Мините са готови за евентуални наводнения

Направена е извънредна проверка заради дъждовете
0
Мините са готови за евентуални наводнения
Снимка: Булфото, архив

Предприятията за подземен добив у нас като цяло имат готовност да се справят с опасностите от наводнения дори при сериозно завишаване на количеството валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда.

Работодателите са предприели превантивни мерки във връзка с обилните валежи и предполагаемия голям водоприток към мините.

Това показват резултатите от проверките на Инспекцията по труда в 15-те работещи мини у нас.

Извънредната инспекционна кампания е била организирана заради усложнената обстановка в страната след продължителните валежи.

Проверките са установили, че всички 15 дружества, които извършват подземен добив на рудни и нерудни полезни изкопаеми и въглища, имат готовност да поемат водопритоци, много по-големи от максимално регистрираните за май. Анализът на данните показва, че водопритокът през май значително превишава регистрирания през септември 2013 г. Аналогични са данните и от другите предприятия, за които са предоставени такива.

Където се налага, са изградени водоотвеждащи системи чрез подземни канали, канавки, бетонни стени, висящи тръбопроводи и др., чиято цел е да ограничи до минимум постъпващата вода в подземните изработки, пише в съобщението.

Рудниците в близост до реки са подсигурени срещу високи води на водните басейни чрез временни диги около входовете. Във всички предприятия за подземен добив има установена практика да се извършват периодични прегледи на крепежите и състоянието на изработките.

Въпреки добрата подготовка, са били установени и единични нарушения. На някои места не се извършва измерване на притока на рудничната вода, се посочва в съобщението.

В един рудник не се ремонтират своевременно аварирали помпени агрегати, в резултат на което броят им в определени периоди пада под необходимия минимум. Не е осигурено резервно електрозахранване на помпените агрегати за част от един рудник.

В друг не се води документация за надзора на помпената станция. Установен е корозирал основен тръбопровод на водотливната система, който не отговаря на изискванията за безопасност и здраве при работа.

Установени са и други нарушения по безопасността на труда, които не са свързани с осигуряването на водоотлив. По време на проверките са съставени пет акта за спиране на машини, съоръжения и работни места, както и два за установяване на административно нарушение на длъжностни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари