Пожарникари и полицаи на протест заради спорна наредба

Проектът предвижда минимално екипите да са само от двама души
Обновена: 26 юли 2014 12:46 | 26 юли 2014 12:46, Екип на Черно море
80
Пожарникари и полицаи на протест заради спорна наредба
Снимка: Булфото

Десетки пожарникари, полицаи и спасители излязоха на открито събрание във Варна, за да изразят недоволството си от методите на работа в системата на МВР.

Конкретният повод за протеста им е проект за наредба, която регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност.

Екип от само двама пожарникари ще доведе до удължаване на времето за реакция. Повишава се рискът както за живота на работещите, така и за хората в беда, обясни Красимир Костов от синдиката на МВР.

Наредбата предвижда още при пожар на закрито екипът огнеборци да изчака втори, който да окаже помощ, а това би забавило спасителната акция. Във Варна например на дежурство са обикновено по трима-четирима огнеборци и още толкова шофьори. Ако избухнат пожари в двата края на града например, те трудно биха се справили с тях, смятат синдикалистите, които настояват за осигуряване на четирима души в екип, или поне трима като компромис.

Те поискаха още да се гарантират здравето и правото на достоен труд на служителите на МВР и в частност на пожарникарите. Според тях думи като „прозрачност“, „социален диалог“ и „грижа“ са празни термини без реално съдържание в системата. Общият брой на пожарникарите у нас е около 8800. От тях 4800 работят на терен.

От вчера спорната наредба е свалена от сайта на МВР за преразглеждане. Ако тя влезе в сила в настоящия си вид обаче, протести ще има в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не зная в другите градове как е, но в София един редови пожарникар взема около 1600лв заплата при това за 14 дни работа (по 12 часа смени). Не бих казал че са малко, още повече че на година я ги вдигнат веднъж за пожар, я не. И обекновено докато стигнат пожарът е угаснал от само себе си.Иначе онзи ден гледах на Попа, как дойдоха две пожарни коли, свръхмодерни на вид с осем човека да гасят един контейнер с ***, който се беше запалил - в началото на Патриарха. Дори ги снимах с телефона.
29
13
 
13
 
! Отговори
gost преди 9 години
имам един приятел в тази система пожарникар иска да попитам тои беден ли е с 2000 лева заплата щото ние сас 280 лева минимална заплата се чудим как да сваржем двата края а пропо и се реве че няма пари аиде да ми обесните каква криза е това като ония дето с поняколко работи имат и те сащите ми реват че сиромаси е да им имам сиромашията
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЯХ ДА ГИ ПОДКРЕПЯ АКО ПРОТЕСТА БЕШЕ СПОНТАНЕН,АМА ТО ОРГАНИЗИРАНА РАБОТА,СИНИ ЗНАМЕНЦА,ТАКА НЕ СТАВА,ТОВА НЕ Е ПРОТЕСТ ,ТОВА Е СЛУГИНАЖ
27
4
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Явно трябва да се вика баш-пожарникаря другаря Б.Борисов!Той ще направи европейска пожарна!Само че му трябват ВРЕМЕ и ПАРИ!Дайте му ги!И чЕкайте!И вЕрвайте!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали всички искахте демокрация и плюехте комунизма че държавата дава работа на народа.Сега защо всички се бутат за държавна работа?Да се намали цялата администрация,която е в тежест на държавата.Има много неефективни служители-на места има по 5 в стая които си бъркат в носа.Да се намали броя на служителите на МВР.От 58000 може спокойно да останат на половината
25
6
 
9
 
! Отговори
патил до неразбрали преди 9 години
Живея в къща паметник на клтурата, гредоред и камък.Виках пажарна, но то беше обяснения по телефона увъртания всякакви!Накрая им казах, че ще им дам всички данни от личната си карта, а те-чакай идваме!Дойдоха след 30 минути и подминаха с висока скорост моят дом, така че трябваше да ги гоня и викам като обезумял след тях!Добре че Господ ни спаси тогава!
24
4
 
12
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
да не забравяме че се прибавят 120 лв. порцион за храна и напитки, още стотина лева за специфични условия на труд, за извънреден труд ,нощните смени, времето на разположение и др. Полицаите без никакъв стаж взимат минимум 800лв на месец.Старите служители прибавят по 2% увеличение за прослужена година.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На редовите полицаи и пожарникари, основната заплата в момента е 612 лв., без добавки за стаж.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Връзки за заплата от 500лв не са нужни,но в частния сектор.ДЪРЖАВНА РАБОТА БЕЗ ВРЪЗКИ-НЯМА
21
5
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Ама ако си толкова недоволен от условията на работа и заплатата ти напусни.Ще има кандидати и то много да са на твоето място,а пък ти ще си тролстваш и няма да имаш грижите които имаш сега.Да,ама не.Няма да мръднеш от там докато не докопаш пенсийката и 20-те заплати.Мишки сте вии,и само се оплаквате че много работите и малко пари взимате
20
9
 
11
 
! Отговори
Бонко преди 9 години
Слушал съм пожарникар да се хвали;остават ми още 15 години лежане до пенсия пък нека ме чака някой да умра-докато работеше незаконно на строеж!
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземете че кандидатствайте в някакви университети първо бе ***..
18
6
 
7
 
! Отговори
препатил преди 9 години
Виках пажарна, но то беше обяснения по телефона увъртания всякакви!Накрая им казах, че ще им дам всички данни от личната си карта, а те-чакай идваме!Дойдоха след 30 минути и подминаха с висока скорост моят дом, така че трябваше да ги гоня и викам като обезумял след тях!Добре че Господ ни спаси тогава!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз лично съм кандидатствал 2пъти за полицай и 1път за пожарникар за ония 500лв и погребението :0) Накрая отпадах на крайното интервю,понеже там се отсяват хората с гръб и тия без.Няма ли връзка-не става баце !
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500лв заплата е на новопостъпил служител. Но още от първата година ги повишават в длъжност за заслуги и заплатата се вдига.Ако пък имаш и "висшо" заплатата е над 1000лв
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и като е толкова гадна работата на полицай военни и пожарникари защо няма свободни места мой познат искаше да става полицай и като разбра колко пари трябва да бутне се отказа
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МирославКонтрола нали вие го налагате?Нали затова ви плащаме заплатите и пенсиите ние "обикновените"?
13
0
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Системата наистина дава добри заплати и привилегии на фона на заплатите в БГ.Незнам дали си в системата,но аз имам много познати които са и заплатите са доста над 500лв.Но проблема е че са твърде много служителите,а ефективността е ниска.И всичко това е на гърба на народа.А да не говорим за Катаджийчетата като те спрат и само гледат как да измъкнат някой лев и се крият като мишки по храстите.Къде го има това в Европа?
12
1
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Ей всичко и всички ще оплюете в тая държава, само и само да излезете прави! Истината е, че всяка система в България е неефективна! Защо ли? Защото тези които трябва да управляват дадено звено, те не го управляват, няма контрол, а само крадат! Далавера.ком и това е! В цял свят хората в тези служби имат привилегии! Можем да пишем много за всяко звено и кво? Докато няма гражданско общество и граждански контрол, все тук ще си пишем! Не съм искал да обидя някого тук! Лек ден на всички!
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цял ден дремят на сянка и не вършат никаква работа.Колко пожари имат за една година?Ползват толкова привилегии и всичко на гърба на народа.И били пренебрегвани