Готвят протести заради забраната за предаване на метали за скрап

От бранша предвиждат фалити и ръст на престъпността
Обновена: 14 юли 2014 14:09 | 14 юли 2014 09:48, Веселина Йорданова
22
Готвят протести заради забраната за предаване на метали за скрап
Снимка: архив, БулФото

Търговци на скрап готвят протести заради новите правила, според които само фирми ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване. От днес те са в сила, а от бранша се заканват да сезират Европейската комисия, защото смятат, че държавата създава монопол в полза на общините.

Още по темата
В сектора предстоят сътресения, предупреждават експерти пред bTV. Те смятат, че всички законни площадки ще затворят и ще се превърнат в незаконни. Другият проблем е, че общините трябва да изградят депа за отпадъците, а това не е направено.

В закона е разписано, че в общинските пунктове металът се предава безвъзмездно, а не за пари. Това ще прати хората, които се издържат с предаването на старо желязо при прекупвачите и търговците на черно.

От асоциацията по рециклиране предупреждават за бум при кражбите на метали, за фалит на законните пунктове и за наказателни процедури в Брюксел заради недомислията в закона.

Надя Съботинова, юрист на Българската асоциация по рециклиране, заяви пред БНР, че ефектът от тази регулаторна мярка е изключително негативен и за граждани, и за бизнес, и за общини.

„За сектора влизането на тази разпоредба е равносилно на колапс. Предвиждаме фалит на много фирми, над 10 000 души ще останат без работа, изчислено е, че около 600 000 души в страната изкарват прехраната си по този начин“, каза Съботинова.

По думите й, когато на тези хора се отнеме правото да си изкарват прехраната и липсва алтернативен вариант, вероятността за увеличаване на престъпността е голяма.

„Те ще предават металите на нелегални площадки. Милиони са левовете, които ще са загуба за държавата. Металообратващите предприятия са обречени на внасяне на скрап. Държавата я грози и наказание от ЕК, защото този закон елиминира действащо разделното събиране“ обясни още тя. Съботинова беше категорична, че срещи промените ще има протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: рециклиранескрап
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Тъпо решение на проблема. Управляващите като крадат от държавата, да ги свалим и да нямаме управление. Вместо да засилят контрола на пунктовете и да отнемат лицензи. Желязо за милиони ще отива по сметищата, защото сме я цъфнали и вързали.
14
1
 
3
 
! Отговори
не съм циганин преди 9 години
И сега к'во,ако си почистя мазето и вилата и събера 10-15 кила железо,нема да мога да го върна и да получа некви кинти за това.Да ви го тура и у тъпия закон.Сега още повече ще процъфти сивия сектор в тази сфера.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига кражби на желязоСтига циганофилска пропаганда преди изборитеЗасрамете сеКой предава желязо?Откъде ще го вземат гражданите?Само *** у нас унищожават всичко,което събираме с къртовски труд и го продават за шише ракия на мафиотите от складоветеЗасрамете се вече
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вьрбан ***---------------Как ще си направиш? Платил ли си си на ония дето позволява или забранява?
11
0
 
3
 
! Отговори
вьрбан циганина преди 9 години
Ще си направя 16 фирми и пак ще си режа тръби и ще си ги продавам...да живей демокрациятааааааа !!!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... правото да си изкарват прехраната"?!?!Пустеят милиони декари държавна земеделска земя - сигурно средство за изхранването и на тези, които "берат жица и джилязу", и на онези, които изкупуват крадения метал! Само едно нещо е нужно, за да се печели от земеделие - КЪРТОВСКИ ТРУД.От тях самите си зависи, дали ще изкарват печалба с труда си, или ще имат пари само за цигари и ракия, набавени им чрез помощите, които държавата къса от залъка на нашите деца.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз протестирам!Протестирам, защото тази забрана не е съпроводена с наредба за национализиране на 90% от досегашните печалби на фирмите, които изкупуват метали за скрап. Изкупуващите много добре знаят, че купуват нещо, което е крадено и по този начин поощряват престъпността!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скрап ще се предава но на държавни фирми а тези мошеници да пият една студена вода
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този закон е ченгеджийски вместо да хващат крадците на метали така е по-лесно
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не разбрах, незаконните скрападжии как ще продадат желязото, ще правят контрабанда на желязо ли ахахха
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По думите й, когато на тези хора се отнеме правото да си изкарват прехраната и липсва алтернативен вариант, вероятността за увеличаване на престъпността е голяма."Съботинова ***, ти сякаш не знаеш, че тоя метал не го произвеждат за да го предават, а го крадат. Тоест извършват престъпления. Даже влакове дерайлират.Ти нормална ли си ?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първите коментари, който прочетох са на хора напълно незнаещи и очевидно не разбиращи. Този закон беше предложен и приет от господата от ГЕРБ и само техни фирми сключиха договори с общините, така ще могат да си приберат парите от Европа отпуснати за изграждането на тези пунктове, отделно желязото без пари ще го получават, отделно и еко таксите ще прибират, поне такъв им е замисъла.
3
5
 
12
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Крайно време беше за такъв закон. Нека всеки, който продава скрап, да фигурира регистриран къде, кога и как е продал всеки грам желязо. Да фигурира с трите си имена и адрес по лична карта. И новозакупеното желязо да се пази 3 месеца преди продажба. Ако се разкрие кражба - да се види кой е продал краденото и съд. Но според мен трябва да се плаща. Поне минимално. За да не отидат *** при незаконни скрападжии. И най-важното - да има контрол, здрав контрол и превенция на битови кражби.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че наглите *** ще иска да вкара фирмички-посредници да прибират половината печалба..... Че *** има има... тука спор няма. Но когато решиш да си смениш радиаторите в къщи или да занесеш старият акумулатор на вторични и да не можеш.... това е гавра.За да се спрат краденето на шахти и жици, трябва в пунктовете да има контрол на това какво се връща и да се води прозрачно счетоводство и да се записват данни. Ако нещо е крадено, да се носи отговорност.Забраната не решава нищо
1
2
 
2
 
! Отговори
Пръдлю Посеркофф преди 9 години
Ако на някой много му се ***, да иде в кабинката а не да *** на площада