20-30 хил. лв. ще струва почистването на дерето в Аспарухово

В момента в голямото дере работи тежка техника
Обновена: 7 юли 2014 14:56 | 7 юли 2014 14:44,
4
20-30 хил. лв. ще струва почистването на дерето в Аспарухово
Снимка: Булфото, ахрив

Между 20 и 30 хиляди лева ще струва почистването на голямото дере над квартал "Аспарухово", съобщи днес във Варна зам.-директорът на Североизточното държавно предприятие - Шумен Александър Пенков.

По думите му горските служители са се включили в разчистването на района веднага след бедствието на 19 юни. Освен коли с помпи са били осигурени и хора, които да разрязват и разчистват падналите дървета.

Още по темата
В момента в голямото дере работи тежка техника. Според Пенков идеята е след разчистването му то да стане абсолютно проходимо и да не създава проблеми при евентуални бъдещи големи валежи.

Той посочи, че преди 19 юни дерето не е било задръстено. По думите му придошлата вода е довлякла дървета, коренища и клони. Пенков потвърди, че незаконна сеч в гората над "Аспарухово" тече от години.

По данни на горското стопанство във Варна за последните три години на бракониери са съставени актове за 520 кубика дърва. Има 10 ефективно осъдени нарушители, а от началото на тази година присъдите са четири. Наказанието е най-често пробация.

До края на седмицата или най-късно следващия понеделник бедственото положение в "Аспарухово" може да бъде отменено, допълни областният управител на Варна Иван Великов, цитиран от БТА.

Неговата оценка беше, че темповете на работа в квартала намаляват все повече. Той посочи, че е задължително да се доизчистят, измият и дезинфектират улиците в района.

Великов допълни, че община Варна все още не е готова с окончателните данни за размера на щетите от бедствието. По думите му такава информация вече е предоставена от Аксаково и в няколко от селата в общината е започнало възстановяването на улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: дереАспаруховоВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДере в България се разбира сухо речно корито, което се изпълва с вода само при големи валежи.
2
0
 
1
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
След дъжд качулка!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дере значи река за ваши сведения