Студ и градушка съсипаха кайсиите край Силистра

Реколтата е с 250 кг по-ниска
11 юли 2014 12:29,
4
Студ и градушка съсипаха кайсиите край Силистра
Снимка: архив Impact Press Group

Над 850 дка кайсиеви насаждения в Силистренско няма да дадат реколта. Те са унищожени от измръзвания и градушка, става ясно от справка на областната земеделска дирекция.

Още по темата
Средният добив от кайсиите от 670 килограма, което е с 250 килограма по-нисък от миналогодишния. Качеството на плодовете също е влошено. Това създава затруднения на Опитната станция по кайсия, защото част от нейната издръжка се осигурява от тези насаждения.

Реколтата в една трета от площта на плододаващите градини е пропаднала и голяма част от плодовете, заради поражения от градушката, имат ниска пазарна стойност и се берат за преработка, съобщава БТА.

На практика поражения от измръзвания и градушки са нанесени в над трийсет на сто от опитните насаждения. Средният добив от черешите в Силистренско е 330 килограма, от вишните - 216 килограма, и от прасковите - 440 килограма от декар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кайсииСилистрареколта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тези глупости, аз имам една череша в двора, всяка година дава не по-малко от 80-100 кг.Вярно, че има много масраф и е трудно отглеждането, но природата е щедра.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ракия тази година
1
2
 
6
 
! Отговори
земеделец преди 9 години
няма да пращам кайсии на селяните в София . да им дойде акъла в главата.