сираците също се включиха в помощ на пострадалите.

От фирма осигуряват пакети със суха храна, които ще бъдат раздавани в пунктове в центъра, в кметството и на ул. "Розова долина"; храни, напитки, облекло и ботуши дарява търговска верига. Частна детска градина и училище предлагат безплатно превозване на до 50 деца, изхранване и гледане.

Център "Майка и бебе" не е наводнен, осигурена е храна за пребиваващите. Пунктът от кухнята "Вяра, надежда, любов" работи и хората ще получат храната си. Поликлиниката е с наводнен подземен етаж, достъпът до онкоболницата е затруднен, но в здравното заведение има ток.

Електрозахранването на района ще бъде възстановявано постепенно.

В районното кметство на "Аспарухово" е сформиран кризисен център, където всеки може да потърси помощ или информация как да помогне. Екипите и доброволците в "Аспарухово" имат нужда от гумени ботуши, съобщиха от районната администрация.

Директорът на ВиК – Варна опроверга информацията, че резервоарът на дружеството, който е над бедстващия район, се е скъсал и е предизвикал наводнението. В района работят 15 екипа и 5 канални машини, които са оборудвани с помпи за отводняване на обществени сгради и частни имоти, багери и камиони за изнасяне на отпадъците, съобщи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** moreto net/ ***.php?n=255349
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това най-вероятно са пълни лъжи, очевидно дерето което е предвидено за тая цел и напълно достатъчно е било запушено напълно, всъщност то един вид е отклонено в квартала, за да се застрои.
18
0
 
5
 
! Отговори
трезвомислещ преди 9 години
Хайде да спрем с това БСП , ДПС , ГЕРБ и т.н кой е виновен за алчността на хората да застрояват всяка педя земя ? То не е застрояване по планините , то не е покрай язовирите че и плажната ивица има стара приказка ще , където е текло пак ще тече т.е дерето , реката , морето колкото и да го заграждаш то рано или късно ще си вземе своето и да се молим на Господ да не тръгва морето с някоя по - голяма вълна че , тогава колко ли жертви ще има с това застрояване на плажните ивици
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като отидоха всичките пари на държавата за една келява магистрала за да може каката на ББ да си кара тирчетата към пристанището си пари за канала няма да има. иИ в бъдеще няма да има.
16
1
 
2
 
! Отговори
? преди 9 години
Така е, ако вали на бетонна площадка. Не се ли просмуква вода в земята?
15
0
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
140 000 000 литра са 140 000 тона вода ! Нещо много ми се струва за един час ???
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гнусни лъжи. 35 л/кв. метър, но това не е в секунда бе хора. Я се стегнете малко. Всеки е виждал през живота си порой. Колкото и да вали, водата се изтича. Може да се покачи нивото на водата по улицата, в коритото на река, в дере, но чак пък 3-4 м. Че то да не е имало бент, който да спира водата или да е паднала язовирна стена. Причината според мен се скрива.
13
6
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До От селоБРАВО НОМЕР 8 ТОЧНО ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!КАНАЛ ТЕ ИЗОБЩО НЯМАТ ЗА ОТВОДНЯВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И КОЙ Е ВИНОВЕН НЕ Е ЛИ ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ И КМЕТА НА ВАРНА И НО РАЙОНА!!!!ТОВА СА ОСНОВНО ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ГЕРБ И ПРЕДИШНИЯ КМЕТ!
12
2
 
6
 
! Отговори
Варненец преди 9 години
Какви 35 литра бе!!! Очи нямате ли!!! Това си беше направо потоп - не само Аспарухово, а из цяла Варна. Има и снимка от НИМХ на апаратурата - 107 литра, само за два часа.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тежко и горко на Аспарухово като чух,че и Басейновата дирекция-един паразитен израстък на софийската администрация във Варна ,била на "денонощен режим"=както казва новия хал хабер синяма министър.Абе минисътрче,какво ще ти помогне тази дирекция,трябват мотопомпи и техника.Онези нека си стоят по бюрата и да броят мухиите-основното им занимание.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това за затворниците - Цвъцко не се ли е включил?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последно -колко л/кв.м.са били вчера валежите?То и 5 л са много за българския ген,но уточнете все пак.Единствената "нация"в света,която не може да се обедини поне за да оцелее от завист,тъпотия и оскотяване.
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавна оставка на Портних.
7
11
 
11
 
! Отговори
Рамбо преди 9 години
Е ДОБРЕ, ДЕ! Портних като видя бедствието що не се обади на Бойко? И го докара с първия самолет във Варна? Бойко щеше с голи ръце да премести облака над Аспарухово, щеше да го натика в морето и готовооо, наводнението щеше да спре. Нямаше да има загинали, нямаше да обявим и траур. А можеше и облакът като види, че идва Бойко да се скрие над морето от страх и да избяга по най-бързия начин. Защо бе Портних? Що не викна Бойко, Генерала?
6
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Добре Странджа, разбрахме, че си достатъчно гнусен провокатор, колкото и да се криеш зад анонимния си ник.
5
2
 
10
 
! Отговори
От село преди 9 години
напишете в Youtube ЕДНА ОТ ВЪЗМОЖНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА НАВОДНЕНИЕТО и вижте клипчето и какво се е случило с дерето през годините.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Нали не мислиш , че става дума само за площта на дерето - водата идва от целия регион на дерето.
3
18
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ЧАК ОТ ТАЯ ГОДИНА АПРИЛ СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ПРЕВЕЖДАТ ПАРИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КАНАЛИТЕ НА РЕКИТЕ!!!!ЕТО ТОВА СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** УПРАВЛЯВАЛ НЯКОГА БЪЛГАРИЯ!
2
19
 
20
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
обясни Олег Колев.ГЕБРЕРИТЕ ЛЪЖАТ КАКТО ВИНАГИ!!!!КАНАЛА НЕ Е ПОЧИСТЕН И СЕ ЛЪЖЕ ДА СЕ ЛЪЖЕ ЯКО ЗА ДА СЕ ЗАМАЖЕ ПОЛОЖЕНИЕТО И ДА НЕ ЛИНЧУВА НАРОДА КЛЕТА ПОР ОТ ГРОБ!!!!
1
3
 
37
 
! Отговори
Затвор или изселване преди 9 години
Незаконната сеч понякога е равна на убийство. Дървената мафия е турско-червена.