Орешарски подава оставка утре, НС я гласува в четвъртък

Преглед на печата от днес, 22 юли
22 юли 2014 07:00,
115
Орешарски подава оставка утре, НС я гласува в четвъртък
Пламен Орешарски, Снимка: Булфото

Премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на своето правителство утре според източник от ДПС, съобщава "24 часа". Министър-председателят ще я обяви след последното заседание на своя кабинет.  Депутатите вероятно няма да дебатират оставката, а ще я гласуват в четвъртък.

Въпреки оставката министрите на Орешарски се готвят да заседават и на 30 юли и на 6 август, когато би трябвало да стане и предаването на властта между сегашното правителство и служебното. В кабинета дори са обсъждали вариант да заседават, а служебното правителство да бъде назначено следобед. Все още не е ясно на кого ще се спре президентът Росен Плевнелиев за поста служебен премиер.

Банковата криза навежда на мисълта, че ще се търси финансист. Затова и продължава да е актуално името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков. Христов все още обмислял дали това ще е удачно, пише още изданието.

Сегашното правителство изобщо не трябваше да съществува. То от самото начало изгуби доверието на хората, а без доверие никой не може да управлява, казва в интервю за "Сега" проф. Гарабед Минасян, доктор на икономическите науки. За последните 12 месеца по данни на БНБ 2,1 млрд. евро са напуснали страната. И ако  този процес продължи, става лошо. Изтичането на финансови ресурси увеличава напрежението. След 2008 г. този процес е ясно изразен, имаше известно успокояване, но в последната година  цялата несигурност в България повлия много. Бъркотиите в  Народното събрание влияят. Хората може да не излизат на улицата,но те протестират с парите си, гласуват с парите си. Един от ярките показатели е сдържаното харчене на населението. Депозитите растат, потреблението се свива.

Партията ГЕРБ на Бойко Борисов не е цялата “в бяло” нито  като опозиция, нито като управляваща. Само че разчита на късата  памет на избирателите, коментира "Сега". Ако трябва да обобщим опозиционната дейност на ГЕРБ, тя се изразяваше в бойкотиране назаседанията, разваляне на кворума и процедурни хватки, благодарение на които можем да кажем, че през изминалата година работещ парламент рядко имаше. За сметка на това обаче  депутатите от ГЕРБ се активизираха заедно с уж ненавистното им ДПС за мракобесния текст в Наказателния кодекс, с който да се  затвори устата за всякакви новини, анализи и коментари за  банките, които не изнасят на някого. Към днешна дата Делян  Пеевски (ДПС), Ахмед Доган (почетен председател на ДПС) и  компания не са сред враговете на ГЕРБ. Но те и по време на  мандата му не бяха - скандалните министри от тройната коалиция не бяха разследвани, злоупотребите се замазаха, доста от кадритеси запазиха местата и придобивките. И докато си разменяха по някое устно обвинение или обида, реално ГЕРБ и ДПС никога не се конфронтираха за нищо важно. От тази изходна позиция сега ГЕРБ анонсира триумфалното си завръщане.

"Затвор за банкери, криещи данни? Има резон за такава  поправка в НК", е анализът в "24 часа" на проф. Огнян Герджиков. Юристът коментира трябва ли да се направи поправка в НК за банкерите, които крият данни от БНБ за състоянието на  финансовите институции. Банките са един от стълбовете на всяка  икономика. Затова е важно регламентът за дейността им да не допуска трусове. Правната уредба на банките у нас след 1996-1997 г. е една от най-добрите. Но очевидно има пропуски в контролирането на Корпоративна търговска банка. Вероятно има пропуски от страна на тези, които контролират банките.

Има гласове, които призовават за тегленето на заем от бъдещото служебно правителство. Това означава, че ние не сме парламентарна република. Сключването на заеми става по закон, със санкция на парламента и ако това бъде направено, ще се  окаже, че не сме парламентарна демокрация. Това заявява председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар  Данев, пише "Дума". Има ли политици у нас, които ще поемат такъв риск, пита риторично той.

Ако се вгледаме внимателно в отчетите на статистиката, ще видим, че до май т.г. икономиката ни върви нагоре и изпреварва  средноевропейските темпове, припомня Данев. Това бе в резултат и от действията на правителството на Пламен Орешарски, допълва той. "Убеден съм, че през юни и юли икономиката ще се срине вследствие на политическите крамоли и на общата нестабилност в страната ни. И ако говорим за причините за падането на правителството, най-важната от тях е, че парламентът не работеше", категоричен е председателят на БСК.

"Ще привлека хората с ляво мислене", казва в интервю за "Преса" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Ще присъстваме в  следващия парламент, но в момента не мога да кажа в какъв мащаб, защото цялата атмосфера е много замърсена. Но при положение че всички ни отписват, присъствието на "Атака" ще се отчете като  успех", посочва Сидеров. И допълва, че "Атака" води разговори с леви партии - селско-работнически, комунистически, организации с русофилска насоченост. Тези настроения са много силни в България. В бъдещия парламент сътрудничество от страна на "Атака" може да се случи само ако е ясна идейната основа.

Разрушиха 35 незаконни къщи. Роми браниха домовете си в сарозагорския квартал "Лозенец" с камъни и тухли, двама полицаи и един жандармерист бяха леко ранени, пише на първа страница "24 часа".

"Булдозерите не са решение", коментира "Стандарт". Аргументите, че най-после се е намерил един смел кмет да приложизакона, са разбираеми. Но все пак на ромите от съборените къщи  трябва да се предложи някаква алтернатива. В противен случай се  задава екшън без край, който родните политици няма да пропуснат  да яхнат.

"Бъдещето е в многопартийното управление, Европа също го  показа", казва в интервю за "Монитор" Искра Михайлова, председател на комисията по регионално развитие в ЕП. "Трябва да приемем факта, че избирателят търси различни решения. Давайки  гласа си за различни партии, създава една палитра от политически сили, които трябва да се научат да работят заедно", отбелязва  Михайлова.

По думите й за България е много важно да участваме в дискусията, в провеждането и реализацията на стратегията за развитието на Дунавския регион - в Северозападния и Североизточния регион е най-високата безработица в България. "Ще направя всичко възможно и в комисията по регионално развитие дасе разглеждат тези регионални стратегии за микрорегионите - Дунавския, Балтийския, а защо не за в бъдеще да мислим и за  Черноморския. С всички въпросителни и проблеми по черноморското  сътрудничество, България е заинтересована да има ясна визия за  Черноморския регион", посочва Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: ОрешарскиборисовГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
19
 
! Отговори
зеузек преди 9 години
Айде, ореховочерепче, подавай оставка! Знаем, че не желаеш, знаем, че още просиш за шанс, но ние такива крадливи лигльовци също не желаем. Не можем повече да носим на гръб престъпната шайка, която ти пише изказванията. А ти дори не можеш да ги прочетеш, сричаш и заекваш. Чупка!!!
40
4
 
18
 
! Отговори
политолог преди 9 години
И какво като Орешарски ще подаде оставка. Той вече си свърши работата , всички около него станаха мултимилионери , а Държавата има вече близо 10 милиарда дълг. Това управление на БСП-ДПС-Атака ще се изучава в учебниците по история като феномен. Как само за една година може да фалираш цяла Държава.
39
5
 
17
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Вече няма файда от оставка. Щеше да има преди 8-10 месеца, сега държавата е съсипана, до гуша в дългове, с фалирало здравеопазване и земедение, спрени еврофондове, провалени проекти и пр.
38
2
 
19
 
! Отговори
74279 преди 9 години
Боже колко *** народ сме тези ни фалираха откраднаха ни и малкото спестявания и си подават оставка след като си изпълниха целта.Искам затвор за тях .Или да се обединим и наемем ловци на глави и за техните семейства да не пропускаме Искров ,Пеевски, Доган ,Топ банкер- Василев(който според мен е партия с Пеевски и ни правят на луди) , Цацаров + цялото упрвляващо правителство -Орешарскина паравана за грабежДругото са прани приказки. След години пак ще ни ограбат ако не ги ликвидираме
37
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Novia kabinet GERB + DPS = " Nacionalno spasenie :)
36
9
 
4
 
! Отговори
Alex преди 9 години
ako alternativata na Oresharski e Boiko Borisov, jalna vi maika :). Za tova ste zle i nqma da se opravite !! Za tova i ne bih se varnal nikoga v BG, prost selqnin ot Bankq upravlqva prost narod!
35
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Орешарски подреди финансите на държавата оставени от Герб в безобразно състояние.А относно Борисов ,олигарсите искат да го върнат на власт,защото той е необразован,простичък,не обича да чете и е лесно манипулируем,кажи му колко е добър и велик и му гледай сеира.Той няма собствено мнение защото няма как да го изгради щом не чете,той слуша какво му казват "някои" си хора и действа интуитивно.Горко ни с такъв човек начело на държавата -голямо его без покритие.Иначе е устат и циничен.
34
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ХА утре пак да гласуваме за бсп и дпс.........МНОГО скучно ще ВИ бъде ако ИЗБЕРЕТЕ ГЕРБ
33
3
 
6
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Дъли ще съберат кворум? както казва тиквата кворумът е задължение на управляващите, а ако то не дойдат .....
32
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Разкарахме ГРОБ, сега и БСП, остана ДПС!Браво, Българи !!
31
8
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
НАЙ ПОСЛЕ ОТ УТРЕ ИДВА ЛЯТОТО И ЩЕ РАЗБЕРЕМ ЧЕ ПРИЧИНА ЗА ЛОШОТО ВРЕМЕ Е ЛОШОТО УПРАВЛЕНИЕ .....Т.Е -ПРИРОДАТА НЕ ТъРПИ НЕКАДЪРНИЦИТЕ ,,обива ги с градушка''А НЕ С КАМЪНИ
30
6
 
11
 
! Отговори
паднишев + прасан преди 9 години
дойдохме , обрахме и се омитаме към Брюксел сбогом и със здраве гласувайте пак за нас за да ви заробим с още 10-20 милиарда заема за една година
29
8
 
11
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Урааааа,най-после тоя Орешарски ще си ходи!!! .ати и некадърника,да им имам експертите на червените ***!!!
28
4
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Тези какво чакаха досега? Да оберат банката и да оставят проблема на следващите?
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От утре дори времето го дават да се оправи!
26
7
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Вехтошарски!
25
6
 
15
 
! Отговори
политолог преди 9 години
И какво като подаде оставка. Той вече си свърши работата , всички около него станаха мултимилионери , а Държавата има вече близо 10 милиарда дълг. Това управление на БСП-ДПС-Атака ще се изучава в учебниците по история като феномен. Как само за една година може да фалираш цяла Държава.
24
9
 
14
 
! Отговори
bg преди 9 години
С ТАЯ ЕХИДНА УСМИВКА ,ЦЯЛА ГОДИНА СЕ ПОДИГРА НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ТЯ КАЗВА ,,***, *** СТЕ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ЩОМ ОСТАВЯТЕ ДА ВИ НАРИЧАТ МАЙМУНИ''
23
8
 
12
 
! Отговори
bg преди 9 години
Най-после АГОНИЯТА на това калпаво правителство което НЕ МОЖА да изпълни партийното порачение на БСП Да ПРЕВАТИЗИРА скътаните парички на,, НЕЩАСНИТЕ /лакоми/ богаташчета НЕ СЕ СБЪДНА,,,,,,РАДОСТ за НАРОДА че още има здрав разум и недопусна ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО на века .ТОВА много ядоса СТАНИШЕВ И БСП ,които снеха доверието от куклата ОРЕШАРСКИ.И вече никой не му ПУКА дали ще дава или не оставка ,тъй като ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА докато не се НАЦИОНАЛИЗИРА ЗАГРАБЕНОТО ОТ ПАРТИИТЕ ,,НА ПРЕХОДА''
22
7
 
17
 
! Отговори
Плъх преди 9 години
Окрадоха и се изнесоха.