Наднормени нива на метали има във водоеми край Стара Загора

Екоактивисти са открили олово, хром и манган
3 юли 2014 13:58, Анисия Иванова
1
Наднормени нива на метали има във водоеми край Стара Загора
Снимка: архив Булфото

Наднормени нива на олово, хром и манган са установили изследвания на екоорганизацията "Грийнпийс" във водоеми, близки до топлоцентрали в района на Стара Загора. Това съобщи на пресконференция в БТА д-р Филка Секулова от екоорганизацията.

Наднормени стойности на олово са регистрирани във всички водоеми, като най-високо е нивото в яз. Ковачево, посочи Секулова.

По думите й са замърсени още р.Соколица, яз. Розов кладенец. Интересно е какво се случва с кладенците, каза още тя. Въпреки това тези водоеми се използват за риболов, а вероятно и за напояване, защото наблизо има слънчогледови плантации, алармираха екоактивистите.

Според тях е наложително ускореното затваряне на всички морално остарели мощности, които разполагат с неадекватни или недостатъчни сероочистващи инсталации и екологичен контрол. Като примери те дадоха ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица-3" - Димитровград.

Половината от парниковите емисии у нас са свързани с горенето на въглища в ТЕЦ, каза Секулова. Тя цитира данни на БАН, според които през следващите години се очаква намаляване на речния отток, особено в Югоизточна България.

Данни на НСИ сочат, че през последните години се използва все повече вода за охлаждане в енергетиката. Според екоактивистите това налага преосмисляне на държавната енергийна политика. Българските ТЕЦ отделят и 270 кг живак годишно, по данни на МИЕ, каза Генади Кондарев от сдружение "За Земята". По думите му не се мисли навреме за алтернативна заетост заради предстоящото затваряне на ТЕЦ, в изпълнение на евродирективи. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ПРАТЕТЕ *** ДА СИ НАБЕРАТ ЦВЕТНИ МЕТАЛИ БЕ. А ТЕЗИ КОИТО СА ГИ ИЗПУСНАЛИ В РЕКАТА ДА ПУСНАТ ОЩЕ ЧЕ НЯМА ДА СТИГНАТ ЗА СИЧКОТО ***.