Размерът на щетите след потопа в община Велико Търново е над 20 млн. лв

Засегнатите имоти в общината са 171, съобщи кметът на града
26 юни 2014 17:25,
0
Размерът на щетите след потопа  в община Велико Търново е над 20 млн. лв
Кметът на Велико Търново Даниел Панов, Снимка: Булфото, архив

Общият размер на щетите за община Велико Търново след наводнението през миналата седмица е над 20 млн. лв., съобщи кметът на града Даниел Панов.

На вчерашното заседание на Министерския съвет кметът е представил доклад за състоянието и оценката от щетите до момента, уточниха от администрацията.  В доклада са посочени най-неотложните мерки, които трябва да се предприемат, за да се предотвратят възможните поражения от следващо покачване на водите в реките Янтра и Белица.

Подготвени са шест проекта за почистване на речните корита,  които очакват финансиране от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, отбеляза Панов.

Той обобщи, че от направените до момента огледи засегнатите имоти в общината са 171. От 40 къщи във Велико Търново до момента са оценени 23 сгради, като щетите са за 62 300 лв. В Килифарево от описаните 46 имота, щетите на 41 са за 241 226 лв.  В Дебелец пострадалите къщи са 85, за 78 от тях са съставени протоколи за щети от 290 622 лв.

Прогнозата за щетите само на жилищните имоти ще бъде не по-малко от 1, 2 млн. лв, посочи той.

Даниел Панов съобщи още, че ще са необходими между 3 и 4 млн. лв. за неотложни укрепителни дейности и почистване на речните корита в общината.

Кметът е поискал финансиране от 1,4 млн. лв. за спешни възстановителни дейности за разрушени от наводнението общински пътища, канавки, подпорни стени и укрепления. За 21 отводнителни съоръжения ще са необходими близо 840 000 лв., а за строително-ремонтни дейности по 19 засегнати улици - 2,18 млн.лв.

Като член на УС на НСОРБ Даниел Панов е провел разговор с премиера Пламен Орешарски за отпускането на средства за подпомагане и на общините Варна, Добрич и Дряново, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари