ДНСК: Незаконното строителство е довело потопа в "Аспарухово"

Няма доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир
Обновена: 14 юли 2014 19:18 | 14 юли 2014 18:07,
71
ДНСК: Незаконното строителство е довело потопа в "Аспарухово"
Снимка: Булфото, архив

Незаконното строителство и замърсяването на дерето с битови и строителни отпадъци са основните причини за бедствието и човешките жертви в квартал "Аспарухово" във Варна. Това обяви архитект Николай Христов от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), който обобщи резултатите от проверката в засегнатия квартал, цитиран от bTV.

Още по темата
Проверката беше разпоредена на 20-и юни след катастрофалното наводнение във варненския квартал.

100% от къщите в дерето на „Аспарухово“ са незаконни, съобщава Христов. Мястото им не е било там и това е основната причина да има човешки жертви при потопа от 19 юни, показва проверката на ДНСК по случая.

Другата основна причина е голямото количество строителни и битови отпадъци от двете страни на дерето. Силният порой ги е повлякъл и те са образували тапа, която в един момент е избила и е помела къщите.

Оказва се, че по действащия регулационен план от 1978 година цялата зона, застроена сега с къщи, е била предвидена за озеленяване.

В същото време (и въпреки твърденията на ДНСК, че всички постройки са незаконни), голяма част от жителите на най-пострадалите от потопа улици (където има и канализация) твърдят, че разполагат с всички строителни книжа за домовете си.

„Проблемът с отстраняването на къщите е колкото законен, толкова и морален“, отбеляза Николай Христов. По думите му е трудно да се вземе решение за премахване на незаконните постройки, защото така заселилите се хора ще останат без жилище и могат да осъдят страната в Страсбург, че ги е лишила от дом, без да им предостави друг.

Решението било в намиране на т.нар. фондови жилища, в които семействата да се настанят и междувременно къщите им да бъдат премахнати.

От ДНСК посочват, че няма никакви доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир над Аспарухово, които също да са оказали влияние върху трагедията.

Още икономически новини четете Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това,че имат,,книжа,, не значи,че няма да има дела и срещу подписалите тези ,,книжа,,
46
0
 
2
 
! Отговори
Нели преди 9 години
Докога ще търпим и колко пари ни струва отглеждането на *** племе.Знаете ли как изсичат хубавия някога Западен парк.Строят незаконниколиби там а кмета а кмета Чакъров въобще нехае.От цяла България са тук коне каруци кражби *** дори убииства.ДОКОГА?
45
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До АнонименМи аз си се боря бе, как няма значение.... А за мренето няма да е скоро......
44
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До ÖЗа лудия си прав! С другите две обаче май описваш себе си.....
43
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ако има незаконен строеж трябва да се събори без значение дали хората ще останат без жилище. Трябвало е да МИСЛЯТ преди да построят незаконния градеж и тук пак е виновна ДЪРЖАВАТА защото ако си гледат работата ТОВА НЯМАШЕ ДА СТАНЕ.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно ли е, че в момента *** бият варненския зам. кмет и не разрешават да им събори незаконните коптори? В някой сайт ли е качена новината, която изведнъж плъзна навсякъде? Някой знае ли нещо?
41
2
 
0
 
! Отговори
Ö преди 9 години
До НякойТака е. От лудия, пияния и чумавия всички бягат.
40
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До емигрирамБягай щом искаш, аз не бягам, от мене бягат.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАК СТАВА 7метрово цунами без да има отворени естествени ЕЗЕРА?
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо потулиха случая с немърливоста на КМЕТА оставил ЕЗЕРА в свлачища над ВАРНА!ДОЛЕН НАРОД СА българите и умрелите са виновни де ба вашта мамка...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Водата е тръгнала от 5километра над ВАРНА има ЯМА после ПОДЕЛЕНИЕ с дървета ями коренислед като се отварят става вълна УБИЕЦ носеща дървета кал тухли всичко това го има в "you tube"снимано от младежи минаващи по пътя на водата 5километра над квартала преди поделението още...Там е като празен ЯЗОВИР сега !
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и най накрая виновни ще се окажат ...загиналите!
35
1
 
4
 
! Отговори
rustam преди 9 години
До vlado 44 колега, ти добре ли си да пуснат журналисти във военно поделение? военна прокуратура дали или не е започнала разследване не се отчита на журналисти не ги бъркай с дрпутатите те все пак си има военна тайна военна прокуратура и съд. а къде точно е поделението точно не помня и как се казваше а за къщите отнесени ако си от аспарухово *** и ги виж как са строени те там от тарафа пак леко се разминаха а максуда не е ли същата.
34
2
 
4
 
! Отговори
vlado преди 9 години
А защо никой не спомене,че въпросното дере преминава и през поделението което е на 100 метра от първите къщи пометени от пороя.Защо стените на поделението бяха отнесени от пороя?И дали точно тези стени не са образували тапата.Защо военна прокуратура не е започнала разследване?Защо,отказаха да допуснат журналисти вътре в поделението?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземете я разкарайте тая рекламна мизерия от клипборда, че много дразни. Или поне си оправете сайта да работи добре.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До емигрирамИ защо заради 10 000 хиляди хаидуци трябва да напускам странта на дедите си. Не ли по лесно да ги озаптип по един или друг начин.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това е, строиш си незаконно жилище и чакаш държавата да ти даде законно, ако не я осъждаш.
30
6
 
9
 
! Отговори
до помярa преди 9 години
До АнонименГерб е чaст от 25-те години червенa *** в Бългaрия. Рaзбирa се че сa виновни и кaто последни от т1х тря се почне клaнето нa упрaвлявaли политици
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе след 25 години крадене на антинародната червена мафия , ГЕРБ ли ви е виновен за всичко бе , помияли с ***
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
той и кмета на Аспарухово-чистак отвсякъде!!!така е когато хора от другия край на България, без да познават местните проблеми, ГЕРБ ги дарява с упрвл. постове!да не си помисли някой,че въпросния кмет нещо е правил,за да не се случи това страшно бедствие.няма проверки,няма предписания-сигурно и финасиране от Голяма об-а не е искано.то е просто наложително една проверка за това какви хора са назначени там/в км-о/.сигурно ще се разсмърди доста!не излезе поне едно ИЗВИНЕТЕ да каже на хората!