ДНСК: Незаконното строителство е довело потопа в "Аспарухово"

Няма доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир
Обновена: 14 юли 2014 19:18 | 14 юли 2014 18:07,
71
ДНСК: Незаконното строителство е довело потопа в "Аспарухово"
Снимка: Булфото, архив

Незаконното строителство и замърсяването на дерето с битови и строителни отпадъци са основните причини за бедствието и човешките жертви в квартал "Аспарухово" във Варна. Това обяви архитект Николай Христов от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), който обобщи резултатите от проверката в засегнатия квартал, цитиран от bTV.

Още по темата
Проверката беше разпоредена на 20-и юни след катастрофалното наводнение във варненския квартал.

100% от къщите в дерето на „Аспарухово“ са незаконни, съобщава Христов. Мястото им не е било там и това е основната причина да има човешки жертви при потопа от 19 юни, показва проверката на ДНСК по случая.

Другата основна причина е голямото количество строителни и битови отпадъци от двете страни на дерето. Силният порой ги е повлякъл и те са образували тапа, която в един момент е избила и е помела къщите.

Оказва се, че по действащия регулационен план от 1978 година цялата зона, застроена сега с къщи, е била предвидена за озеленяване.

В същото време (и въпреки твърденията на ДНСК, че всички постройки са незаконни), голяма част от жителите на най-пострадалите от потопа улици (където има и канализация) твърдят, че разполагат с всички строителни книжа за домовете си.

„Проблемът с отстраняването на къщите е колкото законен, толкова и морален“, отбеляза Николай Христов. По думите му е трудно да се вземе решение за премахване на незаконните постройки, защото така заселилите се хора ще останат без жилище и могат да осъдят страната в Страсбург, че ги е лишила от дом, без да им предостави друг.

Решението било в намиране на т.нар. фондови жилища, в които семействата да се настанят и междувременно къщите им да бъдат премахнати.

От ДНСК посочват, че няма никакви доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир над Аспарухово, които също да са оказали влияние върху трагедията.

Още икономически новини четете Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
супер-анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Аве мозък, бедствието беше не дъждът, а наводнението!Определено май неправиш разлика !Слабоумен *** !
6
1
 
12
 
! Отговори
zz преди 9 години
АЛИЛУЯ , Намериха го !!!Чиновниците са готови и майка си да обвинят , само те да спасят жалките си кожи !!!СРАМ МЕ Е ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!
5
0
 
29
 
! Отговори
Негърчо преди 9 години
100% от къщите в дерето на Аспарухово са незаконни, съобщава Христов. Мястото им не е било там........Е като са незаконни кои им е направил канализация , кой има е поставил стълбове и жици и електроснабдяване , кой има плаща на тези роми детски и безработни и др. социални помощи дето са 'незаконно живеещи във Варна''????? КОй ???? КОЙ ??? искаме одговор
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ДНСК: Незаконното строителство е виновно за потопа в "Аспарухово""Сякаш незаконното строителство влияе на климата. Тия от ДНСК са абсолютни ***. Като е можело незконното строителство да причини наводнение защо не са протестирали против него, когато им е било работа, а сега.
3
0
 
29
 
! Отговори
Студент преди 9 години
Нямало доказателства за незаконна сеч?! Че нали хорта всеки ден са виждали "ония с характерните за тях особености" да изкарват една камара изсечени дърва от там, как да няма доказателства?!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В общината пише - зелени площи.......хората размахват акт 16......кой прав кой крив?!!!
1
8
 
6
 
! Отговори
Кой, Мой, Гной ? преди 9 години
И ДНСК се атакизираха!