Хазната виси с 1,8 милиарда лева

МФ: Най-лошо върви събирането на ДДС
Обновена: 8 юли 2014 07:36 | 8 юли 2014 07:21,
25
Хазната виси с 1,8 милиарда лева
Снимка: aрхив, Reuters

Очертава се драматично неизпълнение на приходите в бюджет 2014. Ако не се вземат спешни мерки, хазната може да приключи с дупка в данъчните постъпления в размер на близо 1,5 млрд. лв., става ясно от данните на финансовото министерство към май, е водещата новина на "Труд". Ако към това се добавят и около 300 млн. лв., колкото ще глътне актуализацията на бюджета на Здравната каса, излиза, че хазната виси с около 1,8 млрд. лв. 


Тази година по план фискът трябва да събере с 2 млрд. лв. повече данъчни приходи в сравнение с м. г. За първите пет месеца обаче увеличението е с едва 246 млн. лв. Ако събираемостта върви със същите темпове и през втората половина на годината, събраните налози ще са с едва около 500 млн. лв. повече от м. г. вместо планираните 2 млрд. лв. 

За сравнение 2013 г. също завърши със сериозно неизпълнение на данъчните приходи - 500 млн. лв. спрямо актуализирания бюджет, но то беше компенсирано и до втора ревизия в края на годината така и не се стигна.
Ако очертаващото се неизпълнение на приходите не се компенсира, то ще увеличи дефицита над заложените 1,5 млрд. лв. или 2% от БВП, констратира всекидневникът. 
 
Максималният дефицит, който може да си позволи България, ако не иска да влезе в процедура по свръхдефицит от страна на Брюксел, е 3% от БВП или около 2,3 млрд. лв. Според експерти неизпълнението на приходите ще доведе до рязко свиване на разходите през второто полугодие. В момента те вървят по план.
 
Най-лошо върви събирането на ДДС, сочат данните на финансовото министерство. При заложено превишение от 915 млн. лв. за годината до момента данъчните и митничарите са събрали със 115 млн. лв. по-малко.
Изоставане има и при акцизите, където от превишението от 322 млн. лв. до момента са реализирани само 49 млн. лв

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: бюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BUDA ograbi obshto 4 milqrda, 1.5 milqrda prehvurli otbZdravnata kasa v budjeta. Zashto se mulchi I ne se potursi smetka nabtozi bolnik koito za da doide na vlast e gotov da zatrie dirjavata. I kato gledam kolko kretena im koito iskat tva govedo u vlastta se pitam, *** li sa ili sa plateni? Stanishev nai-posle si zaminava nqma li I BUDA AGENTA da se mahne da ostavqt normalni hora da doidat v uprsvata a ne bivshi komunizi I partiini sekretari ili tehnite otrocheta.
19
2
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
паркингът,който гледаш,е със служебните коли на полицаите,а не с частните
18
1
 
6
 
! Отговори
макето преди 9 години
пука ми на чорапите я имам къде 200 лв да изкласим до нова година
17
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо никой не се интересува от 1,5 милиарда от здравната каса, които ББ и Симо гепиха?
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При военен режим Пиночет, щеше да има мнооого повече приходи!
15
9
 
11
 
! Отговори
celsius преди 9 години
До НФБИскам да погледнеш само един паркинг на Болница и паркинг на районно или поделение където има,че те не останаха.Паркинга на ВМА примерно е като на мутренска сватба джип до джип,лимузина до лимузина.А богатите старшини с по 20000 лв. заем са с Астрички,Пасатчета и много Мегани.
14
4
 
29
 
! Отговори
Някой преди 9 години
И какво сега излиза, че "..пари нема действайте.."Както и предвидих де. То беше ясно от самото начало, че така ще стане, но все пак очаквах пораженията да са по-малки. Като сметнем и заемите и парите за КТБ дето ще ги даде държавата и става ясно, че съвсем си е ....... майката.......Но то от комунист какво друго да очакваш, докато не почнем да ги бесим по дърветата няма да има оправия.
13
3
 
31
 
! Отговори
Комундел преди 9 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ВЪРШИ РАБОТАТА! ХАХАХА
12
2
 
27
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонимеЕДИН СТАРШИНА ВЗИМА ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА ОТ ЕДИН ЛЕКАР СЪС СПЕЦИАЛНОСТНЕ ГОВОРЯ ЗА ОТДЕЛНИ ПРОФЕСОРИ КАКТО НЕ ГОВОРЯ И ЗА ВИСШИТЕ ПОЛИЦАИ,,НЯМА ДРУГА СТРАНА В СВЕТА С ТАКЪВ ПАРАДОКС ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СТРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
11
2
 
18
 
! Отговори
Печатница преди 9 години
До ФИНАНСОВ ПЪНКАРАмериканците не ги гледай те ще пуснат печатницата и ще си ги напечатат, ами ние какво ще пуснем!
10
7
 
25
 
! Отговори
Заем преди 9 години
Ако сметнем и всички заеми, които управляващите взеха за последната година, не ми се мисли колко пари са били откраднати!
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига ривете бе, хубаво ни е при Орешаркин разкриват се работни места и болници, намали тока, качи пенциите, освободи бизнеса от страха, на изборите ще има кибапчета, кифтета и бира безплатно на корем абе направо си е рай!!!! На който не му отърва и риве оставка да си оди на запад едто нема БСП и ДПС, па като затлебете за избори ще ви намерим!!!!
8
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За *** и полицаи отиват над 4 милиарда лева годишно, и от едните, и от другите полза няма никаква. Просто се развъждат едни необразовани и първични ***.
7
13
 
12
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
1.8млрд са нищо !!! Трябва да следваме нашите приятели хамериканците дето са с над 20трилиона$ на червено !
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много крадлива пасмина сме това българчетата.Бай ***,когато трябва да изработим някого или да ударим келепира и Анрешковци,когато трябвада се отчетем за нещо. Иначе сме на-големите патриоти,даваме мило и драго да се направим на такива,каквито не сме,ама докопаме ли се до властта,елате ни вижте! А като паднем се сгъваме,като бити ***! Гнусни и неприятни сме от всякъде!
5
5
 
7
 
! Отговори
dds преди 9 години
Ako ima slabo potreblenie, I DDS e po-malko.
4
5
 
37
 
! Отговори
men преди 9 години
защо спим а не ги проснем, по булевард брйксел и после по цариградско та чак до жълтите павета, на всеки 5 метра черна бесилка, и ги нареждаме по хронологичен ред всичката *** от последните 25 години - политици, всичии полицаи, съдии, прокурори, адвокати на мутри, мутри и т.н. за цвят може добавим и няколко посланника начело с уорлик. после ги оставяме да съхнат и да видите как щ светнем за има нема 6 месеца.
3
16
 
8
 
! Отговори
men преди 9 години
охазарски и *** в люта битка за това кой ще крадне повече и ще нанесе по големи вреди на народа като същевременно ще се надупи най много и на американците и на руснаците и и на турците и на еврогейците.
2
8
 
31
 
! Отговори
rosho преди 9 години
Грозният и *** електорат не разбра, че всеки път, когато любимците им са на власт, нещата много се омазват.
1
5
 
20
 
! Отговори
акуд преди 9 години
не събраните данъци от ромити са тези висящи липси и те няма да тежат на гърба на Българите