Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже

Стотици обсадиха болницата в Пазарджик
Обновена: 31 юли 2014 19:06 | 31 юли 2014 12:52,
263
Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже
Снимка: архив Булфото

Момичето, което се удави вчера в язовир край Пазарджик, е влязло да се къпе с религиозното си мюсюлманско облекло и фередже. Вероятно това е причината то да се удави. Това обясни началникът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев пред „Фокус“. Близките му категорично отказаха да му бъде извършена аутопсия. Стотици роми протестираха заради това пред болницата в Пазарджик.Както Dnes.bg писа, в сряда 19-годишното момиче от Пазарджик се удави, след като влезе да се къпе с група младежи в микроязовир край местността "Добра вода". Те били на пикник с родителите си в района.

При инцидента са пострадали шест деца, съобщи д-р Вълчев. Те били докарани в Пазарджишката болница. Констатирано е, че само едното от тях се е удавило. Останалите били в добро състояние, въпреки че са губили съзнание.

Пострадалите са ромски момичета, изповядващи исляма. „Те са направили грешката да влязат във водоема с черни религиозни дрехи и фереджета. Може би това е и една от причините да се стигне до този инцидент и до леталния край на едно от момичетата“, уточни д-р Вълчев. Той разказа, че родителите им веднага са се притекли на помощ и са ги извадили от водата, но не са успели да спасят 19-годишното момиче.

Близките на загиналото момиче опитаха да предотвратят правенето на аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта. Причината е, че това противоречи на религията им, защото смятат, че тя осквернява тялото. В случая става въпрос за съдебен случай и аутопсията е неизбежна, обясниха от болницата.

Няколкостотин роми, по данни на полицията, обсадиха болницата в Пазарджик в знак на протест срещу аутопсията. До сблъсъци и напрежение обаче не се е стигна. Полицейското присъствие в района остава засилено.

От окръжната прокуратура в Пазарджик потвърдиха, че са сезирани по случая с удавянето на момичето. „Образувано е производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от НК за склоняване към самоубийство“, каза за „Фокус” говорителят на прокуратурата в областния град Снежана Стоянова. Тя беше категорична, че винаги когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, експертизата е задължителна. Стоянова обясни, че никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон.

Говорителят допълни, че прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко. Аутопсията в крайна сметка беше извършена, а заключението от нея е, че причина за смъртта е удавяне. По-късно от прокуратурата уточниха, че близък е присъствал на аутопсията и се е уверил, че тялото на момичето не е било осквернено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: религияромиПазарджик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРКА. преди 9 години
НЕ ГОВОРЯ НИТО ЗА ДУШЕВНА КРАСОТА НИТО ЗА ФАСАДА. ГОВОРЯ ЗА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как точно момиченцето е мохамеданка, обрязана ли е?
51
2
 
38
 
! Отговори
БЪЛГАРКА. преди 9 години
ПО ЗАКОН ТОВА ,КОЕТО Е СТАНАЛО С МОМИЧЕТО Е КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ И ПАК ПО ЗАКОН В ТАКИВА СЛУЧАЙ ВИНАГИ СЕ ПРАВИ АУТОПСИЯ. НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ БЛИЗКИТЕ НЯМА ДА РЕШАТ ДА СЪДЯТ ПАК БЪЛГАРИЯ , ЗА КОЕТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ. А ТЕ СА ТАКА НАДЪХАНИ, ЧЕ ЖАЛНА НИ МАЙКА. КАТО ГИ ГЛЕДАМ С БУРКИТЕ , МЪЖЕТЕ С ПЪРЧОВИТЕ БРАДИ И НЕ ВЧЕСАНИ КАКВО НИ ЧАКА ПРИ ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ НЕ ЗНАЯ.......
50
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
познавам в детайли и сунитския, и шиитския вариант на правните системи в ислямския свят. по време на рамадан (рамазан по турски), никой не ходи по пикници, не яде и не се къпе в езера, особено 19 годишна жена, да не говорим за групички млади мъже и жени, а родителите да си похапват наблизо през светлата част на денонощието. наистина явно съвсем по ***, тези пазарджишки 'мюсюлмани' са взели едни пари да се правят на вярващи, и си карат по ***.
49
2
 
46
 
! Отговори
мак преди 9 години
Щом в този случай аутопсията е задължителна, те да мълчат, не са над закона само защото изповядват тази своя религия. Пък и живеят в България, а не в мюсюлманска държава.
48
1
 
8
 
! Отговори
Държавата преди 9 години
Нито Дасикане Рома са християни нито Хорахане Рома са мюслумани в България , те просто така се самоопределят понеже Държавата просто им е разрешила или е това е незаконно
47
5
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Вчера като казвам че ако турските партии герб и дпс управляват скоро може и да стане масово носенето на фереджета .....сега не се съобразяват с закона на България , а ревът за религията си ! .........................
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт чрез удавяне е един от начините за умъртвяване на жена, нарушила традиционните норми на поведение в някои ислямски страни. Това дори беше описано в книга, чиято авторка е мюсулманка от Близкия изток. Роднините произнесли в семеен кръг смъртна присъда над пълнолетно момиче, дръзнало да се залюби с европеец. Била удавена в басейна на семейното жилище, в присъствието на цялото семейство.Не знаем какво точно се е случило с момичето от Пазарджик, затова се води следствие.Бог да я прости.
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От няколко дни само *** протестират за всичко,както винаги на българските оФце всичко им е наред и отговорно отиват на работа да ги хранят за да имат те свободно време за протести.*** направо спират влакове а оФцете протестират където и когато им определи МВР.
44
2
 
2
 
! Отговори
Студент преди 9 години
Нещо не му схващам идеята на тоя клип - некви араби стрелят с калашници в двора на неква къща обградени от мерцедес, лексус и некво беемве. Ми кефят се хората - не виждам нищо лошо. Дори най-верятно стрелят с халосни, е така за кеф.
43
2
 
2
 
! Отговори
дo: 57 преди 9 години
Дасикане Рома са на българите а Хорахане Рома на турците , искаш не искаш това е положението в България
42
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ ги подкрепят и развъждат чрез организации като БХК и други ***.
41
1
 
22
 
! Отговори
До 49 преди 9 години
А бе човек!Ами ако е била умъртвена преди да я хвърлят във водоема? Как да се докаже,че това не се е случило,без да се направи аутопсия?След като законът го постановява, а полицаите са преценили същото, кой от нас би могъл да претендира, че трябва да се отстъпи пред някакви религиозни изисквания? Наруши ли се закона веднъж,после ще се претендира това да се прави и при други случаи и така ще се прикриват престъпления!Ти да не мислиш, че в ислямския свят не правят аутопсии, когато е наложително
40
1
 
38
 
! Отговори
чичо Митко преди 9 години
В България е светска държава със закони, който иска Шериат да си събира партакешите, бурките и харема и беж да го няма ! Точка !
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хм... нещо ми намирисва тази работа! Да се е удавила или сая удавили? Вие как мислите? Че кой нормален човек ще влезе в дълбок вир с фередже? И стига сте я наричали момиче. На 19 години *** са майки на поне 3 чавета! А фактът, че в светска България се разхождат нинджи с фереджета дори няма да го коментирам! Това е направо плашещо! Защото утре някой умник като нищо ще им внуши колко е велико да загинеш мъченически в името на Аллах... и после знаем какво следва!
38
2
 
1
 
! Отговори
СПЕЗИАЛНО ЗА ТЕБ преди 9 години
след като си сложил 3 негатива на коментара ми ето малко инфо за теб СПЕЗИАЛНО:Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 49Добре аз ще дойда и ще ти запаля къщата в името на моя бог и ти нямаш право да се оплакваш, защото нарушаваш вярата ми и човешките права става ли?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, защо триете истината?!
35
0
 
35
 
! Отговори
Нещо съвсем на място преди 9 години
е написал 28: "Всеки човек е свободен да изповядва каквато религия иска, стига тя да не нарушава ничии човешки права."Всички ние имаме право на закрила и помощ от МВР, когато това се наложи. За тази цел отделяме част от доходите си и добросъвестно си плащаме данъците. Така осигуряваме средства за съществуването на МВР.Ако в момента в Пазарджик се наложи 10-ина човека да потърсят съдействието на МВР, те няма да го получат веднага. Полицията е заета да озаптява ***, които не плащат данъци
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то хубаво законите на шериата, ама подобни 19 годишни 'къпещи се' момичета обикновено, заедно с родителите им, се убиват с камъни публично за назидание. така че преди да викат по лекарите, да вземат в ***'алата да си спазят закона и да се отнесат подобаващо към своите. и какъв пикник, какви пет лева, мюсюлманите не ядат и не пият вода до залез слънце, камо ли да ходят в 'смесени' групички да се къпят в езеро с благословията на родителите.